Suza za Zlatka Bočkala

 

Zlatko Bočkal funkciju predsjednika Udruge invalida rada Zagreba vrlo je uspješno i odgovorno obavljao od 2013. godine do svoje iznenadne i puno prerane smrti 2017. godine.

Zlatko Bočkal, prof. psihologije, bio je dobroćudan, mudar i otvoren čovjek, uvijek spreman nesebično pomoći potrebitima. Znao je svakoga razumijeti i saslušati, nikoga nije osuđivao i za svakoga je uvijek imao poneku toplu riječ ili koristan savjet. Svojom vizijom i zalaganjem učinio je mnogo za razvoj same Udruge, ali i za poboljšanje položaja svakog njezinog člana. Upravo njemu u spomen i čast, Udruga invalida rada Zagreba osmislila je manifestaciju pod nazivom Suza za Zlatka Bočkala.

 

 

2019.

UIR Zagreba je 2019. godine, drugu godinu zaredom, organizirala glazbenu manifestaciju pod nazivom Dvije suze za Zlatka BočkalaKao i 2018. godine, kao mjesto održavanja manifestacije u čast sjećanja na tog mudrog i blagog čovjeka, odabran je glazbeni paviljon u Parku Zrinjevac, što zbog svoje akustike, a što zbog ljepote. Manifestacija je, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, započela u 17,00 sati uvodnim govorom predsjednice Nade Vorkapić kojom je prigodom prisutne podsjetila na Zlatka Bočkala i njegova velika i značajna djela.

Poučivši nas vlastitim primjerom nebrojeno puta, na koji se način odnositi prema invalidu rada, osobi s invaliditetom i svakom drugom čovjeku, Zlatko Bočkal je svoje životne poglede i mudrost učinio neizostavnim dijelom identiteta UIR Zagreba.

Dan sjećanja na gdina Bočkala ove je godine započeo uvodnim riječima predsjednice UIR Zagreba, Nade Vorkapić, kojima je podsjetila sve prisutne na brojna djela Zlatka Bočkala kojima je unaprijedio rad UIR Zagreba, ali i učinio mnogo za poboljšanje položaja svakog njezinog člana. 

Na opće veselje i iznenađenje, koncert je započeo nastupom zaposlenika Stručne službe UIR Zagreba s kojima je gdin Bočkal usko surađivao tijekom svog mandata u funkciji predsjednika UIR Zagreba. U znak zahvalnosti za sve što je tijekom svog četverogodišnjeg mandata napravio za populaciju invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom, kao i za samu UIR Zagreba, združenim su snagama izveli pjesmu "Suza za zagorske brege" – omiljenu pjesmu gdina Bočkala, ujedno i inspiraciju za naziv manifestacije osmišljene upravo u njegovu čast i njemu u spomen. O nastupu zaposlenika Stručne službe UIR Zagreba vrijedi spomenuti da su, usprkos pjevačkom neiskustvu, pjevanjem "iz srca" dirnuli okupljeni auditorij, a naročito obitelj nikad prežaljenog gdina Zlatka Bočkala.

Nakon simpatične družine Stručne službe UIR Zagreba glasnice je zagrijao pjevački zbor UIR Zagreba "Kolibrići" pod vodstvom volonterke UIR Zagreba, Barbare Suhodolčan, operne pjevačice. Potom je akustiku glazbenog paviljona iskoristio ženski pjevački zbor "Danica", poznat po izvođenju glazbenih djela hrvatske kulturne baštine, a pod stručnim vodstvom Tomislava Seletkovića. Gdin Seletković bio je poveznica i s mješovitim pjevačkim zborom KUD-a "Nikola Tesla" čiji je također voditelj. Svojim nastupom i bogatim repertoarom zbor je zaslužio snažan pljesak okupljenih slušaoca, unatoč hladnom vremenu i pokoje kapljice kiše. Potom je nastupila folklorna skupina UIR Zagreba kojom prilikom su okupljeni građani svjedočili njihovim glazbenim, ali ne i plesnim izvedbama, no s velikim oduševljenjem. Kao šećer na kraju, mješoviti pjevački zbor "Lira" istaknuo se kao sastav s najdužim pjevačkim stažem. Naime, već dulje od 60 godina svojim zalaganjem, članovi tog zbora čuvaju od zaborava vrijednu kulturnu i glazbenu baštinu židovskog naroda, a u zboru je nekada nastupao i sam gdin prof. Bočkal. Dirljiv nastup zbora "Lira", pod dirigentskom palicom Nine Cossetto, bio je dodatno emotivan zbog kćerke Zlatka Bočkala, Jasne Knežević, koja se i sama pridružila nastupu zbora. Glazbena manifestacija, zbog koje je trag Zlatka Bočkala ostao još snažnije zapisan u vječnost, završila je u 18,30 sati.

Program možete pronaći klikom na crveni gumb: Program, a fotografije s koncerta ćete uskoro moći pregledati u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

 

Zahvaljujemo medijima koji su manifestaciju "Dvije suze za Zlatka Bočkala" popratili najavama, objavama i reportažama: 
portal IN portal Članak , portal Treća dob Članak, portal Turističke zajednice Grada Zagreba Najava., Radio Sljeme, HRT - HTV 1 - Dobro jutro, Hrvatska.

 

 

2018.

Suza za Zlatka Bočkala je o koncert koji je UIR Zagreba prvi puta organizirala u petak, 13. travnja 2018. godine u prekrasnom ambijentu Glazbenog paviljona u Parku Zrinjevac pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Kako je gdin Zlatko bio čovjek uvijek spreman na nesebičnu pomoć nije za začuditi da su se manifestaciji u njegovu čast s radošću odazvala četiri pjevačka zbora: pjevački zbor UIR Zagreba "Kolibrići", KUD "Nikola Tesla", mješoviti zbor "Bosana" te pjevački zbor "Lira" koji se ponovo okupio samo za ovu prigodu.

Manifestaciju je s početkom u 17,00 h s nekoliko lijepih riječi i sjećanja na Zlatka Bočkala i njegova djela otvorila predsjednica UIR Zagreba, gđa Nada Vorkapić nakon kojih je koncert započeo nastupom pjevačkog zbora "Kolibrići" izvedbom jedne od vrlo dragih pjesama Zlatka Bočkala, "Suza za Zagorske brege". Zbor je sastavljen od članova UIR Zagreba koji su tim putem još jednom imali priliku iskazati zahvalnost Zlatku Bočkalu za sve što je za svog četverogodišnjeg predsjedničkog mandata napravio za populaciju invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom.

Uslijedio je nastup KUD-a "Nikola Tesla" oformljenog davne 1982. godine, s kojim se često družimo i surađujemo i koji je svojim pjevačkim umijećem, iskustvom i bogatim repertoarom dirnuo mnogobrojne uzvanike manifestacije.

Melos Istoka i sjetnih sevdalinki ovladao je Zrinjevcem za vrijeme nastupa mješovitog zbora "Bosana" i podsjetio okupljene na svo bogatstvo koje u sebi nosi različitost, različitost koju je gdin Bočkal kod svih ljudi znao razumijeti i cijeniti.

Posebno je emotivan, naročito za obitelj gdina Bočkala, bio nastup pjevačkog zbora "Lira" kojeg je i sam gdin Zlatko bio ponosan član. Zbor već 64 godine nastupa sa svim vrstama židovskih zborskih pjesama (sinagogalne-liturgijske, jidiš, španjolsko-sefardske romance i hebrejski folklorni napjevi) s ciljem da se nakon holokausta sačuvaju od zaborava. Posebno emotivan bio je upravo njihov nastup iz razloga što su se članovi zbora okupili samo za ovu prigodu kako bi još jednom dostojno odali počast velikom čovjeku, Zlatku Bočkalu. Upravo iz tog razloga, također samo za ovu prigodu, zborom je dirigirala Nina Cossetto, kćerka Emila Cossetta, dirigenta i skladatelja, dobitnika nagrade za životno djelo Vladimir Nazor i Porin. 

Nakon gotovo dvosatnih izvedbi u prekrasnom ambijentu i divnom proljetnom popodnevu, dvjestotinjak je uzvanika svojim kućama, pored svih utisaka koje je svojom mudrošću, dobrotom i snagom za života Zlatko Bočkal ostavio na mnogima, ponijelo i prigodan privjesak u znak sjećanja na tog iznimnog čovjeka.

Program možete pronaći klikom na sljedeću poveznicu Program, a fotografije s koncerta možete pregledati u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

Ovom prilikom zahvaljujemo i medijima koji su manifestaciju "Suza za Zlatka Bočkala" popratili najavama, objavama, reportažama i našim gostovanjima u emisijama:
portal Zagrebancija.com Članak, portal Mirovina.hr Članak, portal IN portal Članak , portal Treća dob Članak, Hrvatski radio Prvi program - emisija "Šesto čulo" Snimka.

Zahvalu je u Večernjem listu objavila i obitelj: Zahvala.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok