Povlastice u prometu - nadležnost

 

Izdavanje novih dokumenata vezanih uz povlastice u prometu

Dana 15. studenog 2023. godine na snagu je stupio Zakon o povlasticama u prometu (Narodne novine, br. 133/23). Stupanjem navedenog Zakona, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (u daljnjem tekstu: Ministarstvo) nije više nadležno za zaprimanje novih zahtjeva i izdavanje novih rješenja već će osobe s invaliditetom ubuduće povlastice oslobađanja ostvarivati na temelju Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom koju će u posebnom postupku izdavati Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. – AKD (čl. 19. Zakona).

Objavljeni su i stupili na snagu Pravilnici u skladu s kojima će AKD postupati i izdavati Nacionalnu i Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom. AKD, kao nositelj ovlasti za izdavanje navedenih isprava će po službenoj dužnosti pokrenuti postupke izdavanja navedenih isprava u skladu sa Zakonom o povlasticama u prometu. Dodjela prava u cijelosti će se odvijati digitalnim putem, a potencijalni korisnici ne moraju obilaziti šaltere i institucije. Isprave će osobe s invaliditetom dobiti na adresu prebivališta u Republici Hrvatskoj.

Potencijalni korisnici trebaju provjeriti jesu li registrirani i upisani u Registar osoba s invaliditetom koji vodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a u kojem su navedeni sljedeći podaci: ukupan postotak tjelesnog oštećenja, postotak tjelesnog oštećenja koje se odnosi na donje ekstremitete i stupanj funkcionalnog oštećenja. Na temelju potvrde iz Registra osoba s invaliditetom će osoba s invaliditetom moći ostvariti određene povlastice. Zbog toga je potrebno da potencijalni korisnici provjere podatke koji su im upisani u Registar jer su isti osnova za ostvarivanje povlastica. Kontakt e-adresa u Registru osoba s invaliditetom na kojoj osobe mogu dobiti informaciju o podacima upisanim u isti je: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..


Važno je napomenuti da već izdani dokumenti, rješenja i parkirališne karte vrijede zaključno s 15. svibnja 2024. godine.
Sve informacije vezane uz novi sustav izdavanja Nacionalne i Europske iskaznice za osobe s invaliditetom i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom dostupne su i na mrežnoj stranici projekta "Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti - C1.4. R1-I2 (MOSI)" koji provode Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i AKD: https://mosi.akd.hr/ ili svoj upit možete poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. AKD je smješten u Zagrebu, na adresi Savska cesta 31 (01/3657610, 0800 0440).

 

 

REGISTAR OSOBA S INVALIDITETOM (ROI)

Sve osobe s invaliditetom imaju mogućnost zatražiti potvrdu o upisu u Registar osoba s invaliditetom putem portala e-Građani https://gov.hr i putem e-pošte: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Važno je provjeriti jesu li upisani podaci istovjetni s podacima o tjelesnom oštećenju navedenima u Rješenju o tjelesnom oštećenju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Potvrda se izdaje u opće svrhe kao dokaz da je osoba upisana u Registar osoba s invaliditetom.

 

NACIONALNA i EUROPSKA ISKAZNICA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Nacionalna i Europska iskaznica za osobe s invaliditetom su javne isprave na temelju kojih osobe s invaliditetom ostvaruju povlastice u prometu uređene Zakonom o povlasticama u prometu. Rok važenja Nacionalne i Europske iskaznice za osobe s invaliditetom je pet (5) godina od datuma izdavanja ili do promjene statusa nositelja prava.

Za izdavanje navedenih iskaznica nadležna je Agencija za komercijalnu djelatnost proizvodno, uslužno i trgovačko d.o.o. (AKD – Zagreb, Savska cesta 31, tel. 01/3657610) koja će prilikom ustrojavanja Službenog registra prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti po službenoj dužnosti provesti upravni postupak za izdavanje navedenih iskaznica, a potencijalni korisnici trebaju provjeriti jesu li upisani u Registar osoba s invaliditetom.

Sve informacije vezane uz nov sustav izdavanja Nacionalne i Europske iskaznice za osobe s invaliditetom i Europske parkirališne karte za osobe s invaliditetom dostupne su i na mrežnoj stranici projekta "Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti - C1.4. R1-I2 (MOSI)" koji provode Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i AKD: https://mosi.akd.hr, a upit je moguće poslati na
e-adresu AKD-a: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Povlastice u prometu koje će se ostvarivati upotrebom Nacionalne iskaznice za osobe s invaliditetom opisane su u nastavku.

  • Popust u ŽELJEZNIČKOM PUTNIČKOM PRIJEVOZU – Povlastica u iznosu 75% od redovne cijene vozne karte ostvaruje se za četiri putovanja godišnje. Na navedenu povlasticu pravo imaju sljedeće odrasle osobe: slijepe osobe i osobe koje imaju do 10% sposobnosti vida, s vrlo velikim smanjenjem vida (oštrina vida boljeg oka manja od 0,05 %), gluhoslijepe osobe, osobe s potpunim gubitkom sluha na oba uha čije oštećenje organizma iznosi 100 %, osobe s intelektualnim teškoćama (težim i teškim), osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno oštećenje donjih ekstremiteta 70 ili više postotaka, osobe na trajnoj dijalizi sa 100 % tjelesnog oštećenja. Pratitelj navedenih osoba ostvaruje pravo na besplatnu vožnju.
  • Popust u POMORSKOM PUTNIČKOM PRIJEVOZU – Povlastica u iznosu 75% od redovne cijene vozne karte ostvaruje se za četiri putovanja godišnje. Na navedenu povlasticu imaju pravo osobe s invaliditetom s tjelesnim oštećenjem na donje ekstremitete od 70 ili više postotaka, osobe s oštećenjem vida od 90% oštećenja organizma kojima nije utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja i osobe na trajnoj dijalizi sa 100% tjelesnog oštećenja kojima nije utvrđen III. ili IV. stupanj funkcionalnog oštećenja. Pratitelj navedenih osoba ostvaruje pravo na besplatan prijevoz.
  • Besplatan prijevoz na DRŽAVNIM TRAJEKTNIM LINIJAMA – Ostvaruje se za korisnika, pratnju i osobno vozilo, a tu povlasticu mogu ostvariti osobe s invaliditetom kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje donjih ekstremiteta 80 ili više postotaka, osobe s invaliditetom s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja i djeca s teškoćama u razvoju s utvrđenim III. i IV. stupnjem funkcionalnog oštećenja.
  • GODIŠNJA NAKNADA za uporabu javnih cesta i cestarine (koja se plaća prilikom registracije motornih i priključnih vozila (osobnog vozila) ili prilikom produženja važenja prometne dozvole) – Naknadu ne plaćaju osobe s 80 ili više postotaka tjelesnog oštećenja i osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta u visini 60 ili više postotaka. Povlasticu je moguće ostvariti za jedno osobno vozilo koje imaju u svom vlasništvu, odnosno za vozilo koje koriste na temelju ugovora o leasingu.
  • CESTARINA za uporabu autocesta i objekata s naplatom (most, tunel, vijadukt i slično) – Cestarinu ne plaćaju osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta u visini 80 ili više postotaka, kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila vida od 100% i kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje osjetila sluha od 100%. Osoba povlasticu može ostvariti za osobno vozilo kojim se prevozi isključivo onda kada prijevoz obavlja kao prijevoz za osobne potrebe osobe s invaliditetom i isključivo kada se osobe s invaliditetom nalaze u tom osobnom vozilu.

 

Povlastice koje će se ostvarivati upotrebom Europske iskaznice za osobe s invaliditetom odnosit će se na prava ili korištenje komercijalnih popusta na usluge u području turizma, kulture, sporta, zabave i drugim područjima koja će priznati pogodnosti osobama na temelju stečenog statusa invaliditeta i određenih definiranih tjelesnih oštećenja. AKD će upostaviti mrežnu stranicu na kojoj će biti objavljeni svi pružatelji prava ili usluga u navedenim područjima.

 

EUROPSKA PARKIRALIŠNA KARTA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom mogu ostvariti osobe s invaliditetom 80 ili više postotaka tjelesnog oštećenja i osobe kod kojih je utvrđeno tjelesno oštećenje koje ima za posljedicu nesposobnost donjih ekstremiteta u visini 60 ili više postotaka. Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom javna je isprava koja omogućava pravo na parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom na parkirališno mjesto koje je za tu svrhu posebno obilježeno i vrijedi isključivo kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom koja ostvaruje pravo na tu kartu ili kada se ta osoba nalazi u vozilu. Rok važenja Europske parkirališne karte je pet (5) godina od datuma izdavanja ili do promjene statusa nositelja prava. Navedenu kartu izdaje AKD koji će prilikom ustrojavanja Službenog registra prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti po službenoj dužnosti provesti upravni postupak za izdavanje navedene iskaznice, a potencijalni korisnici trebaju provjeriti jesu li upisani u Registar osoba s invaliditetom. 

Europska parkirališna karta izrađena je od sintetičkog materijala visoke otpornosti na mehaničke i atmosferske utjecaje. Podaci na Europskoj parkirališnoj karti zaštićeni su transparentnim lakom otpornim na UV zračenje. Cjelokupni dokument prošao je opsežna testiranja izdržljivosti pri međunarodnom akreditiranom laboratoriju i dobio potvrdu o izdržljivosti od minimalno pet (5) godina u uobičajenom načinu upotrebe. Uz navedene zaštite, dokument ne treba nikakve dodatne zaštite. Za dodatne informacije pogledajte video upute: https://www.facebook.com/61554684457765/posts/122121337616156148/.

Prezentacija projekta "Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti - C1.4. R1-I2 (MOSI)"

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok