Suza za Zlatka Bočkala

Indeks Članka

 

Zlatko Bočkal funkciju predsjednika Udruge invalida rada Zagreba vrlo je uspješno i odgovorno obavljao od 2013. godine do svoje iznenadne i puno prerane smrti 2017. godine.

Zlatko Bočkal, prof. psihologije, bio je dobroćudan, mudar i otvoren čovjek, uvijek spreman nesebično pomoći potrebitima. Znao je svakoga razumjeti i saslušati, nikoga nije osuđivao i za svakoga je uvijek imao poneku toplu riječ ili koristan savjet. Svojom vizijom i zalaganjem učinio je mnogo za razvoj same Udruge, ali i za poboljšanje položaja svakog njezinog člana. Upravo njemu u spomen i čast, Udruga invalida rada Zagreba osmislila je događanje pod nazivom
Suza za Zlatka Bočkala.

 

 

2024.

Glazbeni koncert amaterskih pjevačkih zborova naziva Sedam suza za Zlatka Bočkala, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Hrvatskog društva skladatelja, UIR Zagreba je organizirao u sjećanje na pokojnog predsjednika, gospodina Zlatka Bočkala, u četvrtak, 11. travnja 2024. godine u Centru za kulturu Trešnjevka (Zagreb, Park Stara Trešnjevka 1) u trajanju od 17,00 sati do 19,00 sati.

Zlatko Bočkal bio je dugogodišnji član UIR Zagreba, zatim dopredsjednik, a potom i predsjednik UIR Zagreba. Iako je funkciju predsjednika obavljao vrlo uspješno pune četiri godine, uvjereni smo da bi taj posao odrađivao uspješno i dalje da ga prerana smrt nije u tome spriječila. Kao profesor psihologije, ali i čovjek u pravom smislu te riječi, Zlatko Bočkal uvijek je bio spreman savjetovati i pružiti pomoć svima koji su njegov savjet ili pomoć zatražili. Zbog njegove izuzetno visoke razine strpljivosti, tolerancije, empatije i razumijevanja, njegov savjet su tražili, ali i dobili, mnogi. Uz to, kao predsjednik UIR Zagreba bio je itekako angažiran u nastojanjima vezanim uz poboljšanje statusa osoba s invaliditetom u društvu i njihove kvalitete života općenito, kao i uz informiranje javnosti o sposobnostima i korisnosti osoba s invaliditetom.

Da bi se na prikladan način članovi, zaposlenici i volonteri UIR Zagreba sjetili Zlatka Bočkala i iskazali mu poštovanje, UIR Zagreba svake godine organizira glazbeni koncert, zbog ljubavi koju je Zlatko Bočkal gajio prema glazbi. Ove su godine, pred stotinjak uzvanika, nastupili Harmonikaški orkestar HGGD "Sloga" Zagreb, Zavičajno društvo "Sinac", Kulturno umjetničko društvo Vrapčanci, Pjevačka sekcija "Stupnička srca" Udruge umirovljenika Općine Stupnik i pjevački zbor UIR Zagreba. Ulaz je bio slobodan za sve zainteresirane građane, a program možete pronaći klikom na crveni gumb: Program

HVALA medijima koji su iskazali podršku radu UIR Zagreba kroz najave i objave o koncertu "Sedam suza za Zlatka Bočkala": Turistička zajednica Grada Zagreba članak, Direkt - Nacionalni medij za oglašavanje članak, mojzagreb.info članak, portal In Portal članak 1 i članak 2, portal Večernji list članak, portal DugoSelo.info članak.

 

Fotografije su dostupne u našoj foto galeriji: Foto galerija.

Video snimke su dostupne u našoj video galeriji: Video galerija.

 

    

 


2023.

Zlatko Bočkal bio je profesor psihologije s nevjerojatnom količinom strpljenja i tolerancije spram drugih. Bio je vječni optimista i dobroćudan čovjek spreman nesebično pomoći onima kojima je pomoć bila potrebna. Uvijek je imao vremena i strpljenja saslušati svakoga i, bez ikakvih osuda, pružiti mu/joj kakav koristan savjet iz bogatih iskustava stečenih u izravnom radu s ljudima, kako u privatnom, tako i u profesionalnom životu. Njegova vizija i velik angažman u Udruzi invalida rada Zagreba značajno su doprinijeli poboljšanju njezina rada i djelovanja, a na taj način i poboljšanju položaja u društvu njezinih članova.

Udruga invalida rada Zagreba je glazbeni koncert naziva Šest suza za Zlatka Bočkala, pod pokroviteljstvom Hrvatskog društva skladatelja i Grada Zagreba, organizirala u četvrtak, 13. travnja 2023. godine, u prostorijama UIR Zagreba, na adresi Nova cesta 86. Iako je koncert predviđen za Veliku pozornicu u Parku Maksimir, na adresi Maksimirski perivoj 1, zbog najave lošeg vremena, lokacija je promijenjena. U vremenu od 17,00 do 19,00 sati, ispred 80-ak uzvanika i obitelji Zlatka Bočkala, svoje su glazbene repertoare predstavila četiri amaterska pjevačka zbora: Pjevački zbor UIR ZagrebaMješoviti pjevački zbor KUD-a "Nikola Tesla"Vokalna skupina "Zrele trešnje" i Mješoviti folklorni zbor KUD-a "Žumberčani".

Program je dostupan klikom na crveni gumb: Program.

Veliko hvala medijima koji su događanje "Šest suza za Zlatka Bočkala" popratili najavama i objavama: portal IN portal Članak 1 i Članak 2, portal mirovina.hr Članakportal mojzagreb.info Članak, portal dugoselo.info Članak, portal joble.org Članak, radio Sljeme (najave), HTV 1 (emisija "Dobro jutro, Hrvatska") snimka.

 

Fotografije su dostupne u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

 

    

 

 


 

2022.

Nakon dvije godine organizacije on-line, 2022. godine je Udruga invalida rada Zagreba ponovno uživo organizirala glazbeno događanje naziva Pet suza za Zlatka BočkalaDogađanje je održano u srijedu, 13. travnja 2022. godine, na maloj pozornici u Parku Maksimir, na adresi Maksimirski perivoj 1, a trajalo je od 17,00 do 19,00 sati, uz sudjelovanje nekolicine amaterskih pjevačkih zborova.

Tom je prigodom, na dan rođenja Zlatka Bočkala, profesora psihologije, UIR Zagreba na opisani način izrazila svoju bezvremensku zahvalnost za njegov minuli rad na mjestu predsjednika UIR Zagreba. Odabir pjevačkog koncerta kao iskaza zahvalnosti gospodinu Bočkalu nije bio upitan s obzirom na to da je gospodin Bočkal bio velik zaljubljenik u glazbu. To mu je u velikoj mjeri pomoglo kao profesoru psihologije u nastojanjima utjecanja na unutarnju stranu osobe, upravo onako kako to radi i sama glazba. Stoga je upravo koncert amaterskih pjevačkih zborova najprikladniji način da se još jednom, na dan njegova rođenja, zahvalimo gospodinu Bočkalu za sav njegov predan rad.

Izvođači su taj dan bili sljedeći:
- Glazbeni sastav folklorne skupine UIR Zagreba
- Pjevački zbor "Zrele Trešnje"
- Pjevački zbor "Žumberčani "
- Pjevački zbor "Bosana"
- Pjevački zbor KUD-a "Nikola Tesla"
- Zagrebački orkestar "ZET-a".

Tog prekrasnog sunčanog proljetnog dana, koncertu se odazvalo dvjestotinjak uzvanika!

Pokrovitelji događanja bili su: 

   Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom

 

 

 

 

 

  Hrvatsko društvo skladatelja. 

 

 

 

Veliko hvala medijima koji su događanje "Pet suza za Zlatka Bočkala" popratili najavama i objavama: 
portal IN portal Članak, radio 92fm Prilog, portal Turističke zajednice Grada Zagreba Članak, portal Treća dob Članak, portal RTL.hr Članak, portal mojzagreb.info Članak, portal Večernji.hr Članak, radio Sljeme - najava i javljanje uživo u okviru Večernjeg programa, Zagrebački orkestar ZET-a - najava, portal dugoselo.info Članak, Hrvatski radio - prvi program Emisija, portal Hrvatski radio - prvi program Članak.

 

 


 

 

2021.

Udruga invalida rada Zagreba je u u utorak, 13. travnja, održala događanje Četiri suze za Zlatka Bočkala u prilagođenoj i epidemiološki prihvatljivoj on-line formi.

Upravo činjenica da nas niti nova pandemijska godina nije spriječila u obilježavanju dana sjećanja na gospodina Zlatka Bočkala, profesora psihologije, najbolje ukazuje na važnost njegova djela za populaciju invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom. 

Za svaki se oblik invaliditeta kaže da ima barem dva lica. I dok je ona vanjska, tjelesna manifestacija invaliditeta golim okom, manje ili više, vidljiva – o unutarnjim dimenzijama i ožiljcima života s invaliditetom još mnogo toga možemo naučiti. Upravo je širenje spoznaje o tim skrivenim stranama invaliditeta, a s obzirom na njegovo zvanje profesora psihologije, bilo ono čime je gospodin Bočkal za svog predsjedničkog mandata najviše obogatio UIR Zagreba.

Gospodin Bočkal znao je ljudima udijeliti potrebnu snagu i pojasniti im da njihov nepobjediv duh može i mora nadvisiti sve granice postavljene invaliditetom. U tome smo duhu i sami, objavom virtualne izložbe fotografija, u utorak 13. travnja 2021. godine, na rođendan Zlatka Bočkala, pokušati nadvisiti granice postavljene strogim protuepidemijskim mjerama. Izložbu je moguće pogledati klikom na poveznicu: Izložba.
Pored virtuale izložbe fotografija s koncerata pjevačkih zborova organiziranih u prethodnim događanjima Suza za Zlatka Bočkala", odnosno u razdoblju od 2018-2020. godine, bliski su se suradnici i kolege prisjetili vrijednosti stečenih kroz suradnju s gospodinom Bočkalom te mu na taj način iskazali počast koju je svojim radom i zalaganjem itekako zaslužio. Prisjećanje je moguće pogledati klikom na poveznicu: Prisjećanje.

Iako virtualno, a ne uživo, događanje je organizirano pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

 

Hvala medijima koji su događanje "Suza za Zlatka Bočkala" popratili najavama i objavama: 
portal IN portal Članak, portal Večernji.hr Članak, portal MojZagreb.info Članak, portal RTL.hr Članak, portal Treća dob Članak, radio Sljeme.

 

 


 

2020.

Treću godinu zaredom, UIR Zagreba planirala je organizirati glazbeno događanje pod nazivom Tri suze za Zlatka Bočkala. u Glazbenom paviljonu u Parku Zrinjevac, u utorak, 14. travnja 2020. godine s početkom u 17,00 sati. Međutim, zbog izvanredne situacije vezane uz širenje koronavirusa, a na preporuku Stožera civilne zaštite RH, i ova je aktivnost, nažalost, kao i sve ostale aktivnosti UIR Zagreba, OTKAZANA

Pokrovitelji Tri suze za Zlatka Bočkala su Grad Zagreb, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Hrvatsko društvo skladatelja.

 


 

2019.

UIR Zagreba je 2019. godine, drugu godinu zaredom, organizirala glazbeno događanje pod nazivom Dvije suze za Zlatka BočkalaKao i 2018. godine, kao mjesto održavanja manifestacije u čast sjećanja na tog mudrog i blagog čovjeka, odabran je glazbeni paviljon u Parku Zrinjevac, što zbog svoje akustike, a što zbog ljepote. Koncert je, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, održan u petak, 12. travnja 2019. godine. 

Poučivši nas vlastitim primjerom nebrojeno puta, na koji se način odnositi prema invalidu rada, osobi s invaliditetom i svakom drugom čovjeku, Zlatko Bočkal je svoje životne poglede i mudrost učinio neizostavnim dijelom identiteta UIR Zagreba.

Dan sjećanja na gdina Bočkala ove je godine započeo u 17,00 sati uvodnim riječima predsjednice UIR Zagreba, Nade Vorkapić, kojima je podsjetila sve prisutne na brojna velika i značajna djela Zlatka Bočkala kojima je unaprijedio rad UIR Zagreba, ali i učinio mnogo za poboljšanje položaja svakog njezinog člana. 

Na opće veselje i iznenađenje, koncert je započeo nastupom zaposlenika Stručne službe UIR Zagreba s kojima je gdin Bočkal usko surađivao tijekom svog mandata u funkciji predsjednika UIR Zagreba. U znak zahvalnosti za sve što je tijekom svog četverogodišnjeg mandata napravio za populaciju invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom, kao i za samu UIR Zagreba, združenim su snagama izveli pjesmu "Suza za zagorske brege" – omiljenu pjesmu gdina Bočkala, ujedno i inspiraciju za naziv manifestacije osmišljene upravo u njegovu čast i njemu u spomen. O nastupu zaposlenika Stručne službe UIR Zagreba vrijedi spomenuti da su, usprkos pjevačkom neiskustvu, pjevanjem "iz srca" dirnuli okupljeni auditorij, a naročito obitelj nikad prežaljenog gdina Zlatka Bočkala.

Nakon simpatične družine Stručne službe UIR Zagreba glasnice je zagrijao pjevački zbor UIR Zagreba "Kolibrići" pod vodstvom volonterke UIR Zagreba, Barbare Suhodolčan, operne pjevačice. Potom je akustiku glazbenog paviljona iskoristio ženski pjevački zbor "Danica", poznat po izvođenju glazbenih djela hrvatske kulturne baštine, a pod stručnim vodstvom Tomislava Seletkovića. Gdin Seletković bio je poveznica i s mješovitim pjevačkim zborom KUD-a "Nikola Tesla" čiji je također voditelj. Svojim nastupom i bogatim repertoarom zbor je zaslužio snažan pljesak okupljenih slušaoca, unatoč hladnom vremenu i pokoje kapljice kiše. Potom je nastupila folklorna skupina UIR Zagreba kojom prilikom su okupljeni građani svjedočili njihovim glazbenim, ali ne i plesnim izvedbama, no s velikim oduševljenjem. Kao šećer na kraju, mješoviti pjevački zbor "Lira" istaknuo se kao sastav s najdužim pjevačkim stažem. Naime, već dulje od 60 godina svojim zalaganjem, članovi tog zbora čuvaju od zaborava vrijednu kulturnu i glazbenu baštinu židovskog naroda, a u zboru je nekada nastupao i sam gdin prof. Bočkal. Dirljiv nastup zbora "Lira", pod dirigentskom palicom Nine Cossetto, bio je dodatno emotivan zbog kćerke Zlatka Bočkala, Jasne Knežević, koja se i sama pridružila nastupu zbora. Glazbena manifestacija, zbog koje je trag Zlatka Bočkala ostao još snažnije zapisan u vječnost, završila je u 18,30 sati.

Program možete pronaći klikom na crveni gumb: Program, a fotografije s koncerta ćete uskoro moći pregledati u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

 

Zahvaljujemo medijima koji su manifestaciju "Dvije suze za Zlatka Bočkala" popratili najavama, objavama i reportažama: 
portal IN portal Članak , portal Treća dob Članak, portal Turističke zajednice Grada Zagreba Najava., Radio Sljeme, HRT - HTV 1 - Dobro jutro, Hrvatska.

 


 

2018.

Suza za Zlatka Bočkala je o koncert koji je UIR Zagreba prvi puta organizirala u petak, 13. travnja 2018. godine u prekrasnom ambijentu Glazbenog paviljona u Parku Zrinjevac pod pokroviteljstvom Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Kako je gdin Zlatko bio čovjek uvijek spreman na nesebičnu pomoć nije za začuditi da su se manifestaciji u njegovu čast s radošću odazvala četiri pjevačka zbora: pjevački zbor UIR Zagreba "Kolibrići", KUD "Nikola Tesla", mješoviti zbor "Bosana" te pjevački zbor "Lira" koji se ponovo okupio samo za ovu prigodu.

Manifestaciju je s početkom u 17,00 h s nekoliko lijepih riječi i sjećanja na Zlatka Bočkala i njegova djela otvorila predsjednica UIR Zagreba, gđa Nada Vorkapić nakon kojih je koncert započeo nastupom pjevačkog zbora "Kolibrići" izvedbom jedne od vrlo dragih pjesama Zlatka Bočkala, "Suza za Zagorske brege". Zbor je sastavljen od članova UIR Zagreba koji su tim putem još jednom imali priliku iskazati zahvalnost Zlatku Bočkalu za sve što je za svog četverogodišnjeg predsjedničkog mandata napravio za populaciju invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom.

Uslijedio je nastup KUD-a "Nikola Tesla" oformljenog davne 1982. godine, s kojim se često družimo i surađujemo i koji je svojim pjevačkim umijećem, iskustvom i bogatim repertoarom dirnuo mnogobrojne uzvanike manifestacije.

Melos Istoka i sjetnih sevdalinki ovladao je Zrinjevcem za vrijeme nastupa mješovitog zbora "Bosana" i podsjetio okupljene na svo bogatstvo koje u sebi nosi različitost, različitost koju je gdin Bočkal kod svih ljudi znao razumijeti i cijeniti.

Posebno je emotivan, naročito za obitelj gdina Bočkala, bio nastup pjevačkog zbora "Lira" kojeg je i sam gdin Zlatko bio ponosan član. Zbor već 64 godine nastupa sa svim vrstama židovskih zborskih pjesama (sinagogalne-liturgijske, jidiš, španjolsko-sefardske romance i hebrejski folklorni napjevi) s ciljem da se nakon holokausta sačuvaju od zaborava. Posebno emotivan bio je upravo njihov nastup iz razloga što su se članovi zbora okupili samo za ovu prigodu kako bi još jednom dostojno odali počast velikom čovjeku, Zlatku Bočkalu. Upravo iz tog razloga, također samo za ovu prigodu, zborom je dirigirala Nina Cossetto, kćerka Emila Cossetta, dirigenta i skladatelja, dobitnika nagrade za životno djelo Vladimir Nazor i Porin. 

Nakon gotovo dvosatnih izvedbi u prekrasnom ambijentu i divnom proljetnom popodnevu, dvjestotinjak je uzvanika svojim kućama, pored svih utisaka koje je svojom mudrošću, dobrotom i snagom za života Zlatko Bočkal ostavio na mnogima, ponijelo i prigodan privjesak u znak sjećanja na tog iznimnog čovjeka.

Program možete pronaći klikom na sljedeću poveznicu Program, a fotografije s koncerta možete pregledati u našoj fotogaleriji: Fotogalerija.

Ovom prilikom zahvaljujemo i medijima koji su manifestaciju "Suza za Zlatka Bočkala" popratili najavama, objavama, reportažama i našim gostovanjima u emisijama:
portal Zagrebancija.com Članak, portal Mirovina.hr Članak, portal IN portal Članak , portal Treća dob Članak, Hrvatski radio Prvi program - emisija "Šesto čulo" Snimka.

Zahvalu je u Večernjem listu objavila i obitelj: Zahvala.

 

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok