Memorijal Marije Topić

 

Marija Topić izabrana je za predsjednicu Udruge invalida rada Zagreba 2000. godine i kroz 14 godina predsjednikovanja uspjela je udrugu od 1.000 članova stvoriti udrugom od 10.000 članova. Uspjela je to zahvaljujući svom entuzijazmu, razumijevanju problema i potreba članova. Tražila je u društvu da uvijek budemo uključeni u rasprave o propisima kojima su se regulirala prava osoba s invaliditetom i pri tome se držala principa "O NAMA S NAMA".

U čast i spomen dugogodišnje predsjednice UIR Zagreba osmislili smo MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ
koji organiziramo svake godine u mjesecu svibnju, mjesecu u kojem nas je nenadano napustila.

 

 

5. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

Ove godine u mjesecu svibnju bit će pet godina otkako nas je iznenada napustila Marija Topić, dugogodišnja predsjednica UIR Zagreba. Marija Topić je svojim entuzijazmom, ambicioznošću i empatijom ostavila snažan dojam na velik broj invalida rada, ostalih osoba s invaliditetom i osoba s kojima je usko surađivala u zajedničkim nastojanjima za poboljšanje životnih i drugih uvjeta te ranjive populacije. Upravo u njezinu čast i njoj u spomen, UIR Zagreba će na Otoku Trešnjevka u okviru RŠC Jarun ove organizirati petu godinu zaredom sportsko-kulturnu manifestaciju Memorijal Marije Topić.

Kroz 51-godišnju povijest kontinuiranog djelovanja UIR Zagreba niti jedna osoba nije ostavila toliko traga kao Marija Topić. Ambiciozno predvodeći UIR Zagreba svojim organizacijskim sposobnostima i odlikama vođe, ali i čovjeka, kroz 14-ogodišnji mandat podigla je status UIR Zagreba na zavidan nivo uz koji se veže aktivan angažman u borbi za bolji položaj invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom u društvu u zajednici, ali i uz ono najočitije, povećanje članstva na više od 11.000. Osim toga, njezina empatija prema osobama u potrebi te njezino veliko srce i danas su utkani u odnose unutar Udruge. Iako više ne postoji mogućnost za odužiti joj se za sve dobro koje je učinila i značaj koji je postigla, svake godine UIR Zagreba povodom obljetnice njezine smrti, u mjesecu svibnju, organizira okupljanje njezinih istomišljenika diljem cijele RH koji joj tom prigodom odaju posebnu počast.

 

Memorijal Marije Topić organizirat će se i ove godine kroz sportsko-rekreativni i kulturno-zabavni dio.

Sportsko-rekreativni dio obuhvatit će natjecanje u devet sportskih aktivnosti: belot, šah, pikado, nabaci krug, plivanje, stolni tenis, streljaštvo, viseća kuglana i kuglanje. Navedene sportske aktivnosti odvit će se u okviru prednatjecanja koja će provesti udruge invalida rada diljem Republike Hrvatske u svojim prostorijama te u okviru finalnih natjecanja koja se će se odviti u Zagrebu.

Kulturno-zabavni program svojim sadržajima, proglašenjima pobjednika i dodjelama zasluženih odličja, pratit će sportske aktivnosti na dan finalnih natjecanja. Osim opisanog, svi će se natjecatelji, uz obitelj Marije Topić, suradnike i partnere UIR Zagreba te predstavnike lokalnih vlasti, družiti uz domjenak.

 

5. Memorijal Marije Topić planiran je u razdoblju od 19. ožujka do 12. svibnja 2018. godine.

Prednatjecanja će se održati u pojedinim udrugama na području cijele Republike Hrvatske od 19. ožujka 2018. godine, a finalna natjecanja i kulturno-zabavni program će se održati u subotu, 12. svibnja 2018. godine u Zagrebu. Finalna natjecanja najvećim dijelom provest će se u okviru RŠC Jarun, na otoku Trešnjevka, ali i u sportskim objektima: Zimsko plivalište Mladost, kuglana Kuglačkog kluba Medveščak - 1958 i zračna streljana Streljačkog kluba Kustošija.

Organizacijom i provedbom ove manifestacije UIR Zagreba će, kao što to i svakom takvom prigodom radi, informirati širu javnost, a posebno invalide rada s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, o svojim aktivnostima. Osim toga, a sukladno sadržaju same manifestacije, ukazat će se i na važnost i značaj sporta i rekreacije u svakidašnjem životu, neovisno o tjelesnom oštećenju ili invaliditetu, spolu ili pak životnoj dobi.

Memorijal Marije Topić od prve godine organizacije održava se pod pokroviteljstvom Gradskog Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba od kojeg očekujemo pozitivan odgovor i ove godine.

 

Prijave natjecatelja zaprimaju se od 5. ožujka 2018. godine, a raspored odvijanja prednatjecanja možete provjeriti klikom na crveni gumb: Raspored

 

Propozicije prema kojima će sva natjecanja odvijati možete pronaći klikom na crveni gumb: Propozicije

 

U nastavku pročitajte i pogledajte fotografije s manifestacija protekle četiri godine..