Memorijal Marije Topić

Indeks Članka

 

Marija Topić izabrana je za predsjednicu Udruge invalida rada Zagreba 2000. godine i kroz 14 godina predsjednikovanja uspjela je udrugu od 1.000 članova stvoriti udrugom od 10.000 članova. Uspjela je to zahvaljujući svom entuzijazmu, razumijevanju problema i potreba članova. Tražila je u društvu da uvijek budemo uključeni u rasprave o propisima kojima su se regulirala prava osoba s invaliditetom i pri tome se držala principa "O NAMA S NAMA".

U čast i spomen dugogodišnje predsjednice UIR Zagreba osmislili smo MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ
koji organiziramo svake godine u mjesecu svibnju, mjesecu u kojem nas je nenadano napustila.

 

 

 

 

 

11. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

Udruga invalida rada Zagreba će ovogodišnji 11. Memorijal Marije Topić, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, organizirati kroz prednatjecanja u razdoblju od 22. do 26. travnja 2024. godine, dok će kroz finalno natjecanje organizirati u subotu, 11. svibnja 2024. godine. Sportsko-rekreacijske discipline u kojima će se invalida rada natjecati su sljedeće: belot, igra preciznostinabaci krug, pikado, stolni tenis, streljaštvo, šah i viseća kuglana.

 

Hvala svima koji su se uključili u neko od natjecanja ili su nam se pridružili na RŠC Jarun i na taj način odali počast gospođi Mariji Topić koja je za UIR Zagreba i njegove članove učinila jako puno tijekom gotovo 14 godina na mjestu predsjednice.

 

Raspored prema kojem su prednatjecanja bila organizirana možete pronaći klikom na crveni gumb: Prednatjecanja - raspored - novo. 
Rezultate prednatjecanja, održanih u UIR Zagrebu u razdoblju od 22. do 26. travnja 2024. godine, možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati.

 

Rezultate finalnih natjecanja, održanih na RŠC-u Jarun, 11. svibnja 2024. godine, možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati.
Popis svih natjecatelja 11 hrvatskih gradova možete pronaći klikom na crveni gumb: Popis.


Propozicije prema kojima su se odvila sva natjecanja nisu se mijenjala u odnosu na 2023. godinu, a dostupna su klikom na crveni gumb: Propozicije.

 

Hvala i pravobranitelju za osobe s invaliditetom, gospodinu Darijiu Jurišiću, koji je svoje slobodno vrijeme izdvojio i pridružio se gotovo 200 invalida rada iz 11 gradova diljem RH na 11. Memorijalu Marije Topić, organiziranom u subotu, 11. svibnja 2024. godine na RŠC-u Jarun. Pravobranitelj je, uz lijepe pozdravne riječi, podijelio i zaslužena odličja nekim od natjecatelja, a mi se veselimo nastavku uspješne suradnje. Članak objavljen na mrežnim stranicama Ureda pravobranitelja za osobe s invaliditetom možete pronaći klikom na crveni gumb: članak.

 

Zahvaljujući donaciji Naturalis d.o.o. natjecatelji su na finalnim natjecanjima bili okrijepljeni negaziranom vodom Cetina. 

 

 

HVALA medijima koji su najavama događanja doprinijeli informiranju javnosti i sjećanju na Mariju Topić: Hrvatski radio - Prvi program - emisija "Treća dob - mudrost življenja" (najava), portal Turističke zajednice grada Zagreba objava, portal mojzagreb.info članakDirekt - Nacionalni medij za oglašavanje članak, portal In-portal članak 1 i članak 2, portal mirovina.hr članak.

 

Objave udruga invalida rada koje su se uključile u 11. Memorijal Marije Topić:

Udruga invalida rada Daruvar, https://www.uid.hr/11-memorijal-marija-topic/
Udruga invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duga Resa, https://www.uir-dugaresa.com/post/11-memorijal-marije-topic
Udruga invalida rada Pakrac-Lipik, https://pakrackilist.hr/index.php/vijesti-novosti/17332-11-memorijal-marije-topic-ekipa-pakrac-lipik-do-jednog-zlata-i-dva-srebra

 

 


 

10. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

 

   

Udruga invalida rada Zagreba je jubilarni, 10. Memorijal Marije Topić, pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja i Grada Zagreba, organizirao kroz prednatjecanja u razdoblju od 24. do 28. travnja i kroz finalno natjecanje u subotu, 13. svibnja 2023. godine. Sportsko-rekreacijske discipline u kojima su se sudionici natjecali su sljedeće: belot, nabaci krug, pikado, stolni tenis, streljaštvo, šah i viseća kuglana.

 

Raspored za prednatjecanja možete pronaći klikom na crveni gumb: Prednatjecanja - raspored. 

Propozicije prema kojima su se odvila sva natjecanja možete pronaći klikom na crveni gumb: Propozicije.

Rezultate prednatjecanja, održanih u UIR Zagrebu u razdoblju od 22. do 26. travnja 2023. godine, možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati.

Rezultate finalnih natjecanja, održanih u UIR Zagrebu, na RŠC Jarun, 13. svibnja 2023. godine, možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati.

Popis svih natjecatelja 11 hrvatskih gradova možete pronaći klikom na crveni gumb: Popis.

Fotografije s finalnih natjecanja možete pronaći u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

Video uradak s finalnih natjecanja (izrađen od fotografija) možete pronaći u našoj video galeriji: Video.

IN MEMORIAM Poveznica

 

  

Zahvaljujući donaciji Naturalis d.o.o. natjecatelji su na finalnim natjecanjima bili okrijepljeni negaziranom vodom Cetina. 

 

 

HVALA medijima koji su najavama događanja doprinijeli informiranju javnosti i sjećanju na Mariju Topić: Media Servis Global d.o.o. - snimljen prilog za radijske objave, Top radio d.o.o. za medijske usluge prilog, ENTER ZAGREB d.o.o. za usluge, Ekstra FM Zagreb d.o.o., portal In portal članak - najava i članak - izvještajDugoSelo.INFO News portal (obava na mojzagreb.info) članak,vecernji.hr članak., Hrvatski radio - Prvi program - emisija "Treća dob - mudrost življenja" prilog i emisija "Šesto čulo", portal mojzagreb.info članak, Radio Sljeme, HRT 1 (emisija "Dobro jutro, Hrvatska"), portal mirovina.hr članak, Mreža TV - emisija "Izazovi i prilike".

  


 

9. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

Nakon dvije godine organiziranog "Memorijala Marije Topić" on-line, 2022. godine je "Memorijal Marije Topić" organiziran uživo.

Zbog kratkog vremenskog roka za pripreme, ove godine planiran je smanjen broj sportsko-rekreacijskih disciplina, nisu planirana prednatjecanja i u skladu s time, odaziv je bio očekivano manji, se ipak okupilo gotovo stotinjak natjecatelja - invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom, koji su zajedno odali počast vrlo zaslužnoj predsjednici UIR Zagreba, gospođi Mariji Topić.

"Memorijal Marije Topić" se, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, održao u subotu, 14. svibnja 2022. godine na RŠC Jarun, na Otoku Trešnjevka.

Jedan natjecatelj se mogao prijaviti za natjecanje u sljedećim sportsko-rekreacijskim disciplinama na opisan način: 
* nabaci krug, pikado i viseća kuglana – natjecatelj može sudjelovati u sve tri discipline, ali uz njih, ne može sudjelovati niti u jednoj drugoj disciplini
* belot – natjecatelj može sudjelovati isključivo u paru, ali uz ovu, ne može sudjelovati niti u jednoj drugoj disciplini,
* stolni tenis – uz ovu, natjecatelj ne može sudjelovati niti u jednoj drugoj disciplini,
* šah – uz ovu, natjecatelj ne može sudjelovati niti u jednoj drugoj disciplini.

Sportsko-rekreacijski dio programa odvio se prema planiranome, u vremenu od 8,00-13,00 sati. Potom se natjecateljima pridružila i uža obitelj gospođe Marije Topić, a u 13,30 sati je Nada Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba, s nekoliko lijepih riječi podsjetila prisutne na velikodušnost, ambicioznost i srdačnost Marije Topić. Potom su se svim uzvanicima kratko obratili Marinka Bakula-Anđelić, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, zatim Ante Štulić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada i Marica Mirić, dopredsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Nakon kratkih uvodnih govora i sjećanja na Mariju Topić, Ante Štulić i Nada Vorkapić podijelili su zaslužena odličja i potom se druženje nastavilo završilo s dobrom voljom i osmijesima na licima svih uzvanika. 

 

Propozicije prema kojima su se odvila sva natjecanja možete pronaći klikom na crveni gumb: Propozicije.

Rezultate finalnih natjecanja, održanih na RŠC Jarun, 14. svibnja 2022. godine, možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati.

Popis svih natjecatelja iz UIR Zagreba možete pronaći klikom na crveni gumb: Popis.

 

HVALA medijima koji su najavama događanja doprinijeli informiranju javnosti i sjećanju na Mariju Topić: portal Turističke zajednice grada Zagreba Objavaportal 24.sata Članak, portal picuki.com Članak, portal In Portal Članak, portal Treća dob Članak, portal MojZagreb.info Članak, Top radio d.o.o. za medijske usluge Prilog, Media Servis Global d.o.o. Članak s prilogom.

Informaciju je objavila i Ustanova Upravljanje sportskim objektima: Najava.

HVALA donatoru Naturalis d.o.o. koji nam je za organizaciju 9. Memorijala Marije Topić donirao 150 bočica negazirane vode Cetina. 

 

 

 


 

 

8. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

Usprkos svim nedaćama i ograničenjima koje su nas zadesile, UIR Zagreba se potrudila i 2021. godine prirediti događanje naziva "Memorijal Marije Topić" u čast sjećanja na gospođu Mariju Topić, zaslužnu i višegodišnju predsjednicu UIR Zagreba.

Godina 2020. sve nas je naučila živjeti s ograničenjima određene vrste, a upravo je život s ograničenjima svakodnevnica svih invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom. Ipak, iz živog primjera gospođe Marije Topić, brojni su invalidi rada i ostale osobe s invaliditetom, članovi UIR Zagreba, mogli naučiti da ograničenja i prepreke ne služe da bi nas sputale već suprotno – da bi nas ojačale! Jer, iako nije jednostavno i lako, sve se prepreke i ograničenja ipak mogu i trebaju nadvisiti!

Upravo su brojne prepreke, bilo društvene ili administrativne naravi, koje je gospođa Marija svojom gorljivošću nadvisila, omogućile da tijekom njena četrnaestogodišnja predsjedavanja UIR Zagreba izraste u jednu od najvećih i najsnažnijih udruga osoba s invaliditetom ne samo u gradu Zagrebu već i diljem Lijepe naše. Razumljivo je stoga da nismo dozvolili trenutnim nedaćama da zasjene taj dan sjećanja i pijeteta spram gospođe Topić.

 

Kako bi nadvisila trenutne epidemiološke prepreke, UIR Zagreba je ovogodišnji "Memorijal Marije Topić" odlučila održati u prilagođenoj on-line formi objavom izložbe fotografija retrospektivnog sadržaja s upečatljivim trenucima ranije održanih" Memorijala Marije Topić" i objavom videa u kojem su 2020. godine zaposleni djelatnici Stručne službe s predsjednicom Nadom Vorkapić otpjevali pjesmu "Fala", pjesmu kojom je UIR Zagreba svake godine otvorila "Memorijal Marije Topić".


Oba video uratka objavljena su na YouTube kanalu UIR Zagreba (tinyurl.com/uirzagreba) na godišnjicu smrti gospođe Topić, u utorak, 11. svibnja.

Pokrovitelj ovogodišnjeg Memorijala Marije Topić je, kao i prijašnjih godina, Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. 

 

HVALA medijimakoji su najavili događanje i na taj način doprinijeli informiranju šire javnosti i sjećanju na Mariju Topić: portal In-portal Članak, portal Treća dob Članak, portal MojZagreb.info Članak.

 

 


 

7. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

U čast Marije Topić, predsjednice koja je ostavila značajan trag na UIR Zagreba i brojne njezine članove, UIR Zagreba je planirala organizirati sedmo sportsko-kulturno događanje pod nazivom Memorijal Marije Topić. Predviđena sportska natjecanja u udrugama invalida rada diljem RH, a potom i finalno natjecanje u Zagrebu, u okviru RŠC Jarun, na Otoku Trešnjevka, na veliku su žalost OTKAZANA zbog izvanredne situacije vezane uz širenje koronavirusa, a na preporuku Stožera civilne zaštite RH. Međutim, Stručnu službu ni izvanredna situacija nije spriječila da napravi In Memoriam - 11.05.2020. godine, točno sedam godina nakon što nas je iznenada napustila - In Memoriam

 

Pokrovitelji 7. Memorijala Marije Topić su Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Hrvatsko društvo skladatelja.


 

6. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

Stara poslovica kaže da ljudi nestanu onda kada ih se prestanemo sjećati. Zahvaljujući brojnim životima koje je svojom odlučnošću i požrtvovnošću dotakla, sigurni smo da će sjećanje na gđu Mariju Topić, a time i njezin život, trajati vječno. Marija Topić bila je predsjednica Udruge invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) s najdužim mandatom od svih predsjednika tijekom tada gotovo polustoljetne povijesti odnosno punih četrnaest godina, sve do svoje prerane smrti 2013. godine. Upravo u spomen na život te iznimne osobe UIR Zagreba svake godine organizira sportsko-kulturnu manifestaciju pod nazivom Memorijal Marije Topić.

Sam program manifestacije u skladu je s duhom gđe Marije koja je istinski uživala u okruženju mnoštva ljudi. Nakon odrađenih prednatjecanja u pojedinim udrugama invalida rada diljem lijepe naše, u finalnom dijelu, 11. svibnja 2019. godine, susreli su se finalisti iz 12 udruga: Daruvar, Donja Stubica, Duga Resa, Istra, Karlovac, Krapina, Križevci, Kutina, Pakrac-Lipik, Samobor, Sisak i Zagreb. U tom su prvom, sportskom dijelu manifestacije, svi natjecatelji finalisti iskazali svoju snagu, spremnost i natjecateljski duh u okviru sedam sportskih aktivnosti: belot, šah, pikado, igra nabaci krug, stolni tenis, viseća kuglana i streljaštvo. Dok se prvih šest aktivnosti odvijalo na Otoku Trešnjevka, u okviru RŠC Jarun, streljaštvo je organizirano u zračnoj streljani Streljačkog kluba Kustošija.

Preko 150 natjecatelja iz 12 gradova lijepe naše možda su najbolji pokazatelj koliko je, čak i šestu godinu nakon njezina prerana odlaska, uspomena na gđu Mariju Topić, tu iznimnu osobu, ostala živa. U čast gđe Marije koja, svom invaliditetu usprkos, nikada nije klonula duhom, invalidi rada i ostale osobe s invaliditetom odlučile su pokazati sportski i natjecateljski duh. Snage su tako odmjerili u nabrojanih sedam sportskih aktivnosti, a ovom prilikom još jednom čestitamo svim sudionicima. Ono što svakako treba naglasiti jest zajedništvo i sloga mnogobrojnih invalida rada.

Sportski dio programa pratio je kulturno-zabavni dio kojem su se, uz užu obitelj Marije Topić, odazvali njezini brojni prijatelji i suradnici. Pozdravne govore uz sjećanje na dobra i velika djela Marije Topić, odradile su Nade Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba i Marinka Bakula-Anđelić, izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, ureda koji je ujedno i pokrovitelj ove manifestacije šestu godinu zaredom. Potom su proglašeni rezultati natjecanja i podijeljena su zaslužena odličja nakon čega se druženje nastavilo uz glazbu i ples. 

Brojni su suradnici i prijatelji gđe Marije Topić sudjelovanjem na Memorijalu u njezinu čast još jednom iskazali pijetet njezinu liku i djelu i pritom se, neizostavno, dotaknuli bitnih pitanja za populaciju invalida rada Republike Hrvatske, populaciju čiji je Marija Topić bila sastavni dio i koja je bila njen sastavni dio.

Propozicije prema kojima su odvijala sva natjecanja možete pronaći klikom na crveni gumb: Propozicije.

Rezultate prednatjecanja članova UIR Zagreba možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati.

Rezultate finalnih natjecanja održanih na Jarunu, 11. svibnja možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati.

Popis svih natjecatelja iz 12 hrvatskih gradova možete pronaći klikom na crveni gumb: Popis.

 

Fotografije s prednatjecanja i finalnih natjecanja možete pronaći u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

Video uratke s finalnih natjecanja i otvorenja možete pronaći u našoj videogaleriji: Videogalerija.

 

HVALA svima koji su se na bilo koji način uključili u ovu manifestaciju te se zajedno s nama sjetili drage nam gospođe Marije Topić i na taj način nam pomogli da sjećanje na tu iznimnu osobu i dalje živi .

HVALA donatoru  koji nam svake godine pomogne osigurati sjedeća mjesta za sve sudionike DVD Marija Gorica.

HVALA medijima  koji su popratili ovu manifestaciju i na taj način doprinijeli informiranju šire javnosti i sjećanju na Mariju Topić:

Hvala portalu Treća Dob na objavi: Članak

Hvala portalu In Portal na objavi: Članak 1       Članak 2

Hvala Z1 televiziji na pozivu za gostovanje u emisiji "Isti smo"

Hvala Z1 televiziji na pozivu za gostovanje u emisiji "Zagrebe, dobro jutro" Snimka.

Hvala HRT i Ani Tomašković na najavi u okviru emisije "Normalan život".

Hvala HR radio 1 na pozivu za gostovanje u emisiji "Isti i različiti" Snimka.

Hvala Otvorenom radiju na objavi najave i poziva na manifestaciju.

Hvala radiju 92 fm na objavi najave i poziva na manifestaciju.

 

 U nastavku pročitajte i pogledajte fotografije s manifestacija protekle četiri godine.. 


 

5. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

Ove godine u mjesecu svibnju bilo je pet godina otkako nas je iznenada napustila Marija Topić, dugogodišnja predsjednica UIR Zagreba. Marija Topić je svojim entuzijazmom, ambicioznošću i empatijom ostavila snažan dojam na velik broj invalida rada, ostalih osoba s invaliditetom i osoba s kojima je usko surađivala u zajedničkim nastojanjima za poboljšanje životnih i drugih uvjeta te ranjive populacije. Upravo u njezinu čast i njoj u spomen, UIR Zagreba je na Otoku Trešnjevka u okviru RŠC Jarun ove godine organizirala petu godinu zaredom sportsko-kulturnu manifestaciju Memorijal Marije Topić. pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Sunčano i toplo vrijeme dogovoreno je s gospođom Marijom koje su se zajednički prisjetili invalidi rada iz 11 udruga i 11 gradova u RH: Daruvar, Donja Stubica, Duga Resa, Karlovac, Krapina, Kutina, Pakrac-Lipik, Samobor i Sveta Nedelja, Sisak, Varaždin i Zagreb. Dok su u jutarnjim satima organizirana sportska natjecanja u devet disciplina (šah, pikado, belot, nabaci krug, kuglanje, viseća kuglana, streljaštvo, plivanje i stolni tenis), popodnevni su sati bili rezervirani za zajedničko prisjećanje na gospođu Mariju. Iako pušteno s prijenosnog računala, tradicionalna pjesma "Fala" u izvedbi Vladimira Ruždjaka popraćene nizom fotografija Marije Topić kroz njezin rad i djelovanje u UIR Zagreba dirnula je sve prisutne. Uz prisustvo obitelji Marije Topić i brojnih njezinih suradnika i prijatelja, predsjednica UIR Zagreba, Nada Vorkapić, obratila se gotovo 200-tinjak uzvanika s nekoliko riječi kojima je podsjetila na vrhunske odlike i zasluge Marije Topić tijekom njezina 14-ogodišnjeg mandata u funkciji predsjednice UIR Zagreba. Potom se s nekoliko kratkih riječi Marije Topić i njezinog aktivnog angažmana u borbi za bolji položaj invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom u zajednici vrlo emotivno prisjetio i Krešimir Miletić, stručni savjetnik pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, a koji se prisutnima obratio ispred Ureda Gradonačelnika.

Nakon toga su dodijeljena zaslužena odličja po sportskim disciplinama i zahvalnice svim udrugama sudionicima te je nastavljeno neformalno druženje uz anegdote koje su sjetile na Mariju Topić.

"S velikim smo ponosom i zadovoljstvom petu godinu zaredom organizirali ovu manifestaciju i okupili brojne Marijine prijatelje i suradnike. Upravo zahvaljujući njezinim zaslugama, UIR Zagreba je danas vrlo dobro organizirana, snažna i učinkovita udruga koja nastavlja borbu za poboljšanje kvalitete života invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom, borbu kakvu je Marija vodila gotovo 14 godina." izjavila je predsjednica UIR Zagreba, gđa Nada Vorkapić.

Povodom pete obljetnice smrti Marije Topić, kreirali smo i poseban In Memoriam koji možete pogledati klikom na sljedeću poveznicu: In Memoriam.

 

5. Memorijal Marije Topić organiziran je u dva dijela - prednatjecanja su se odvila u razdoblju od 19. ožujka do 27. travnja, a finalna natjecanja u subotu, 12. svibnja 2018. godine.

Prednatjecanja je svaka udruga organizirala samostalno u svom gradu i ove su se godine uključila 123 invalida rada iz 11 gradova RH. Finalna natjecanja najvećim su se dijelom provela na otoku Trešnjevka u okviru RŠC Jarun dok su za tri discipline korišteni sljedeći sportski objekti: bazen Zimskog plivališta "Mladost", kuglana Kuglačkog kluba "Medveščak - 1958" i zračna streljana Streljačkog kluba "Kustošija" te im i ovom prigodom zahvaljujemo na uslužnosti i velikodušnosti.

Osim sjećanja na Mariju Topić, UIR Zagreba je i ove godine informirala širu javnost, a posebno invalide rada s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije, o svojim aktivnostima ukazujući na važnost i značaj sporta i rekreacije u svakidašnjem životu, neovisno o tjelesnom oštećenju ili invaliditetu, spolu ili pak životnoj dobi.

 

Rezultate prednatjecanja članova UIR Zagreba možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati       

Popis svih natjecatelja iz 11 gradova RH možete pronaći klikom na crveni gumb: Natjecatelji       

Rezultate finalnih natjecanja održanih na Jarunu, 12. svibnja možete pronaći klikom na crveni gumb: Rezultati       

Propozicije prema kojima su se odvila sva natjecanja možete pronaći klikom na crveni gumb: Propozicije

 

HVALA svima koji su se na bilo koji način uključili u 5. Memorijal Marije Topić !

 

Fotografije s prednatjecanja (album: 5. Memorijal Marije Topić, prednatjecanja) i finalnih natjecanja (album: 5. Memorijal Marije Topić) možete pronaći u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

 

HVALA svima  koji su se i ove godine našem pozivu odazvali i zajedno s nama odali počast dragoj nam gospođi Mariji Topić.

HVALA donatoru  koji nam svake godine pomogne osigurati sjedeća mjesta za sve sudionike DVD Marija Gorica.

HVALA medijima  koji su manifestaciju popratili svojim najavama, objavama i gostovanjima u radio i TV emisijama: 

Hvala portalu Treća Dob na objavi: Članak

Hvala portalu In Portal na objavi: Članak

Hvala portalu Dnevno.hr na objavi: Članak

Hvala portalu Mirovina.hr na objavi: Članak

Hvala HRT 4 na reportaži u okviru emisije "Zagrebačka panorama" Snimka.

Hvala Z1 televiziji na pozivu za gostovanje u emisiji "Zagrebe, dobro jutro" Snimka.

Hvala televiziji TV trend na objavi najave.

 

 

U nastavku pročitajte i pogledajte fotografije s manifestacija protekle četiri godine..

 


 

4. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ

Memorijal Marije Topić četvrtu je godinu za redom Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) organizirala na RŠC Jarun, na Otoku Trešnjevka pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

U prednatjecanja održana tijekom mjeseca ožujka i travnja uključila su se 153 invalida rada, a u finalnim natjecanjima, održanim na RŠC Jarun u subotu, 13.05.2017. godine uključilo se 108 invalida rada iz 11 udruga invalida rada s područja cijele RH: Daruvar, Donja Stubica, Duga Resa, Karlovac, Krapina, Križevci, Kutina, Pakrac-Lipik, Samobor i Sveta Nedelja, Sisak i Zagreb. Natjecatelji su se natjecali u devet sportskih disciplina: belot, kuglana, nabaci krug, pikado, plivanje, streljaštvo, stolni tenis, šah i viseća kuglana.  

Po završetku sportskog dijela, uslijedilo je službeno otvorenje, a koje je započelo izvedbom tradicionalne pjesme Dragutina Domjanića "Fala" u A cappella izvedbi Helene Katalin. Nakon toga se u ime domaćina obitelji Marije Topić te njezinim prijateljima, invalidima rada iz cijele RH i ostalim uzvanicima, s nekoliko riječi obratila Nada Vorkapić, dopredsjednica UIR Zagreba obzirom da je Zlatko Bočkal, predsjednik UIR Zagreba toga dana bio spriječen prisustvovati zbog zdravstvenih problema. Iako s malim zakašnjenjem, manifestaciji se pridružila i Višnja Fortuna, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Potom je uslijedio domjenak nakon kojeg su proglašeni rezultati finalnih natjecanja te dodjeljena zaslužena odličja. Gradonačelnik Grada Zagreba, ujedno i počasni predsjednik UIR Zagreba, Milan Bandić manifestaciji se pridružio nakon domjenka te tom prigodom, nakon nekoliko riječi hvale o Mariji Topić i njezinom značajnom doprinosu poboljšanju života invalida rada, dodjelio odličja za jednu od devet disciplina.

Zbog istovremene organizacije utrke "Rog Holi Run & Fest" na Otoku Univerzijade, bilo je predviđeno zatvaranje prometa za sva vozila u vremenu od 15,00-18,00 sati. Iz tog razloga, nakon podjele odličja natjecateljima te zahvalnica svim udrugama sudionicama Memorijala Marije Topić, umjesto predviđenog nastavka programa odnosno druženja uz glazbu, svi su se uzvanici požurili izaći s RŠC Jaruna na vrijeme te je cjelokupni program završio ranije od predviđenog.

Osim odličja, svi osvajači medalja ove su godine dobili na poklon i majicu s odštampanim nazivom manifestacije Memorijal Marije Topić i nazivom Udruge, a zahvaljujući donaciji Bauerfeind d.o.o. multinacionalne kompanije, zastupnika i distributera proizvoda tridesetak svjetski poznatih dobavljača te proizvođača ortopedskih pomagala.

I ove je godine prijevoz svih natjecatelja na vanjske sportske terene (streljana, kuglana, bazen) bio osiguran autobusom auto prijevoznika "F&B" tours, a koji je u nekoliko navrata prevozio i ostale uzvanike od Horvaćanske ceste do Otoka Trešnjevka. Svi su prijevozi odrađeni gratis odnosno u donaciji prijevoznika "F&B tours.

Osim spomenutih donacija, organizaciju ovogodišnjeg Memorijala Marije Topić sufinancirao je Ured Gradonačelnika na temelju provedenog Javnog poziva za dodjelu jednokratnih financijskih potpora udrugama za 2017. godinu, a donacijom novčanog iznosa pomogao je i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

VELIKO HVALA svim donatorima koji su svojim donacijama pomogli realizaciji ovogodišnje manifestacije!

 

Mediji koji su ove godine popratili manifestaciju su HRT gostovanjem dopredsjednice u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", internet portali "In-portal" i "Prvi.hr" objavom najave manifestacije te Jabuka TV. HVALA navedenim medijima !

 

Uzevši u obzir sve navedeno, i ove smo godine, četvrti put za redom, na lijep način obilježili obljetnicu smrti drage nam Marije Topić, dostojanstven upravo njezinoj ambicioznosti, srčanosti i društvenosti.

HVALA svima koji su se uključili u 4. Memorijal Marije Topić!

 

Fotografije s prednatjecanja (album: 4. Memorijal Marije Topić, prednatjecanja) i finalnih natjecanja (album: 4. Memorijal Marije Topić) možete pronaći u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

 

Rezultate finalnih natjecanja (subota, 13.05.2017.) možete pronaći klikom na crveni gumb: 

Rezultati, finale              HVALA svim sudionicima i ČESTITKE svim osvajačima odličja !

 

Popis svih natjecatelja možete pronaći klikom na crveni gumb: 

Svi natjecatelji

 

Propozicije prema kojima su se održala prednatjecanja i prema kojima će se održati finalna natjecanja možete pronaći klikom na crveni gumb: Propozicije

Rezultate prednatjecanja članova UIR Zagreba možete pronaći klikom na crveni gumb:

Rezultati          

 

 

Hrvatska radiotelevizija se tijekom 2017. godine, u skladu s Pravilima o postupanju HRT-a u humanitarnim i drugim akcijama, radi ostvarivanja humanitarnih ciljeva, uključila u nekoliko akcija/projekata, među kojima i Memorijal Marije Topić u našoj organizaciji. U skladu s odobrenjem, dopredsjednica Nada Vorkapić gostovala je u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" u subotu, 13. svibnja ove godine. Hvala Hrvatskoj radioteleviziji!
O projektu: Clanak

Hvala Prvi.hr na objavi: Clanak

Hvala In Portalu na objavi: Clanak

 


 

3. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ organizirali smo, kao i protekle dvije godine, uz sportsko-zabavni program. Sportski dio sastojao se od prednatjecanja koja su se odvijala u razdoblju od 29.02-29.04.2016. godine dok se finale uz zabavni program odvilo u subotu, 14.05.2016. godine, a obuhvatilo je devet sportskih disciplina: belot, šah, pikado, plivanje, kuglanje, viseća kuglana, stolni tenis, streljaštvo i igra nabaci krug.

 

Memorijal je pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom započeo uvodnom riječi Zlatka Bočkala, predsjednika UIR Zagreba koji je pred otprilike 220 uzvanika ispričao nekoliko riječi o Mariji Topić, njenom radu i zalaganju te postignućima u UIR Zagreba.

Potom je Memorijal službeno otvorio Gradonačelnik Milan Bandić, a koji je ujedno i počasni predsjednik UIR Zagreba od 2007. godine kada je upornošću Marije Topić i razumijevanju Gradonačelnika, UIR Zagreba preselila u adaptirane i renovirane prostore u kojima i danas aktivno obavlja svoje aktivnosti (Nova cesta 86, Zagreb). Gradonačelnik je također rekao nekoliko riječi hvale o Mariji Topić, njenoj aktivnoj ulozi u suradnji UIR Zagreba i Grada Zagreba te njenim zaslugama u području brige i promicanja prava za invalide rada, ali i ostale osobe s invaliditetom.
Nakon minute šutnje za Mariju Topić, tri djelatnice UIR Zagreba i dugogodišnje suradnice Marije Topić – "Marijine tri gracije" kako ih je sama zvala – njoj u čast i zahvalu, uz pratnju glazbenog sastava "Size Matters" otpjevale su pjesmu Dragutina Domjanića "Fala".

Potom je uslijedio domjenak, a zatim su sve udruge - sudionice 3. Memorijala Marije Topić - primile zahvalnice te su proglašeni rezultati i podjeljene zaslužene medalje te prigodni pokloni. Cjelokupni program je uz pranju glazbenog sastava "Size Matters", trajao do 17,00 sati.

 

Ovom prigodom zahvaljujemo svima koji ste ste tom prigodom odazvali na naš poziv i zajedno s nama odali počast gospođi Mariji.
Također veliko hvala i donatorima koji su nam pomogli osigurati sjedeća mjesta za sve sudionike: MO Vrbik, MO Marin Držić, DVD Brezovica kafić "Viktorija" te medijima koji su nas popratili: IN-portal, Jabuka TV i Radio Martin. 

 

Rezultate finalnih susreta možete pronaći klikom na crveni gumb:

Rezultati

Popis svih natjecatelja tijekom prednatjecanja i finala možete pronaći klikom na crveni gumb:

Popis

 

Propozicije prema kojima su se održala sva prednatjecanja te prema kojia će se održati i finalna natjecanja možete pronaći klikom na crveni gumb:

Propozicije

Rezultate prednatjecanja članova UIR Zagreba možete pronaći klikom na crveni gumb:

Rezultati


 

2. MEMORIJAL MARIJE TOPIĆ 

Nakon gotovo dvije godine otkako nas je napustila, u čast i spomen dugogodišnje predsjednice UIR Zagreba, organizirali smo 2. Memorijal Marije Topić pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

FINALE

subota, 9. svibnja 2015. godine, RŠC Jarun, Otok Trešnjevka

Sportski dio programa odnosno finale u šahu, belotu, pikadu, stolnom tenisu, kuglanju, visećoj kuglani, streljaštvu, plivanju i igri nabaci krug započeo je u 8,30 sati sa prijavama, a odvijao se između udruga invalida rada s područja cijele Republike Hrvatske: Međimurska županija, Daruvar, Donja Stubica, Varaždin, Križevci, Istra, Duga Resa, Sisak, Kutina, Karlovac, Samobor i Sv. Nedelja te Zagreb. Iako se nisu natjecali, na Memorijal su se priključili i prijatelji i suradnici iz Krapine.

Kulturno-zabavni dio programa započeo je po završetku sportskog dijela. Nakon kratkih, ali vrlo dirljivih riječi predsjednika UIR Zagreba koje su nas sjetile na našu dragu gospođu Mariju te minute šutnje, glazbeni sastav "Face", gospođi Mariji u čast, otpjevao je pjesmu "Fala".

Nakon toga uslijedio je organiziran domjenak u okviru kojeg su svim udrugama - gostima podjeljene zahvalnice, a potom su proglašeni rezultati, podjeljene zaslužene medalje te prigodni pokloni. Cjelokupni program, uz pranju glazbenog sastava "Face", trajao je do 17,00 sati.

 

Ovom prigodom zahvaljujemo našim donatorima: Pekara Dubravica d.o.o. čijim smo proizvodima okrijepili rani dolazak svih natjecatelja te kompaniji Jamnica d.d. koja je osigurala tekuće bezalkoholno osvježenje za sve sudionike 2. Memorijala Marije Topić, kao i DVD Marija Magdalena čiji su nam stolovi i klupe osigurali dovoljno mjesta za sve sudionike, kako natjecatelje tako i ostale uvažene goste.

Zahvaljujemo i svima vama koji ste nam se tom prigodom pridružili i zajedno s nama se prisjetili drage nam gospođe Marije. Nadamo se da ćemo se iduće godine okupiti u još većem broju.

Rezultate finalnih susreta možete pronaći klikom na crveni gumb:

Rezultati

Popis svih natjecatelja tijekom prednatjecanja i finala možete pronaći klikom na crveni gumb:

Popis

Sva prednatjecanja odvila su se u vremenskom razdoblju od 23. ožujka do 17. travnja 2015. godine.

Propozicije prema kojima su se održala sva natjecanja možete pronaći klikom na crveni gumb:

Propozicije

Rezultate prednatjecanja članova UIR Zagreba možete pronaći klikom na crveni gumb:

Rezultati


U subotu, 10. svibnja 2014. godine po prvi puta Udruga invalida rada Zagreba organizirala je

Memorijal Marije Topić

u čast prerano i iznenada preminule dugogodišnje i uspješne Predsjednice UIR Zagreba.

Pokrovitelj događanja je Gradonačelnik Grada Zagreba, gdin Milan Bandić.

ruzaOK

Memorijal se održao na RŠC Jarun, Otok Trešnjevka, a sam program zamišljen je i odrađen u dva dijela: sportski i kulturno-zabavni.

Sportski dio programa započeo je u 9,00 sati, a obuhvatio je finale u šahu, belotu, pikadu, stolnom tenisu, kuglanju, visećoj kuglani, streljaštvu, plivanju i igri nabaci krug.
Finale se odvijalo između udruga invalida rada sa područja cijele Republike Hrvatske:
Duga Resa, Varaždin, Međimurska županija, Križevci, Daruvar, Pakrac-Lipik, Sisak, Istra, Kutina, Donja Stubica, Karlovac i Zagreb.

 

Rezultate finala možete pronaći ovdje:

Rezultati finala

Popis svih sudionika Memorijala Marije Topić s područja cijele Republike Hrvatske i disciplina u kojima su se natjecali u kvalifikacijama i finalu:

Svi sudionici

Rezultate kvalifikacija Udruge invalida rada Zagreba možete pronaći ovdje:

Rezultati

Kulturno-zabavni dio programa, uz proglašenje rezultata, započeo je u 13,30 sati, u okviru kojeg je bio organiziran i domjenak. Cjelokupni program uz pratnju glazbenog sastava "Romansa" trajao je do 17,00 sati.

Zahvaljujemo i ovom prilikom svima koji su nam se tom prigodom pridružili - u natjecanju, navijanju, pjevanju i plesu - te se i na taj način zajedno s nama sjetili naše drage gđe Marije.

Važni datumi

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok