Nacionalni dan invalida rada, 21. ožujka

Indeks Članka

 

 

Hrvatski sabor je 13. veljače 2009. godine na svojoj sjednici donio odluku o proglašenju

Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujka

koja je objavljena u Narodnim novinama br. 24 od 23. veljače 2009. godine.

ruzaOK

 

Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada – 21.ožujka (Narodne novine, broj 24/9) donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate te s namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici. Povijest odabranog dana, 21. ožujka kao Nacionalnog dana invalida rada veže se uz događanja iz 1956. godine kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća u kojoj su stradale 262 osobe. U spomen na tu nesreću, 21. ožujka prvobitno je određen kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Međutim, nakon usvojene Rezolucije 47/3 Generalne skupštine UN-a 1992. godine, Međunarodnim danom osoba s invaliditetom proglašen je 3. prosinca.

Nacionalni dan invalida rada vrlo je značajan jer se tom prigodom želi dodatno skrenuti pozornost šire javnosti na probleme s kojima se susreću invalidi rada, a posebno se želi ukazati na potrebu provođenja aktivnosti prevencije nastanka novih invalida rada. Kao zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada odabrana je ruža kojom se želi ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu. Naime, unatoč njezinoj ljepoti, za ubiranje ruže potrebna su zaštitna sredstva. Unatoč propisanim visokim kaznama, poslodavci mjere zaštite na radu često ne provode ili ih provode, a oba slučaja u konačnici nerijetko dovode do nastanka invaliditeta. Organiziranim aktivnostima povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada udruge invalida rada diljem RH žele ukazati na važnost prevencije nastanka invaliditeta upravo provedbom propisanih mjera zaštite na radu. Svaka je udruga invalida rada diljem lijepe naše izabrala svoju boju ruže, a UIR Zagreba je izabrala narančastu boju s obzirom na to da ta boja simbolizira toplinu, kreativnost i entuzijazam, ali i ohrabrujući poticaj invalidima rada u borbi sa svakodnevicom. 

 

NACIONALNI DAN INVALIDA RADA, 21. ožujka

2019. godina

Desetogodišnjica obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, 21. ožujka održana je u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine u prostorijama UIR Zagreba, na adresi Nova cesta 86 (ulaz s dvorišne strane) pod nazivom "Upoznajmo se".

Za stotinjak posjetitelja, koliko ih je nazočilo događaju, u 15,00 sati s nekoliko uvodnih riječi o povijesti Nacionalnog dana invalida rada Zagreba obratila se Nada Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba. Među brojnim uzvanicima bili su i predstavnici Grada Zagreba – dr.sc. Mirna Rudan Lisak, stručna savjetnica za muzejsku djelatnost u Gradskom uredu za kulturu kao izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba te Ines Tolić, viša stručna suradnica za planiranje cjelovite zaštite i rad s udrugama osoba s invaliditetom kao predstavnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Nakon pozdravnog govora i uvodnih riječi, otvorena je izložba fotografija "Lunjalica" čija je autorica članica radionice digitalne fotografije u UIR Zagreba – Jasminka Savić.

Potom je uslijedila promocija brošure "Znanje je moć!" o pravima invalida rada iz sustava mirovinskog osiguranja i podzakonskih akata. Razloge potrebe objavljivanja brošure, prve takve vrste ne samo u gradu Zagrebu već i u cijeloj Republici Hrvatskoj, kao i dodatne neajsnoće u tom području, pojasnio je autor brošure - Joško Matić, pravni savjetnik u UIR Zagreba.

Posljednji sat programa protekao je u kreativno-likovnom raspoloženju na radionici "Oživimo staklo" pod vodstvom članice UIR Zagreba, Zdenke Čić. Nekolicina uzvanika aktivno se uključila u radionicu ukrašavajući staklene predmete na unikatan način - salvetnom tehnikom, po uputama Zdenke Čić.

Već tradicionalno, svaki je uzvanik kući otišao s narančastom ružom, simbolom kojim se želi ukazati na važnost primjene mjera zaštite na radu. 

"Želja nam je ukazati na diskriminaciju invalida rada unatoč Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i Konvenciji o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Realnost je da moramo još puno toga učiniti kako bismo teoriju pretočili u praksu. Također, bitno je ukazivati i na prevenciju ozljeda na radu, unapređivanje uvjeta rada i mjera zaštite na radu kako bismo u budućnosti znatno smanjili broj osoba čiji je invaliditet nastao na mjestima rada.“ izjavila je predsjednica UIR Zagreba, Nada Vorkapić.

 

I ovim putem zahvaljujemo medijima koji su obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada u organizaciji UIR Zagreba popratili najavama, objavama, reportažama i našim gostovanjima u emisijama: portal Treća dob Članak, portal IN portal Članak, RTL Hrvatska d.o.o. Članak, Radio 92fm Snimka, Z1 TV - emisija "Zagrebe, dobro jutro" Snimka, HRT - HTV 1 - emisija "Dobro jutro, Hrvatska", Jabuka TV - emisija "Serbus Zagreb".

Fotografije s događanja objavljene su u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

ruzaOK

Važni datumi

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok