Memorijal Marije Topić

Indeks Članka

 

Marija Topić izabrana je za predsjednicu Udruge invalida rada Zagreba 2000. godine i kroz 14 godina predsjednikovanja uspjela je udrugu od 1.000 članova stvoriti udrugom od 10.000 članova. Uspjela je to zahvaljujući svom entuzijazmu, razumijevanju problema i potreba članova. Tražila je u društvu da uvijek budemo uključeni u rasprave o propisima kojima su se regulirala prava osoba s invaliditetom i pri tome se držala principa "O NAMA S NAMA".

U čast i spomen dugogodišnje predsjednice UIR Zagreba osmislili smo MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ
koji organiziramo svake godine u mjesecu svibnju, mjesecu u kojem nas je nenadano napustila.

 

 

 

 

6. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

Stara poslovica kaže da ljudi nestanu onda kada ih se prestanemo sjećati. Zahvaljujući brojnim životima koje je svojom odlučnošću i požrtvovnošću dotakla, sigurni smo da će sjećanje na gđu Mariju Topić, a time i njezin život, trajati vječno. Marija Topić bila je predsjednica Udruge invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) s najdužim mandatom od svih predsjednika tijekom tada gotovo polustoljetne povijesti odnosno punih četrnaest godina, sve do svoje prerane smrti 2013. godine. Upravo u spomen na život te iznimne osobe UIR Zagreba svake godine organizira sportsko-kulturnu manifestaciju pod nazivom Memorijal Marije Topić.

Sam program manifestacije u skladu je s duhom gđe Marije koja je istinski uživala u okruženju mnoštva ljudi. Nakon odrađenih prednatjecanja u pojedinim udrugama invalida rada diljem lijepe naše, u finalnom dijelu, 11. svibnja 2019. godine, susreli su se finalisti iz 12 udruga: Daruvar, Donja Stubica, Duga Resa, Istra, Karlovac, Krapina, Križevci, Kutina, Pakrac-Lipik, Samobor, Sisak i Zagreb. U tom su prvom, sportskom dijelu manifestacije, svi natjecatelji finalisti iskazali svoju snagu, spremnost i natjecateljski duh u okviru sedam sportskih aktivnosti: belot, šah, pikado, igra nabaci krug, stolni tenis, viseća kuglana i streljaštvo. Dok se prvih šest aktivnosti odvijalo na Otoku Trešnjevka, u okviru RŠC Jarun, streljaštvo je organizirano u zračnoj streljani Streljačkog kluba Kustošija.

Preko 150 natjecatelja iz 12 gradova lijepe naše možda su najbolji pokazatelj koliko je, čak i šestu godinu nakon njezina prerana odlaska, uspomena na gđu Mariju Topić, tu iznimnu osobu, ostala živa. U čast gđe Marije koja, svom invaliditetu usprkos, nikada nije klonula duhom, invalidi rada i ostale osobe s invaliditetom odlučile su pokazati sportski i natjecateljski duh. Snage su tako odmjerili u nabrojanih sedam sportskih aktivnosti, a ovom prilikom još jednom čestitamo svim sudionicima. Ono što svakako treba naglasiti jest zajedništvo i sloga mnogobrojnih invalida rada.

Sportski dio programa pratio je kulturno-zabavni dio kojem su se, uz užu obitelj Marije Topić, odazvali njezini brojni prijatelji i suradnici. Pozdravne govore uz sjećanje na dobra i velika djela Marije Topić, odradile su Nade Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba i Marinka Bakula-Anđelić, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, ureda koji je ujedno i pokrovitelj ove manifestacije šestu godinu zaredom. Potom su proglašeni rezultati natjecanja i podijeljena su zaslužena odličja nakon čega se druženje nastavilo uz glazbu i ples. 

Brojni su suradnici i prijatelji gđe Marije Topić sudjelovanjem na Memorijalu u njezinu čast još jednom iskazali pijetet njezinu liku i djelu i pritom se, neizostavno, dotaknuli bitnih pitanja za populaciju invalida rada Republike Hrvatske, populaciju čiji je Marija Topić bila sastavni dio i koja je bila njen sastavni dio.

Propozicije prema kojima su odvijala sva natjecanja možete pronaći klikom na crveni gumb: Propozicije.

Rezultate prednatjecanja članova UIR Zagreba možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati.

Rezultate finalnih natjecanja održanih na Jarunu, 11. svibnja možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati.

Popis svih natjecatelja iz 12 hrvatskih gradova možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati.

 

Fotografije s prednatjecanja i finalnih natjecanja možete pronaći u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

Video uratke s finalnih natjecanja i otvorenja možete pronaći u našoj videogaleriji: Videogalerija.

 

HVALA svima koji su se na bilo koji način uključili u ovu manifestaciju te se zajedno s nama sjetili drage nam gospođe Marije Topić i na taj način nam pomogli da sjećanje na tu iznimnu osobu i dalje živi .

HVALA donatoru  koji nam svake godine pomogne osigurati sjedeća mjesta za sve sudionike DVD Marija Gorica.

HVALA medijima  koji su popratili ovu manifestaciju i na taj način doprinijeli informiranju šire javnosti i sjećanju na Mariju Topić:

Hvala portalu Treća Dob na objavi: Članak

Hvala portalu In Portal na objavi: Članak 1       Članak 2

Hvala Z1 televiziji na pozivu za gostovanje u emisiji "Isti smo"

Hvala Z1 televiziji na pozivu za gostovanje u emisiji "Zagrebe, dobro jutro" Snimka.

Hvala HRT i Ani Tomašković na najavi u okviru emisije "Normalan život".

Hvala HR radio 1 na pozivu za gostovanje u emisiji "Isti i različiti" Snimka.

Hvala Otvorenom radiju na objavi najave i poziva na manifestaciju.

Hvala radiju 92 fm na objavi najave i poziva na manifestaciju.

 

 U nastavku pročitajte i pogledajte fotografije s manifestacija protekle četiri godine.. 

Važni datumi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok