Nacionalni dan invalida rada, 21. ožujka

Indeks Članka

 

 

Hrvatski sabor je 13. veljače 2009. godine na svojoj sjednici donio odluku o proglašenju

Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujka

koja je objavljena u Narodnim novinama br. 24 od 23. veljače 2009. godine (poveznica).

 

ruzaOK

 

Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada – 21. ožujka (Narodne novine, broj 24/9) donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom, stereotipe i predrasude koji ih prate, a namjerom osvješćivanja javnosti o toj problematici. Povijest odabranog dana, 21. ožujka kao Nacionalnog dana invalida rada, veže se uz događanja iz 1956. godine kada se u Belgiji dogodila rudarska nesreća u kojoj su stradale 262 osobe. U spomen na tu nesreću, 21. ožujka prvobitno je određen kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Međutim, nakon usvojene Rezolucije 47/3 Generalne skupštine UN-a 1992. godine, Međunarodnim danom osoba s invaliditetom proglašen je 3. prosinca.

Nacionalni dan invalida rada vrlo je značajan jer se tom prigodom želi dodatno skrenuti pozornost šire javnosti na probleme s kojima se susreću invalidi rada, a posebno se želi ukazati na potrebu provođenja aktivnosti vezanih uz prevenciju nastanka novih invalida rada. Kao zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada odabrana je ruža kojom se želi ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu. Naime, unatoč njezinoj ljepoti, za ubiranje ruže potrebna su zaštitna sredstva. Unatoč propisanim visokim kaznama, poslodavci mjere zaštite na radu često ne provode ili ih provode, a oba slučaja u konačnici nerijetko dovode do nastanka invaliditeta. Organiziranim aktivnostima povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada udruge invalida rada diljem RH žele ukazati na važnost prevencije nastanka invaliditeta upravo provedbom propisanih mjera zaštite na radu. Svaka je udruga invalida rada diljem lijepe naše izabrala svoju boju ruže, a UIR Zagreba je izabrala narančastu boju s obzirom na to da ta boja simbolizira toplinu, kreativnost i entuzijazam, ali i ohrabrujući poticaj invalidima rada u borbi sa svakodnevicom. 

 

NACIONALNI DAN INVALIDA RADA, 21. ožujka

 

2024. godina

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja, UIR Zagreba je 2024. godine Nacionalni dan invalida rada obilježio na sam dan, u četvrtak, 21. ožujka 2024. godine u prostorijama UIR Zagreba, s početkom u 17,00 sati.

Sedamdesetak uzvanika prvobitno je pozdravila Nada Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba, nakon koje je prisutne pozdravila i Marinka Bakula-Anđelić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba. Potom se predsjednica Vorkapić osvrnula na povijest Nacionalnog dana invalida rada, nakon čega je otvorila izložbu likovnih radova Boje, kist i darovi prirode, a koju je, uz video snimku, pojasnila sama autorica, Blanka Šimecki, članica UIR Zagreba. Potom je prisutne razveselio nastup muškog pjevačkog zbora "Bistrani" pod umjetničkim vodstvom mr. sc. Damira Šumečkog, člana UIR Zagreba.

Svi koji nisu bili u mogućnosti doći osobno u prostorije UIR Zagreba, mogli su se uključiti online kroz prijenos uživo putem Facebook-a, a snimku možete pogledati klikom na sljedeću poveznicu: Snimka. Fotografije su dostupne u fotogaleriji: Fotogalerija.

 

 

Hvala medijima koji su obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada u organizaciji UIR Zagreba popratili najavama, objavama i reportažama: portal Turističke zajednice grada Zagreba članak, Direkt - Nacionalni medij za oglašavanje članak, portal mirovina.hr članak, HRT - HTV 1 - gostovanje u emisiji Dobro jutro, Hrvatska snimka, portal MojZagreb.info članak, radio Sljeme članak i najava, portal Vecernji.hr članak, portal In Portal članak.

 

 

 

 h

 


 

2023. godina

Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) 2023. godine obilježila je Nacionalni dan invalida rada na sam dan, u utorak, 21. ožujka 2023. godine u prostorijama UIR Zagreba, na adresi Nova cesta 86, od 17,00 sati.

 

Program je bio bogat, trajao je do 19,30 sati uz slobodan uzlaz i pozvane sve zainteresirane građane.

Pred šezdesetak okupljenih uzvanika, program je započeo uvodnim pozdravom predsjednice Nade Vorkapić, nakon kojeg su se prisutnima obratile Marija Mustač, predstavnica Grada Zagreba, voditeljica Odjela u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom i Marica Mirić, predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Potom je otvorena izložba pod nazivom "Proljeće" koju čine radovi polaznika radionice crtanja i slikanja, a nekoliko riječi o samim radovima rekle su volonterke u UIR Zagreba, Ljiljana Smontara i Nada Katanec. 

Nakon toga je Marijan Anić, predsjednik Sportskog društva invalida "Hrabri" za sport i rekreaciju invalidnih osoba ukazao na važnost bavljenja sportom i rekreacijom, posebno kada su u pitanju osobe s invaliditetom. Napomenuo je da SDI "Hrabri" osnovano upravo 21. ožujka 1969. godine i da ove godine slavi svoju 54. obljetnicu.

Po završetku važne i zanimljive teme, Ante Štulić, predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, upoznao je prisutne s poviješću proglašenja Nacionalnog dana invalida rada i općenito s problematikom s kojom se invalidi rada svakodnevno susreću.

S obzirom na to da je preostalo vremena, neplanirano je Anamarija Lazić, voditeljica Stručne službe UIR Zagreba, prisutnima predstavila rezultate istraživanja na temu Kvaliteta života sportaša s invaliditetom ukazavši pritom, kao i Marijan Anić, na značajan doprinos sporta i rekreacije u svakodnevnom životu osoba s invaliditetom.

Program je završio koncertom pjevačkog zbora UIR Zagreba "Kolibrići" uz koji su pjevali i ostali uzvanici.

Toga su dana svi prisutni dobili narančastu ružu kojom UIR Zagreba, kao i ostale udruge invalida rada diljem Lijepe naše, ukazuje na važnost primjene zaštite na radu. UIR Zagreba je izabrao narančastu ružu jer je narančasta boja povezana s radošću i suncem, a u skladu s time, predstavlja entuzijazam, sreću, kreativnost, uspjeh, ohrabrenje i poticaj – sve važne značajke u životu svakoga, a posebno onih čija je svakodnevica ispunjena različitim životnim izazovima.

 

"Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada, 21. ožujka donio je Hrvatski sabor 2009. godine s ciljem ukazivanja na probleme osoba s invaliditetom, a povijest toga dana veže se uz rudarsku nesreću koja se 1956. godine dogodila u Belgiji kada su smrtno stradale 262 osobe. Da se takvo što ne bi više ponovilo, UIR Zagreba svoj skromni doprinos daje upravo ukazivanjem na važnost uvođenja i primjene preventivnih mjera zaštite na radu. Izložba umjetničkih radova, predstavljanje važnosti sporta i rekreacije, predstavljanje Nacionalnog dana invalida rada i koncert aktivnosti su koje će popratiti podjela trnovitih narančastih ruža. Pozivam sve građane da nam se pridruže 21. ožujka u 17,00 sati i da svojim prisustvom doprinesu širenju poruke o važnosti zaštite na radu.", izjavila je Nada Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba.

Prema podacima u Izvješću o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, na dan 31. prosinca 2022. godine u Republici je Hrvatskoj bilo registrirano 91.025 invalida rada, odnosno 14,59% ukupnog broja osoba s invaliditetom u Republici Hrvatskoj. Prema podacima u Statističkim informacijama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, na područjima na kojima UIR Zagreba djeluje, odnosno u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, istoga je dana bilo registrirano 21.818 invalida rada, odnosno 23,97% ukupnog broja invalida rada u Republici Hrvatskoj, dok ih je UIR Zagreba istoga dana imao registriranih 7.034, odnosno 32,24 % ukupnog broja registriranog na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

 

I ove godine veliko hvala medijima koji su obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada u organizaciji UIR Zagreba popratili najavama, objavama i reportažama: 
Turistička zajednica grada Zagreba Članak, Media Servis Global d.o.o. - prilog za najavu i ČlanakTOP RADIO d.o.o. za medijske usluge Najava, portal In Portal Članak, Radio Sljeme najava uživo u okviru emisije "S mjesta u eter", Radio 92FM - najava uživo u okviru emisije "O nama uvijek s nama", portal mojzagreb.info Članak, portal Dugoselo.info Članak, HRT 1 - gostovanje uživo u emisiji "Dobro jutro Hrvatska" Prilog, HRT 4 - reportaža u okviru emisije "Hrvatska danas Zagreb", Hrvatski radio Prvi program – HR 1 - reportaža u okviru emisije "Šesto čulo" prilog, portal mirovina.hr Članak.

 


 

2022. godina

Nakon dvije godine bez prigodnog obilježavanja uživo već samo on-line, čemu je kumovala aktualna pandemija, Udruga invalida rada Zagreba 2022. godine je ponovno obilježila Nacionalni dan invalida rada uživo u ponedjeljak, 21. ožujka 2022. godine, na Trešnjevačkom trgu, u vremenu između 14,00 i 15,00 sati.

Umjesto prostorija UIR Zagreba, na Novoj cesti 86, odabran je Trešnjevački trg imajući na umu i dalje aktualna ograničenja okupljanja i druženja. Tom su prilikom zaposlenici Udruge invalida rada Zagreba prolaznicima dijelili narančaste ruže s prigodnom porukom. Upravo su ruže simbol invalida rada jer pristup tim divnim cvijetovima zahtijeva povećan oprez zbog njihovih oštrih trnova. S takvim bi oprezom svi trebali postupati i na svojim radnim mjestima da bi izbjegli nastanak oštećenja i ozljeda koja mogu dovesti do invaliditeta. Narančasta je pak boja specifična za Udrugu invalida rada Zagreba, boja koja svojom toplinom budi entuzijazam i u onim najtežim trenucima.

Potom je u 15,30 sati, u prostorijama UIR Zagreba, organiziirano otvorenje izložbe radova s radionice digitalne fotografije "Stepenice" čijom se tematikom ukazalo na još uvijek visok postotak nepristupačnih javnih zgrada i ulaza u institucije. 

"Povodom obilježavanja ovogodišnjeg Nacionalnog dana invalida rada odlučili smo se slučajnim prolaznicima na Trešnjevačkom trgu uljepšati dan dijeleći im narančaste ruže s prigodnom porukom. Posebno nas raduje činjenica da nakon dvije duge i teške pandemijske godine ponovno imamo priliku okupiti se i upoznati javnost s problemima svoje populacije koji u recentnim tegobnim vremenima nisu nestali, premda su fokus javnosti zauzeli neki drugi problemi. Stoga pozivam i Vas da nam se 21. ožujka 2022. godine od 14,00 sati pridružite na Trešnjevačkom trgu, da se pritom upoznate s Udrugom invalida rada Zagreba i da kući poneste narančastu ružu sa snažnom porukom jednakosti." – Izjavila je Nada Vorkapić, predsjednica Udruge invalida rada Zagreba.

 

Veliko hvala medijima koji su obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada u organizaciji UIR Zagreba, čak i u izvanrednim uvjetima, popratili najavama, objavama i reportažama: 
RTL Hrvatska d.o.o. za usluge Članak, portal In Portal ČlanakTOP RADIO d.o.o. za medijske usluge - najave, portal Treća dob Članak, Hrvatska radio televizija - HTV 1 - reportaža uživo u okviru emisije "Dobro jutro, Hrvatska", MojZagreb.info Članak, Radio Sljeme - najave i javljanje uživo u okviru Reporterskog javljanja Prilog, narodni d.o.o. Prilog, Hrvatska radio televizija - HTV 4 - reportaža uživo u okviru Zagrebačke panorame, Media Servis Global d.o.o. Članak.

 


 

2021. godina

Nacionalni dan invalida rada 2021. godine pada u nedjelju, 21. ožujka, a UIR Zagreba će taj dan obilježiti dan kasnije, u ponedjeljak, 22. ožujka 2021. godine on-line objavom predavanja i izložbe.

Predavanje naziva "Kreativni u pandemiji" održala je socijalna radnica Danijela Smitka iz Doma za starije osobe "Trnje", a snimka je dostupna na YouTube kanalu UIR Zagreba (Snimka). Uz predavanje, javnost je imala prilike uživati i u on-line izložbi fotografija, crteža i kreativnih rukotvorina članova UIR Zagreba koja je također objavljena na YouTube kanalu UIR Zagreba (Izložba).

Na veliku žalost članova UIR Zagreba i njihovih obitelji, stroge mjere zaštite spriječile su nas i ove godine u tradicionalnom obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada, uz prigodno zajedničko druženje, bogat program uživo i narančastu ružu s kojom je svaki sudionik otišao kući. Ruža je izabrana kao zaštitni znak Nacionalnog dana invalida rada jer se njome želi ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu. Dok je svaka udruga invalida rada diljem lijepe naše birala svoju boju ruže, UIR Zagreba je izabrala narančastu jer ta boja simbolizira toplinu, kreativnost i entuzijazam, ali i ohrabrujući poticaj invalidima rada u borbi sa sve težom svakodnevicom.

Odluku o obilježavanju Nacionalnog dana invalida rada – 21.ožujka (NN, broj 24/09) donio je Hrvatski sabor 2009. godine kako bi se ukazalo na probleme osoba s invaliditetom i na predrasude i poteškoće s kojima su te osobe svakodnevno suočene. Poseban se naglasak daje na neophodnost primjene primjerene zaštite na radu s ciljem prevencije novih invalida rada. Opće starenje hrvatskog stanovništva, time i populacije invalida rada, uz pojačane emigracije mlađeg i radno aktivnog stanovništva, uzrokovalo je pojačanu potrebu za stabilnom skrbi invalida treće životne dobi. Upravo je ukazivanje na taj gorući problem invalida rada u gradu Zagrebu i čitavoj Hrvatskoj tema ovogodišnjeg obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada.

"Skrb za invalide rada i ostale osobe s invaliditetom cjeloživotni je posao. Stoga smo ove godine, pored ukazivanja na važnost poštovanja i pridržavanja zaštitnih mjera na radu, naglasili i potrebu formiranja stabilnog modela izvaninstitucionalne skrbi za invalide rada treće životne dobi. Naš će cilj biti ispunjen tek kada svaki invalid rada u Republici Hrvatskoj, neovisno o mjestu svog prebivališta, bude imao dostupan jednak standard potrebne skrbi – kako na radnom mjestu tako i u trećoj životnoj dobi!" izjavila je predsjednica UIR Zagreba Nada Vorkapić. 

 

Veliko hvala medijima koji su obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada u organizaciji UIR Zagreba, čak i u izvanrednim uvjetima, popratili najavama, objavama i reportažama: portal mojzagreb.info Članak, portal Treća dob Članak, portal Glas Istre Članak, portal H-alter Članak i Intervju, portal IN portal Članak, radio Sljeme - reportaža uživo u okviru Reporterskog javljanja Snimka, Z1 televizija - emisija "Isti smo", HRT - HTV1 - emisija "Dobro jutro, Hrvatska", portal direktno.hr Članak, portal Mirovina.hr Članak.

 


 

2020. godina

Zbog izvanredne situacije vezane uz širenje koronavirusa, a na preporuku Stožera civline zaštite RH, UIR Zagreba je bila primorana 2020. godine otkazati planirano događanje povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, 21. ožujka. Zahvaljujemo svima nra razumijevanju.

 


 

2019. godina

Desetogodišnjica obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, 21. ožujka održana je u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine u prostorijama UIR Zagreba, na adresi Nova cesta 86 (ulaz s dvorišne strane) pod nazivom "Upoznajmo se".

Za stotinjak posjetitelja, koliko ih je nazočilo događaju, u 15,00 sati s nekoliko uvodnih riječi o povijesti Nacionalnog dana invalida rada Zagreba obratila se Nada Vorkapić, predsjednica UIR Zagreba. Među brojnim uzvanicima bili su i predstavnici Grada Zagreba – dr.sc. Mirna Rudan Lisak, stručna savjetnica za muzejsku djelatnost u Gradskom uredu za kulturu kao izaslanica Gradonačelnika Grada Zagreba te Ines Tolić, viša stručna suradnica za planiranje cjelovite zaštite i rad s udrugama osoba s invaliditetom kao predstavnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Nakon pozdravnog govora i uvodnih riječi, otvorena je izložba fotografija "Lunjalica" čija je autorica članica radionice digitalne fotografije u UIR Zagreba – Jasminka Savić.

Potom je uslijedila promocija brošure "Znanje je moć!" o pravima invalida rada iz sustava mirovinskog osiguranja i podzakonskih akata. Razloge potrebe objavljivanja brošure, prve takve vrste ne samo u gradu Zagrebu već i u cijeloj Republici Hrvatskoj, kao i dodatne neajsnoće u tom području, pojasnio je autor brošure - Joško Matić, pravni savjetnik u UIR Zagreba.

Posljednji sat programa protekao je u kreativno-likovnom raspoloženju na radionici "Oživimo staklo" pod vodstvom članice UIR Zagreba, Zdenke Čić. Nekolicina uzvanika aktivno se uključila u radionicu ukrašavajući staklene predmete na unikatan način - salvetnom tehnikom, po uputama Zdenke Čić.

Već tradicionalno, svaki je uzvanik kući otišao s narančastom ružom, simbolom kojim se želi ukazati na važnost primjene mjera zaštite na radu. 

"Želja nam je ukazati na diskriminaciju invalida rada unatoč Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom i Konvenciji o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom. Realnost je da moramo još puno toga učiniti kako bismo teoriju pretočili u praksu. Također, bitno je ukazivati i na prevenciju ozljeda na radu, unapređivanje uvjeta rada i mjera zaštite na radu kako bismo u budućnosti znatno smanjili broj osoba čiji je invaliditet nastao na mjestima rada.“ izjavila je predsjednica UIR Zagreba, Nada Vorkapić.

 

I ovim putem zahvaljujemo medijima koji su obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada u organizaciji UIR Zagreba popratili najavama, objavama, reportažama i našim gostovanjima u emisijama: portal Treća dob Članak, portal IN portal Članak, RTL Hrvatska d.o.o. Članak, Radio 92fm Snimka, Z1 TV - emisija "Zagrebe, dobro jutro" Snimka, HRT - HTV 1 - emisija "Dobro jutro, Hrvatska", Jabuka TV - emisija "Serbus Zagreb".

Fotografije s događanja objavljene su u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

ruzaOK


 

2018. godina

"Nacionalni dan invalida rada - kroz sliku, priču i glazbu" bio je naziv sukladan tematici ovogodišnjeg obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, 21. ožujka.

Tim je povodom u prostorijama Udruge invalida rada Zagreba (UIR Zagreba), Nova cesta 86, u srijedu, 21. ožujka 2018. godine od 15,00 sati upriličen bogat program deseti put zaredom.

Pred gotovo 100-tinjak uzvanika predsjednica UIR Zagreba, jedne od navjećih udruga osoba s invaliditetom u Gradu Zagrebu, ali i Republici Hrvatskoj, gospođa Nada Vorkapić, održala je kratku uvodnu riječ. Tom je prigodom podsjetila uzvanike da je Nacionalni dan invalida rada - 21. ožujka takvim proglašen od strane Hrvatskog Sabora na svojoj sjednici održanoj 13. veljače 2009. godine. Te iste godine upravo je UIR Zagreba na Bundeku organizirala okupljanje kojom se prigodom, unatoč niskim temperaturama i hladnom vjetru, odazvalo 500-tinjak uzvanika među kojima velik broj invalida rada i ostalih osoba s invaliditeom te predstavnika lokalnih i regionalnih vlasti.
Svake godine otada, Nacionalni dan invalida rada obilježava se diljem lijepe naše, a ove godine UIR Zagreba je ulogu organizatora za Grad Zagreb s ponosom preuzela desetu godinu zaredom nastojeći doprinijeti izlasku iz izmaglice nevidljivosti i neuvažavanja od strane društva i države.

Potom se uzvanicima ispred Ureda Gradonačelnika s nekoliko lijepih riječi obratila i Marija Mustač, voditeljica odjela za planiranje i cjelovitu zaštitu osoba s invaliditetom pri Sektoru za zaštitu osoba s invaliditetom u Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Nakon uvodnih pozdrava, čestitki i kratko osvrta na povijest proglašenja Nacionalnog dana invalida rada, predsjednica Vorkapić otvorila je izložbu slika koje su izradili polaznici radionice crtanja i slikanja UIR Zagreba pod nazivom "Ususret proljeću" nakon čega je pravnik UIR Zagreba, Joško Matić, svim uzvanicima pojasnio zakonsku zavrzlamu vezanu uz razlike između tjelesnog oštećenja i invaliditeta te na taj način razjasnio koga zakon tumači kao osobu s invaliditetom, a koga kao osobu s tjelesnim oštećenjem.

Po završetku predavanja napravljena je pauza tijekom koje su odrađene pripreme za koncert te su od 18,00 sati dugogodišnji prijatelji i suradnici UIR Zagreba harmonikaškog orkestra Hrvatskog grafičkog glazbenog društva "Sloga" uveli su sve prisutne u prvu proljetnu noć ove godine uz klasične hitove i evergrine.

 

Za razliku od prijašnjih godina, umjesto na dolasku, ove su godine svi uzvanici na odlasku dobili narančastu ružu koja je s ponosom već devet godina zaštitni znak UIR Zagreba. Ruža je izabrana s ciljem ukazivanja na problem nedovoljne primjene zaštite na radu dok je narančasta boja izabrana s ciljem ukazivanja na sretniju, kreativniju, odlučniju i poticajnu stranu.

 

Ovom prilikom ujedno zahvaljujemo i medijima koji su obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada u organizaciji UIR Zagreba popratili najavama, objavama, reportažama i našim gostovanjima u emisijama: portal Dnevno.hr Članak, portal Zagreb.info Članak, portal Treća dob Članak, portal IN portal Članak, portal Mirovina.hr Članak, Radio Sljeme - "Pro bono", HRT4 - Zagrebačka panorama, Mreža TV - informativne emisije i emisija "Oboji dan", TV Trend (TV4r) - emisija "Mogu sve", Jabuka TV - emisija "Serbus Zagreb".

Fotografije s događanja objavljene su u našoj fotogaleriji: Fotogalerija, a objave, reportaže i video uratke možete pogledati u našoj videogaleriji: Videogalerija. ruzaOK


 

2017. godina

U okviru Dana otvorenih vrata udruge invalida rada Zagreba, posebno je organiziran utorak, 21. ozujka - Nacionalni dan invalida rada.

Tom smo prigodom otvorili XXIII. izložbu radova foto grupe UIR Zagreba pod nazivom "Život invalida rada", a nakon čega je zaposlena djelatnica UIR Zagreba, Dubravka Hrgarek održala kratku prezentaciju na istu temu. Obje su aktivnosti u kratkim crtama prikazale upravo život invalida rada, od statiskičkih podataka do svakidašnjih pozitivnih i negativnih situacija u kojima se invalidi rada nadju ili nalaze.

Potom je Leke Sokolaj, izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada Zagreba ukratko prezentirao rad i djelovanje saveza obzirom na jubilarnu 50. obljetnicu, a nakon čega se kratko na povijest Nacionalnog dana invalida rada te značenja ruže kao zaštitnog znaka osvrnuo i sam predsjednik Saveza, ujedno i jedan od dvojice najstarijih članova UIR Zagreba, Josip Petrač.

Svečano obilježavanje za invalide rada značajnog dana završilo je koncertom harmonikaškog orkestra Hrvatskog grafičkog glazbenog društva "Sloga", sad već vrlo dobrih i dragih prijatelja UIR Zagreba.

 

ruzaOKNeizostavno u obilježavanju ovog važnog Dana, po dolasku u prostorije UIR Zagreba, u neposrednoj blizini Trešnjevačkog trga, svaki od prisutnih uzvanika dobio je
narančastu ružu , zaštitni znak UIR Zagreba uz podsjetnik da je ruža kao zaštitni znak izabrana upravo zbog podizanja svijesti o problemu (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu dok je odabir narančaste boje pao zbog njezina značenja odnosno entuzijazma, sreće, kreativnosti, odlučnosti, ohrabrenja i poticaja kojim se invalidi rada nastoje voditi u današnjim teškim vremenima.


 2016. godina

Udruga invalida rada Zagreba Nacionalni je dan invalida rada 2016. godine obilježila na sam dan, u ponedjeljak, 21. ožujka u svojim prostorijama u Novoj cesti 86, u neposrednoj blizini Trešnjevačkog trga.Za razliku od protekle dvije godine kada smo dan obilježili koncertom, ove smo se godine odlučili za tematska predavanja.

Zlatko Bočkal, predsjednik UIR Zagreba, uvodno se s nekoliko riječio obratio šezdesetak prisutnih uzvanika, što samih članova – invalida rada, što uvaženih nam gostiju – partnera, suradnika i prijatelja. Uzvanike je potom pozdravila i Marinka Bakula-Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koja je tom prilikom svima ujedno i čestitala Nacionalni dan invalida rada uz želju za nastavak vrlo uspješne suradnje koju UIR Zagreba ostvaruje s navedenim Gradskim uredom.


Program rada UIR Zagreba za 2016. godinu u 20-minutnoj prezentaciji detaljno je i vrlo slikovito prezentirao predsjednik UIR Zagreba, umirovljeni prof. psihologije, Zlatko Bočkal, a nakon čega je predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, Josip Petrač, uzvanike podsjetio na same korijene nastanka Nacionalnog dana invalida rada, kao i na samo njegovo značenje.

Prije nego nam se pridružila Mira Pekeč-Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, s nekoliko kratkih riječi prisutne su pozdravile i predstavile se Ljubica Lukačić, pomoćnica ravnatelja Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, a potom i Marija Kalebota, predsjednica Matice umirovljenika Grada Zagreba, a ujedno i Gradska zastupnica. Mira Pekeč-Knežević u svom je izlaganju pojasnila nejasnoće vezane uz razumnu prilagodbu radnog mjesta osobama s invaliditetom.


Osim govornika, valja spomenuti da su nam se ovom prigodom pozivu odazvali i obilježavanje Nacionalnog dana uveličali sami članovi – invalidi rada, kao i predstavnici naših partnera, suradnika i prijatelja među kojima i Marija Mustač, načelnica Odjela za osobe s invaliditetom pri Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Lidija Hrastić-Novak, privremena ravnateljica Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, zatim Leke Sokolaj, izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada, Svjetlana Kopčinović, voditeljica Kluba osoba s invaliditetom volontera Crvenog križa "Daj 7" te predstavnici Društva distrofičara i Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.


Program je trajao od 15,00-16,30 sati, a tijekom kojeg je u prostorijama bila organizirana i izložba likovnih i kreativnih radova koje su izradili sami članovi UIR Zagreba na kreativno-likovnim radionicama u okviru klupskih aktivnosti UIR Zagreba.

Svaki je uzvanik, već tradicionalno, pri dolasku dobio prelijepu narančastu ružu, zaštitni znak UIR Zagreba. ruzaOK

Sve udruge invalida rada u Republici Hrvatskoj nastoje ružom ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu. Svaka od tih udruga ima i svoju boju, a UIR Zagreba izabrala je narančastu boju kojom ukazuje na entuzijazam, sreću, kreativnost, odlučnost, ohrabrenje i poticaj kojim se invalidi rada nastoje voditi u današnjoj vrlo teškoj svakidašnjici.

 

 

Potom su u srijedu, 23. ožujka ove godine u Knjižnici Staglišće, A. Prosenika 7, s početkom u 18,00 sati, također povodom obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, ali i povodom obilježavanja 50. obljetnice UIR Zagreba, predavanja održali: Josip Petrač, predsjednik HSUIR-a; Leke Sokolaj, izvršni direktor i pravnik HSUIR-a te Zlatko Bočkal, predsjednik UIR Zagreba.

 


 

2015. godina

Ove godine, UIR Zagreba je Nacionalni dan invalida rada, 21. ožujka, obilježila dan ranije, u petak, 20. ožujka u svojim prostorijama na Trešnjevačkom trgu.

Tom prigodom, organizirali smo koncert prije čijeg početka se svim prisutnima sa nekoliko riječi obratio predsjednik UIR Zagreba, gospodin Zlatko Bočkal. U svom se govoru kratko osvrnuo na važnost upoznavanja javnosti sa pravima i interesima invalida rada, kao i na važnost zaštite na radu odnosno ukazivanja na provođenje aktivnosti vezanih za prevenciju nastanka invaliditeta i/ili tjelesnog oštećenja.

Potom su uzvanike pozdravili i uvaženi gosti: predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, gospodin Josip Petrač te pomoćnica Pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gospođa Marinka Bakula-Anđelić.

Nakon uvodnih govora, koncert je započeo nastupom pjevačkog zbora UIR Zagreba Kolibrići, a nastavio i završio nastupom dječjeg zbora Osnovne škole Kralja Tomislava. Veselu atmosferu koju su rasplamsali mališani, poduprli su i svi prisutni pridruživši im se u pjevanju i tražeći bis.

Tijekom trajanja programa, u prostorijama je bila organizirana i izložba likovnih radova, polaznika Škole crtanja i slikanja u okviru klupskih aktivnosti UIR Zagreba.

Već tradicionalno, svaki je prisutni dobio narančastu ružu, zaštitni znak UIR Zagreba. Dok ružom želimo ukazati na problem (ne)korištenja zaštitnih sredstava na radu, narančastom bojom ukazujemo na entuzijazam, sreću, kreativnost, odlučnost, ohrabrenje i poticaj kojim se invalidi rada nastoje voditi u današnjim teškim vremenima.


2014. godina

Nacionalni dan invalida rada, 21. ožujka, u prostorijama Udruge 2014. godine svečano je obilježen dan ranije, 20. ožujka.

Nazočnim članovima i gostima kratkim govorom obratio se predsjednik Udruge, gospodin Zlatko Bočkal. U svom izlaganju naglasio je da prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje u Republici Hrvatskoj ima 249.100 korisnika invalidskih mirovina i naknada s naslova ozljede na radu i profesionalne bolesti.

Obilježavanje Nacionalnog dana invalida rada je prigoda da se invalidi rada upoznaju s pravima, a šira javnost senzibilizira s problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom te da se ukaže na potrebu sprečavanja nesreća na radu i nastanka ozljeda i invalidnosti.

Nazočne su pozdravili uvaženi gosti: Predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, gospodin Josip Petrač i Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, gospođa Višnja Fortuna.

Program je nastavljen umjetničkim dijelom u kojem su nastupili vokalno-instrumentalni sastav i pjevački zbor Nikole Tesle, pjevački zbor Udruge invalida rada Zagreba-Kolibrići i plesni par Udruge invalida rada Zagreba. Tijekom izvođenja programa organizirana je izložba radova članova kreativno-umjetničkih radionica Udruge invalida rada Zagreba.


2013. godina

Za razliku od prijašnjih godina, ovu 5. godinu obilježavanja Nacionalnog dana invalida rada, 21. ožujka, UIR Zagreba obilježila je u okviru Dana otvorenih vrata UIR Zagreba koji su bili organizirani u vremenu od 18-22.03.2013. godine.

Nacionalni dan invalida rada obilježio se upravo na taj dan, u četvrtak, 21. ožujka.

Svečani dan započeo je uvodnim i vrlo zanimljivim, ali kratkim predavanjem Nataše Jokić-Begić, dr. psihologije na temu Kako preživjeti u današnje vrijeme.

Nekoliko prigodnih riječi potom su uputile i Jelena Pavičić Vukičević , zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba te Marica Mirić, izaslanica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

Svečanost je završila na veseo i prigodan način, demonstracijom plesne grupe UIR Zagreba koja je odplesala Charlestone i Habibi Ajeni.


2012. godina

Ove je godine Udruga invalida rada Zagreba proslavila Nacionalni dan invalida rada u veselom okruženju. Naime, u suradnji sa Udrugom umirovljenika Novo Brestje te Domom za starije i nemoćne osobe Peščenica u Mjesnom domu Novo Brestje sproveden je program pod nazivom Možemo zajedno.

Program je realiziran u Mjesnom domu Novo Brestje u Sesvetama, a kao posebni gosti pridružili su nam se iz Ureda Gradonačelnika Grada Zagreba te Predsjednik Gradske Skupštine Grada Zagreba. Na sam Nacionalni dan invalida rada, u srijedu 21. ožujka 2012. godine okupilo se 200-tinjak gostiju, članova iz obiju Udruga te štićenika Doma.

U okviru programa svima prisutnima obratili su se sa nekoliko riječi:

  • Marija Topić, predsjednica Udruge invalida rada Zagreba
  • Ana Karapetrić, predsjednica Udruge umirovljenika Novo Brestje
  • Marinka Bakula-Anđelić, pomoćnica Pročelnice za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom
  • Davor Bernardić,Predsjednik Gradske Skupštine Grada Zagreba
  • Marija Orlić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Peščenica

Nakon pozdravnih riječi, navedene Udruge i Dom ukratko su predstavile svoje aktivnosti od kojih su neke i demonstrirale (zbor, plesne grupe, rekreacijska grupa) čime su podigle atmosferu. Potom je uslijedila zakuska nakon koje je velika većina prisutnih do kraja programa plesala uz živu glazbu.

Naravno, već tradicionalno, svaki sudionik sa proslave je kući otišao sa narančastom ružom.


2011. godina

Nacionalni dan invalida rada obilježili smo na sam dan, u ponedjeljak, 21. ožujka u prostorijama Kluba invalida rada, kroz predavanje na temu: "Jačanje samopouzdanja", a čiji je predavač bio Ivica Župan.

Prije početka predavanja, uvodnu riječ održala je Marija Topić, Predsjednica Udruge, a potom su prisutne pozdravili Višnja Fortuna, Pročelnica Ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Boris Jakov-Geričić, zamjenik Pravobraniteljice.

Nakon predavanja, naše su djelatnice svim prisutnim gostima i članovima udijelile narančastu ružu.


2010. godina

Udruga je Nacionalni dan invalida rada u ovoj godini obilježila u petak, 19. ožujka ispred crkve Sv. Josipa (Trakošćanska 47, preko puta Trešnjevačkog trga).
Ispred crkve smo u vremenu od 10,00-13,00 sati imali postavljeni štand sa promidžbenim materijalom. U 11,30 sati služena je misa u crkvi u okviru koje je svećenik predstavio našu Udrugu, a potom jedan od članova osnivača održao govor sa ciljem promocije invalida rada i same Udruge.


2009. godina

Za invalide rada Grada Zagreba po prvi puta nakon proglašenja Nacionalnog dana invalida rada (21. ožujak) organizirali smo obilježavanje na sam dan, u subotu, 21. ožujka 2009. godine, na jezeru Bundek. Iako je bilo dosta hladno i vjetar je neumorno i jako puhao, u postavljenom velikom šatoru okupilo se otprilike 500 uzvanika koji su uživali uz muziku glazbenog sastava "Laganini bend". Na info štandovima svojim promotivnim materijalima predstavili smo našu Udrugu, a uz nas predstavili su se i Udruga invalida rada – INA te Hrvatski savez udruga invalida rada.

Važni datumi

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok