Suza za Zlatka Bočkala

 

Zlatko Bočkal funkciju predsjednika Udruge invalida rada Zagreba vrlo je uspješno i odgovorno obavljao od 2013. godine do svoje iznenadne i puno prerane smrti 2017. godine.

Zlatko Bočkal, prof. psihologije, bio je dobroćudan, mudar i otvoren čovjek, uvijek spreman nesebično pomoći potrebitima. Znao je svakoga razumijeti i saslušati, nikoga nije osuđivao i za svakoga je uvijek imao poneku toplu riječ ili koristan savjet. Svojom vizijom i zalaganjem učinio je mnogo za razvoj same Udruge, ali i za poboljšanje položaja svakog njezinog člana. Upravo njemu u spomen i čast, Udruga invalida rada Zagreba osmislila je manifestaciju pod nazivom Suza za Zlatka Bočkala.

 

 

2019.

UIR Zagreba će ove godine, drugu godinu zaredom, organizirati glazbenu manifestaciju pod nazivom Dvije suze za Zlatka Bočkala

Poučivši nas vlastitim primjerom nebrojeno puta, na koji se način odnositi prema invalidu rada, osobi s invaliditetom i svakom drugom čovjeku, Zlatko Bočkal je svoje životne poglede i mudrost učinio neizostavnim dijelom identiteta UIR Zagreba.

U čast svega što je gdin Bočkal predstavljao, kako za UIR Zagreba tako i sve osobe koje su se imale čast upoznati ga, kao i u spomen njegovoj velikoj ljubavi prema glazbi, manifestaciju će svojom izvedbom obogatiti pet pjevačkih zborova, među kojima i zbor s kojim je gdin Bočkal i sam nastupao i čije je članove nerijetko savjetom pomogao.

Koncert u čast prof. Bočkala održat će se pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u petak, 12. travnja 2019. godine ispred njegove obitelji, članova, suradnika i partnera, ali i slučajnih prolaznika, u prekrasnom ambijentu parka Zrinjevac odnosno glazbenom paviljonu u vremenu od 17,00-19,00 sati.

 

 

2018.

Suza za Zlatka Bočkala je o koncert koji je UIR Zagreba prvi puta organizirala u petak, 13. travnja 2018. godine u prekrasnom ambijentu Glazbenog paviljona u Parku Zrinjevac pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Kako je gdin Zlatko bio čovjek uvijek spreman na nesebičnu pomoć nije za začuditi da su se manifestaciji u njegovu čast s radošću odazvala četiri pjevačka zbora: pjevački zbor UIR Zagreba "Kolibrići", KUD "Nikola Tesla", mješoviti zbor "Bosana" te pjevački zbor "Lira" koji se ponovo okupio samo za ovu prigodu.

Manifestaciju je s početkom u 17,00 h s nekoliko lijepih riječi i sjećanja na Zlatka Bočkala i njegova djela otvorila predsjednica UIR Zagreba, gđa Nada Vorkapić nakon kojih je koncert započeo nastupom pjevačkog zbora "Kolibrići" izvedbom jedne od vrlo dragih pjesama Zlatka Bočkala, "Suza za Zagorske brege". Zbor je sastavljen od članova UIR Zagreba koji su tim putem još jednom imali priliku iskazati zahvalnost Zlatku Bočkalu za sve što je za svog četverogodišnjeg predsjedničkog mandata napravio za populaciju invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom.

Uslijedio je nastup KUD-a "Nikola Tesla" oformljenog davne 1982. godine, s kojim se često družimo i surađujemo i koji je svojim pjevačkim umijećem, iskustvom i bogatim repertoarom dirnuo mnogobrojne uzvanike manifestacije.

Melos Istoka i sjetnih sevdalinki ovladao je Zrinjevcem za vrijeme nastupa mješovitog zbora "Bosana" i podsjetio okupljene na svo bogatstvo koje u sebi nosi različitost, različitost koju je gdin Bočkal kod svih ljudi znao razumijeti i cijeniti.

Posebno je emotivan, naročito za obitelj gdina Bočkala, bio nastup pjevačkog zbora "Lira" kojeg je i sam gdin Zlatko bio ponosan član. Zbor već 64 godine nastupa sa svim vrstama židovskih zborskih pjesama (sinagogalne-liturgijske, jidiš, španjolsko-sefardske romance i hebrejski folklorni napjevi) s ciljem da se nakon holokausta sačuvaju od zaborava. Posebno emotivan bio je upravo njihov nastup iz razloga što su se članovi zbora okupili samo za ovu prigodu kako bi još jednom dostojno odali počast velikom čovjeku, Zlatku Bočkalu. Upravo iz tog razloga, također samo za ovu prigodu, zborom je dirigirala Nina Cossetto, kćerka Emila Cossetta, dirigenta i skladatelja, dobitnika nagrade za životno djelo Vladimir Nazor i Porin. 

Nakon gotovo dvosatnih izvedbi u prekrasnom ambijentu i divnom proljetnom popodnevu, dvjestotinjak je uzvanika svojim kućama, pored svih utisaka koje je svojom mudrošću, dobrotom i snagom za života Zlatko Bočkal ostavio na mnogima, ponijelo i prigodan privjesak u znak sjećanja na tog iznimnog čovjeka.

Program možete pronaći klikom na sljedeću poveznicu Program, a fotografije s koncerta možete pregledati u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

Ovom prilikom zahvaljujemo i medijima koji su manifestaciju "Suza za Zlatka Bočkala" popratili najavama, objavama, reportažama i našim gostovanjima u emisijama:
portal Zagrebancija.com Članak, portal Mirovina.hr Članak, portal IN portal Članak , portal Treća dob Članak, Hrvatski radio Prvi program - emisija "Šesto čulo" Snimka.

Zahvalu je u Večernjem listu objavila i obitelj: Zahvala.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok