Dan Udruge invalida rada Zagreba, 27. rujna

Indeks Članka

 

 

Dan Udruge invalida rada Zagreba, 27. rujna, proglasila je Skupština UIR Zagreba na svojoj 3. Redovnoj sjednici održanoj 27. rujna 2007. godine.

 

2023. godina 

Udruga invalida rada Zagreba (UIR Zagreba) u 2023. godini organizirala je dvodnevno događanje vezano uz 57. obljetnicu UIR Zagreba - 26. i 27. rujna 2023. godine, a pokrovitelj događanja bilo je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Prvi smo dan, u utorak 26. rujna 2023. godine, u prostorijama UIR Zagreba, na adresi Nova cesta 86, u 17,00 sati započeli otvorenjem izložbe fotografija pod nazivom "Što smo radili?". Autori fotografija su članovi UIR Zagreba – invalidi rada i ostale osobe s invaliditetom. Program smo nastavili uz koncert pjevačkog zbora UIR Zagreba, a potom i slavljeničku plesnu večer uz druženje, ples i pjesmu. Tom prigodom odazvalo se stotinjak uzvanika. Pozivnica

Na sam rođendan UIR Zagreba, u srijedu, 27. rujna 2023. godine, u dvorani Hotela Antunović, na adresi Zagrebačka avenija 100a, organizirali smo tematsku tribinu naziva Mentalno vitalni. Predavačice su invalidima rada, ostalim osobama s invaliditetom i zainteresiranim građanima ukazale na važnost i načine očuvanja mentalnog zdravlja. Želja nam je bila informirati i educirati prisutne o činjenici da je mentalno zdravlje neizostavan i neizmjerno važan dio sveukupnog zdravlja, dok je zdravlje općenito je najdragocjenija imovina. Program za taj dan bio je sljedeći, a uz imena i prezimena predavačica dostupna su i njihova predavanja, odnosno prezentacije: 

  9,30-10,00 h Okupljanje i prijave sudionika
10,00-12,00 h Tribina: Mentalno vitalni
Moderator: Suzana Kulišić
Predavačice:
* izv. prof. dr. sc. Andrea Vranić: Reci kako živiš i reći ću ti kako si   Prezentacija
* Sabina Stepić, mag. psych.: Kako nas stres može ojačati   Prezentacija
* Zrinka Grotić, mag. psych.: Kognitivne rezerve – što su i kako ih osnažiti?   Prezentacija
* Ines Vrban, univ. spec. act. soc.: Organizacija vremena i mentalno zdravlje osoba starije dobi   Prezentacija
12,00-13,00 h Pauza
13,00-14,00 h Svečana dodjela nagrada, priznanja i zahvalnica. Tom je prigodom UIR Zagreba dodijelio nagrade, priznanja i zahvalnice zaslužnim članovima, volonterima, ostalim osobama i institucijama zaslužnima za doprinos radu, rastu i promociji UIR Zagreba tijekom jednogodišnjeg razdoblja, a odazvalo se gotovo 200 uzvanika. Pozivnica

 

"Godišnja nagrada Udruge invalida rada Zagreba" dodijeljena je Stanku Svečaku koji je u jednogodišnjem razdoblju uložio izniman angažmana tijekom provedbe i izvještavanja o EU projektu "ZA-JEDNO-SVI". To je bilo prvo iskustvo UIR Zagreba u provedbi EU projekata i načinom njihove provedbe, dokazivanja provedbe i izvještavanja. Unatoč bogatom iskustvu koje su neki od zaposlenika UIR Zagreba tijekom godine prikupili, a vezanog uz provedbu i izvještavanje o projektima koje sufinanciraju Grad Zagreb, Ministarstvo ili Nacionalna zaklada, iskustva u provedbi, dokazivanju provedbe i izvještavanju EU projekta su jako različita. Puno više kompliciranja i detalja vezano je uz EU projekt. 

Nagrada "Naj volonter" dodijeljena je Dariju Fadljeviću koji se u proteklih godinu dana, osim volonterskog sviranja gitare u pjevačkom zboru UIR Zagreba, dodatno angažirao oko pripreme, slaganja, nošenja i prijevoza instrumenata. 

U 2023. godini smo uručili dvije spomenute nagrade70 zahvalnica pojedincima (15) i institucijama (55) koji su na neki način doprinijeli radu, funkcioniranju i promicanju UIR Zagreba i prava i interesa invalida rada i osoba s invaliditetom i 338 priznanja članovima UIR Zagreba za njihovo neprekidno dugogodišnje članstvo. Još jednom veliko hvala svim dobitnicima nagrada, zahvalnica i priznanja na ukazanom povjerenju i datom doprinosu za bolji i učinkovitiji razvoj i rad UIR Zagreba i čestitamo svim dobitnicima na dobivenim nagradama, zahvalnicama i priznanjima.

 

OBJAVU dobitnika nagrada, zahvalnica i priznanja možete pronaći klikom na sljedeću poveznicu: Dobitnici.

FOTOGAERIJA je dostupna klikom na sljedeću poveznicu: Fotogalerija.

 

HVALA medijima uz čiju je podršku javnost pravovremeno informirana:

Radio Sljeme (najava u okviru kviza; uključivanje uživo u "Reportersko javljanje" snimka; obavijest u okviru vijesti; gostovanje uživo u emisiji "Penzići; članak 1; članak 2)

Mreža TV (emisija "Izazovi i prilike") Snimka

Hrvatski radio Prvi program - HR 1 (najava u okviru emisije "Treća dob - mudrost življenja")

Turistička zajednica grada Zagreba Članak 

Nacionalni medij Direkt Članak

HRT - HTV 1 (uključivanje uživo u okviru emisije "Dobro jutro, Hrvatska"; gostovanje u emisiji "Normalan život" snimka

Radio 92fm 

Vecernji.hr Članak 

In-Portal Članak 1  Članak 2

Mirovina.hr Članak

 


 

2022. godina 

Pokrovitelj dvodnevnog obilježavanja Dana UIR Zagreba bilo je, kao i prijašnjih godina, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nakon dvogodišnje pauze, Dan UIR Zagreba obilježili smo uživo u utorak 27. rujna 2022. godine organiziranom tematskom tribinom UIRZ za SVE u hotelu Antunović i svečanom dodjelom nagrada, zahvalnica i priznanja, ali i u srijedu, 28. rujna 2022. godine otvorenjem izložbe umjetničkih fotografija "Gdje smo ovo ljeto bili" nakon čega je uslijedilo druženje uz glazbu i ples. Izložene fotografije su radovi polaznika digitalne fotografije i otvorenje izložbe bilo je u 16,00 sati, nakon čega su se svirači folklorne skupine UIR Zagreba pobrinuli za glazbu, od 17,00-19,30 sati.

U okviru tribine UIRZ za SVE, dugododišnji zaposlenici UIR Zagreba predstavili su programe koje UIR Zagreba neprekidno provodi 20 i više godina:
- Kristina Sever, suradnica, predstavila je program Ljetovanje (prezentacija), a detalje o programu možete pronaći klikom na sljedeću poveznicu: Ljetovanje,
- Stanko Svečak, prof., pomoćnik voditeljice Stručne službe, predstavio je program Klupske aktivnosti (prezentacija), a detalje o programu možete pronaći klikom na sljedeću poveznicu: Klupske aktivnosti,
- Ivana Unger, mag. iur., savjetnica, predstavila je program Pravno savjetovalište (prezentacija), a detalje o programu možete pronaći klikom na sljedeću poveznicu: Pravno savjetovalište,
- Anamarija Lazić, mag. cin., voditeljica Stručne službe, predstavila je program Mobilni tim (prezentacija)a detalje o programu možete pronaći klikom na sljedeću poveznicu: Mobilni tim,
- Maja Milković, prof. savjetnica, predstavila je Rekreacijsko-zdravstveni program (prezentacija), a detalje o programu možete pronaći klikom na sljedeću poveznicu: Rekreacijsko-zdravstveni program.

Nakon održane tribine, uslijedila je svečana dodjena nagrada, zahvalnica i priznanja pojedincima, organizacijama i institucijama koji su na neki od brojnih načina doprinijeli radu i djelovanju UIR Zagreba i samoj promociji UIR Zagreba.

"Godišnja nagrada Udruge invalida rada Zagreba" dodijeljena je Nadi Vorkapić koja je u proteklih godinu dana pojačano  vodila bitku za poboljšanje statusa i života osoba s invaliditetom, kako na razini Grada tako i na razini RH, a uz to je uložila dodatan trud za funkcioniranje UIR Zagreba i pomaganje članovima, dok je još uvijek aktivna u borbi za prostor u kojoj se od 2007. godine nalazi UIR Zagreba i u kojem se provodi većina programa namijenjenih članovima UIR Zagreba.

Nagrada "Naj volonter" dodijeljena je Dunji Kolar koja je u proteklih godinu dana, kao voditeljica radionica digitalne fotografije, redovito postavljala izložbe fotografija i provodila edukacije o fotografiji. Uz to je svaki drugi tjedan vodila polaznike radionice i na terenska snimanja što je pridonijelo većoj kvaliteti radova i uključenju novih članova. Dunja Kolar je za pripremu izložbi odvajala privatno vrijeme koje nije željela bilježiti kao volonterski rad iako upravo to i je. 

Ponovno smo 2022. godine imali čast osobno uručiti dvije spomenute nagrade66 zahvalnica (13 pojedincima i 52 institucijama) i 201 priznanje. Još jednom veliko hvala svim dobitnicima nagrada, zahvalnica i priznanja na ukazanom povjerenju i datom doprinosu za bolji i kvalitetniji razvoj i rad UIR Zagreba i čestitamo svim dobitnicima na dobivenim nagradama, zahvalnicama i priznanjima.

 

OBJAVU dobitnika nagrada, zahvalnica i priznanja možete pronaći klikom na sljedeću poveznicu: Dobitnici.

FOTOGAERIJA je dostupna klikom na sljedeću poveznicu: Fotogalerija.

 

HVALA medijima uz čiju je podršku javnost pravovremeno informirana:

Portal Rtl.hr (RTL Hrvatska d.o.o. za usluge) Članak

Portal mirovina.hr Članak 1   Članak 2

Portal AllEvents.in Članak

Portal In-Portal Članak

Portal dugoselo.info Članak

Portal MojZagreb.info Članak

 

HRT - HTV 1 (uključivanje uživo u okviru emisije "Dobro jutro, Hrvatska")

HRT - HTV 4 (javljanje uživo u okviru Zagrebačke panorame)

Z1 TV (reportaža u okviru emisije "Isti smo") Snimka

 

Radio Sljeme (javljanje uživo u okviru Reporterskog javljanja) Snimka

Hrvatski radio Prvi program - HR 1 (reportaža u okviru emisije "Šesto čulo")  Snimka

Hrvatski radio Prvi program - HR 1 (reportaža u okviru emisije "Treća dob - mudrost življenja") Snimka

Top radio (javljanje uživo) Snimka

Zfm radio (Informativni centar Zaprešić d.o.o.) (reportaža u okviru emisije "Moje normalno") Snimka

 


 

2021. godina 

Obilježavanje Dana UIR Zagreba smo u 2021. godini, uz svečanu dodjelu nagrada, zahvalnica i priznanja i edukacijsku tribinu pod nazivom Mens sano, zbog i dalje strogih protuepidemijskih mjera, organizirali u on-line formi. Pokrovitelj događanja je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. 

Dan UIR Zagreba obilježili smo u ponedjeljak 27. rujna i u utorak 28. rujna 2021. godine.

 

U ponedjeljak, 27. rujna on-line je objavljena Tribina naziva "Mens sano", odnosno snimke predavača koji su trebali svoje teme prezentirati uživo. Tema tribine odabrana je imajući na umu velike izazove za mentalno zdravlje svih građana RH koje je prethodna godina postavila, a koji su se, nažalost, nastavili i u ovoj godini. 

Sudionici Tribine bili su:
Nada Vorkapić - predsjednica UIR Zagreba, koja je ukratko predstavila Tribinu i UIR Zagreba - snimka,
Dragana Budimir - psihologinja u Savezu društava distrofičara Hrvatske, s temom "Motivacije i sastavnice kvalitete života" - snimka,
Dragica Pongrac - volonterka u UIR Zagreba s temom "Uvijek si više nego što misliš da jesi" - snimka,
dr. sc. Dubravka Miljković, prof. emerita - psihologinja i pedagoginja, s temom "Kako sačuvati mentalno zdravlje" - snimka

 

Svečanu dodjelu nagrada, priznanja i zahvalnica, nažalost, nismo bili u mogućnosti organizirati uživo, no ipak smo neke nagrade, priznanja i zahvalnice nastojati dodijelili uživo, uz poštovanje svih propisanih protuepidemijskih mjera. S obzirom da je dodjela još uvijek u tijeku, naknadno ćemo objaviti snimku onih dodjela koje smo uspjeli odraditi uživo. Popis dobitnika.

"Godišnja nagrada Udruge invalida rada Zagreba" dodijeljena je Kristini Sever, zaposlenoj djelatnici u UIR Zagreba na radnom mjestu suradnice. Iako to nije u opisu njezinog radnog mjesta, a u skladu s prilagodbom izvanrednim uvjetima u kojima živimo 2020. i 2021. godinu, Kristina Sever je bila mentor dvojici novih zaposlenih djelatnika i u razdoblju od šest mjeseci, koliko je trajalo njihovo zaposlenje u UIR Zagreba, educirala ih za rad sa strankama na šalteru i davanje informacija vezanih uz aktivnosti UIR Zagreba.

Nagrada "Naj volonter" dodijeljena je Anamariji Lazić koja je, izvan svog radnog vremena, volontirala u UIR Zagreba u okviru tri različite aktivnosti: edukacija engleskog jezika, edukacija e-kutka i mobilni tim. U jednogodišnjem razdoblju, odradila je 106,5 volonterskih sati, što je za trećinu više od svih ostalih volontera u UIR Zagreba. Iz istog je razloga UIR Zagreba Anamariju Lazić, krajem 2020. godine, predložila kao kandidatkinju za dodjelu Volonterskog oskara u organizaciji Volonterskog centra Zagreb.

Iako niti 2021. godine nismo bili u mogućnosti organizirati svečanu dodjelu nagrada, zahvalnica i priznanja javno i uživo, ipak smo neke zahvalnice i neka priznanja imali čast uručiti osobno, a nakon nekog vremena ćemo i te fotografije objaviti javno. Ove su godine pripremljene, uručene i/ili poslane dvije spomenute nagrade65 zahvalnica (23 pojedincima i 42 institucijama) i 155 priznanja. Još jednom veliko hvala svim dobitnicima nagrada, zahvalnica i priznanja na ukazanom povjerenju i datom doprinosu za bolji i kvalitetniji razvoj i rad UIR Zagreba i čestitamo svim dobitnicima na dobivenim nagradama, zahvalnicama i priznanjima.

Snimka svečane dodjele "Godišnje nagrade Udruge invalida rada", nagrade "Naj volonter" i zahvalnice članu UIR Zagreba od njezina osnutka, dostupna je klikom na sljedeću poveznicu: Dodjela.

 

Dan nakon, u utorak, 28. rujna planirano prigodno druženje u prostorijama UIR Zagreba također, nažalost, nismo bili u mogućnosti organizirati uživo, no uživo i u on-line formi smo upriličili izložbu umjetničkih radova članova UIR Zagreba - izložba.

 

Najavu obilježavanja Dana UIR Zagreba možete pogledati klikom na sljedeću poveznicu: Najava.

 

HVALA medijima koji nam pomažu informirati javnost, čak i u izvanrednim uvjetima:

Treća dob Članak

In-Portal Članak

MojZagreb.info Članak

Stay Happening Članak

Z1 TV Emisija "Isti smo"

HRT - HTV 4 (reportaža u okviru Zagrebačke panorame)

Radio Sljeme (najava)

Hrvatski radio Članak

Media servis Članak 1članak 2 i prilog

Radio Kaj

Radio Enter Zagreb

Radio Extra FM Zagreb

 


 

2020. godina 

Obilježavanje Dana UIR Zagreba uz svečanu dodjelu nagrada, zahvalnica i priznanja i edukacijsku tribinu pod nazivom "Jedno rješenje za sve sisteme" koje smo planirali održati u hotelu Antunović, zbog situacije uzrokovane širenjem virusa Covid-19, 2020. je godine obilježeno virtualnim putem.

Pokrovitelj ovogodišnjeg obilježavanja je Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Zbog svima nam dobro poznatih okolnosti u 2020. godini, UIR Zagreba je bila primorana otkazati planirana dvodnevna događanja povodom svoga dana, točnije, Tribinu pod nazivom "Jedno rješenje za sve sisteme" uz popratnu svečanu dodjelu nagrada, priznanja i zahvalnica članovima i institucijama, a potom i plesnu večer. S obzirom na činjenicu da se, od svog osnutka 1966. godine do današnjih dana, UIR Zagreba prometnula u prepoznatljivog zaštitnika prava invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom te bitnog inicijatora brojnih pozitivnih društenih promjena u korist spomenute populacije, a imajući na umu važnost teme, UIR Zagreba je odlučila nadići trenutne barijere objavom planiranih predavanja u video formatu.
Tema Tribine je rasprava o mogućnosti postojanja jedinstvenog dokumenta o invaliditetu osobe koji bi bio primjenjiv u svim institucijama i javnim tijelima koja rješavaju pitanja vezana uz prava osoba s invaliditetom. Ujedno bi takav sustav umanjio velik broj vještačenja koje osoba s invaliditetom neizbježno treba proći na putu do rješenja svojih statusnih pitanja.

Mira Pekeč-Knežević, zamjenica Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom i Leke Sokolaj, izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada, pripremili su kratka izlaganja koja su virtualno objavljena u ponedjeljak, 28. rujna 2020. godine na YouTube kanalu UIR Zagreba te su na taj način besplatno dostupna svim zainteresiranim građanima. Đurđica Blažinkov-Živković, pomoćnica ravnatelja Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pripremila je odgovore na postavljena joj pitanja, a koja je, za potrebe virtualne objave, pripremio savjetnik u UIR Zagreba, Joško Matić. Ovom prigodom zahvaljujemo svim sudionicima Tribine na prilagodbi novonastalim okolnostima i podjeli iskustava važnih za osobe s invaliditetom.

Uz navedena predavanja, virtualno je objavljen i video s imenima i prezimenima pojedinaca te nazivima institucija kojima su naknadno uručene nagrade, zahvalnice i priznanja.

U prostorijama UIR Zagreba, Maji Milković, zaposlenoj djelatnici u UIR Zagreba, uručena je "Godišnja nagrada Udruge invalida rada Zagreba" jer je tijekom proteklih godinu dana svojim radom, zalaganjem i inicijativama trajno doprinijela radu i prosperitetu Udruge i invalida rada Zagreba.

Branki Trzun-Makek, dugogodišnjoj članici i volonterki u UIR Zagreba, uručena je nagrada "Naj volonter" jer su rezultati njezina volontiranja u velikoj mjeri pojednostavili i olakšali rad Udruge invalida rada Zagreba, a uz to su korisnici volontiranja iskazali veliko zadovoljstvo pruženim im uslugama.

Iako ove godine nismo imali prilike organizirati obilježavanje pred širom javnošću, neke smo zahvalnice i neka priznanja ipak imali čast uručiti osobno, a nakon nekog vremena ćemo i te fotografije objaviti javno. Ove su godine pripremljene, uručene i/ili poslane dvije spomenute nagrade, 59 zahvalnica i 247 priznanja. Ovim putem još jednom zahvaljujemo svim dobitnicima nagrada, zahvalnica i priznanja na ukazanom nam povjerenju i datom doprinosu za bolji i kvalitetniji razvoj i rad UIR Zagreba te čestitamo na dobivenim nagradama, zahvalnicama i priznanjima.

"Temu Tribine, kao i sam dan UIR Zagreba, smatramo previše bitnim za velik broj osoba s invaliditetom da bi nas ograničenja javnih okupljanja pokolebala u našim planovima. Uostalom, osobe s invaliditetom čitav se život nose s raznim preprekama, bilo arhitektonskim, socijalnim ili nekim trećim te su primorane pronalaziti razne načine kako bi ih zaobišli u ostvarenju svojih planova i potreba. Sigurna sam da će virtualna Tribina polučiti interes i započeti širu društvenu raspravu o toj bitnoj temi." – izjavila je predsjednica UIR Zagreba Nada Vorkapić, prigodom projekcije virtualne Tribine.

 

OBJAVE su  dostupne na YouTube kanalu UIR Zagreba poveznica te društvenim mrežama - Facebook: poveznica, Instagram: poveznica:

- dodjela nagrada - Snimka

- objava dobitnika nagrada, zahvalnica i priznanja - Snimka

- Ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, izlaganje - Snimka

- Hrvatski savez udruga invalida rada, izlaganje - Snimka

- Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, pitanja i odgovori - Snimka

- dodjela nagrada, zahvalnica i priznanja - Snimka.

 

HVALA medijima čija podrška nije izostala niti u tim izvanrednim uvjetima:

Radio Sljeme - reportaža uživo u okviru Reporterskog javljanja

Vecernji.hr Članak

Zagreb.info Članak

In Portal Članak

 


 

 

 

 

 

 

 

2019. godina

Iako je u svoje 53 godine postojanja UIR Zagreba bila sve samo ne nevidljiva, upravo je "(NE)VIDLJIVI" naziv edukacijske Tribine kojom je u četvrtak, 26. rujna 2019. godine, uz dodjelu nagrada, priznanja i zahvalnica članovima te zaslužnim pojednicima i pravnim osobama, otvoreno svečano dvodnevno obilježavanje obljetnice UIR Zagreba pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Drugog dana obljetnice, koji je pao na sam rođendan UIR Zagreba, u petak, 27. rujna, održano je otvorenje izložbe fotografija uz živu glazbu članova i volontera UIR Zagreba.

Prvi dan obilježavanja obljetnice, upriličen je u četvrtak, 26. rujna 2019. godine u predivnom ambijentu hotela Antunović pred dvjestotinjak uzvanika pod moderatorskom palicom Anite Kaiser, savjetnice u UIR Zagreba. S nekoliko uvodnih riječi uzvanicima se obratila predsjednica UIR Zagreba, Nada Vorkapić, a zatim je prisutne pozdravio predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, Josip Petrač. Neposredno prije početka edukacijske Tribine simbolična naziva "(NE)VIDLJIVI" okupljenom auditoriju obratio se i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba, Drago Prgomet.

Naziv Tribine odnosio se na činjenicu porazne diskriminacije onih invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom čiji nedostatak nije uvijek golim okom vidljiv, kao i na slabu zastupljenost osoba s invaliditetom na tržištu rada i ostalim relevantnim životnim područjima. Na Tribini, koja je poslala poruku nulte tolerancije prema svakom obliku diskriminacije invaliditeta, sudjelovali su predstavnici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, Zavoda za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji vodi Registar osoba s invaliditetom te sam organizator, UIR Zagreba.

Ljiljana Sladović Ninić, načelnica Odjela za žalbe i upravne sporove u Sektoru za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu pri HZMO-a prisutne je upoznala s vrstama i načinima ostvarivanja prava iz mirovinskog osiguranja nakon čega je dr. Ljiljana Anić Antić iz Zavoda pojasnila postupke i principe vještačenja tjelesnog oštećenja. Potom je dr.sc. Tomislav Benjak, dr. med. specijalist javnog zdravstva, voditelj Registra za osobe s invaliditetom, prezentirao statističke podatke koje Registar producira svake godine i pojasnio razliku između osobe s invaliditetom i osobe s tjelesnim oštećenjem. Kao zadnji prezentator toga dana, Joško Matić, mag.iur., savjetnik u UIR Zagreba, prisutnom je auditoriju pojasnio pojam invalida rada te ih upoznao s užom problematikom s kojom se ta populacija svakodnevno susreće. Svi su predavači na opisani način okupljenim uzvanicima približili brojna lica invaliditeta iz aspekta svoje ekspertize i tako izravno utjecali na otklanjanje neznanja kao temeljne pretpostavke diskrimacije osoba s invaliditetom.

 

Po završetku Tribine, uslijedila je svečana dodjela nagrada, priznanja i zahvalnica brojnim pojednicima, institucijama i drugim pravnim osobama zaslužnima za doprinos radu i rastu te promociji UIR Zagreba. Tom je prigodom UIR Zagreba dodijelila dvije nagrade, 51 zahvalnicu i 76 priznanja. S obzirom na to da je u 2019. godini vrlo velik broj članova s 20-ogodišnjim vjernim stažem u UIR Zagreba, 352 priznanja bit će dodjeljena u okviru produkcije naziva "I mi smo zvijezde" u Centru za kulturu Trešnjevka, 11. prosinca 2019. godine.

"Godišnja nagrada Udruge invalida rada Zagreba" ove je godine dodijeljena Jošku Matiću, zaposlenom djelatniku u UIR Zagreba kao savjetnik. Za ovu je nagradu odabran zbog značajnog doprinosa u izravnom radu s invalidima rada te velikog angažmana oko inicijativa i prijedloga vezanih uz poboljšanje statusa invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom u društvu, kao i uz unapređenje rada UIR Zagreba. Nagradu je dobitniku uručio Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, nakon što se uzvanicima obratio s nekoliko riječi hvale radu i aktivnosti UIR Zagreba.

Nagrada "Naj volonter" ove je godine dodijeljena Blanki Premužić koja u UIR Zagreba volontira neprekidno od 2012. godine kao voditeljica radionice "Opuštanje s Blankom", nekadašnja "Joga". Povratne informacije od strane polaznika njezine radionice uvijek su pozitivne.

 

Stručan ton prvog dana obilježavanja obljetnice zamijenio je veseliji zvuk žive glazbe kojom su članovi i volonteri UIR Zagreba u petak, 27. rujna 2019. godine u prostorijama UIR Zagreba pozvali sve okupljene na ples, kako rođendanu UIR Zagreba i priliči. Plesnoj večeri prethodilo je službeno otvorenje izložbe fotografija pod nazivom "Leptiri i vretenci" autorice Dunje Kolar, također članice i volonterke u UIR Zagreba. Tom prilikom je šezedesetak okupljenih članova, njihovih obitelji i prijatelja pokazalo da im, usprskos invaliditetu i tjelesnom oštećenju, životne snage i plesnih pokreta ne nedostaje.

Od svog osnutka davne 1966. godine do današnjih dana UIR Zagreba prometnula se u prepoznatljivog zaštitnika prava invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom i bitnog inicijatora brojnih pozitivnih društenih promjena u korist spomenute populacije. Zahvaljujući predanosti svojim ciljevima, kao i svojim članovima, UIR Zagreba je, neovisno o težini trenutka u kojem se naše društvo nalazilo, nastavila rasti te danas predstavlja najveću udrugu takve vrste u Republici Hrvatskoj.

"Invalidi rada su društveno najheterogenija skupina osoba s invaliditetom koja uključuje znatan broj osoba čiji invaliditet nije nužno vidljiv golim okom. Upravo iz tog razloga te su osobe često izložene diskriminaciji koja prvenstveno proizlazi iz neznanja te nerazumijevanja okoline koja ih okružuje. Nadamo se da smo održanom edukacijskom Tribinom i druženjem uz plesnu večer uspjeli djelovati na umanjenje te velike društvene anomalije, a ovim putem pozivamo i Vašu publiku da kažu odgovorno "NE" svakom obliku diskriminacije osoba s invaliditetom neovisno o njegovoj (ne)vidljivosti." - izjavila je predsjednica UIR Zagreba, Nada Vorkapić.

 

Fotografije s dvodnevnih događanja možete pronaći u našoj fotogaleriji: Fotogalerija, a prezentacije svih predavača, kao i popis svih dobitnika nagrada, zahvalnica i priznanja u videogaleriji: Videogalerija.

 

HVALA svima koji su nam se tim prigodama pridružili i na taj način u velikoj mjeri uveličali 53. obljetnicu UIR Zagreba.

Veliko hvala i medijima koji su naša događanja najavili i popratili:

internet portalima:

Treća dob Članak

Jutarnji.hr Članak

Croportal Članak

Index.hr Članak

24sata.org Članak

In Portal Članak

Tjedno.hr Članak

zagreb.hr Članak

01portal Članak

 

radio postajama:

Radio 92fm

Radio HRT - HR radio 2

Radio Sljeme Članak, emisija Civilna abeceda Snimka, emisija Pro bono

Radio Kaj Članak

 

i televizijskoj kući:

Z1 TV - Članak.


 

 

 

 

 

 

 

 

2018. godina

Povodom obilježavnja 52. obljetnice svog osnutka, UIR Zagreba je u 2018. godini organizirala dvodnevno događanje pokrovitelj kojih je, kao i prijašnjih godina, bilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. 

U srijedu, 26. rujna organiziran je koncertni nastup pjevačkih zborova u Domu kulture Prečko. Taj prvi dan dvodnevne manifestacije obilježen je nadahnutim izvedbama čak pet pjevačkih zborova. Svoje su mjesto na pozornici prvo zauzeli članovi kulturno-umjetničkog društva "Nikola Tesla", višegodišnji suradnici UIR Zagreba koji su svojim nastupom podigli raspoloženje stotinjak prisutnih uzvanika. Nakon inspiriranih nastupa ženskog pjevačkog zbora "Danica", kulturno-umjetničkog društva "Prečko" zbor 50+ i te mješovitog pjevačkog zbora Slovenski dom, uslijedio je nastup domaćina, pjevačkog zbora UIR Zagreba "Kolibrići" čiji su članovi zbora još jednom pokazali kako se s glazbom mogu nadići sve prepreke. UIR Zagreba koristi ovu priliku još jednom izraziti svoju zahvalnost svim pjevačkim sekcijama koje su se, kao i nebrojeno puta do sada, ljubazno odazvale pozivu te svojim izvrsnim nastupima dodatno uveličali ovaj, za invalide rada, poseban dan.

Veseo i radostan ton prvog dana manifestacije zamijenio je onaj stručan i informativan kojim je Tribinom na temu "Rekreativno-zdravstveni turizam" započeo drugi dan manifestacije. U okviru Tribine, a pod moderiranjem člana Upravnog odbora UIR Zagreba, gdina Zlatka Vučića, sudjelovali su UIR Zagreba preko svoje predsjednice, gđe Nade Vorkapić, zatim partneri UIR Zagreba u tom programu – Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice, Daruvarske toplice i Thalassotherapia Crikvenica te Ministarstvo turizma preko Lane Stanković, mag. ekonomije.

Gđa Vorkapić tom je prilikom otprilike 200-tinjak uzvanika upoznala s prednostima, iskustvima i blagotvornim rezultatima "Rekreativno-zdravstvenog programa" koje UIR Zagreba za svoje članove provodi već više od 13 godina. Na te su se rezultate predstavljanjem svojih lokacija i medicinsko-rehabilitacijskih programa nadovezali Snježana Bahunek Hrženjak, mag. oec., voditeljica Odjela za zdravstveni turizam i marketing u Varaždinskim toplicama, zatim Berislav Kuzle, voditelj prodaje u Daruvarskim toplicama te Emin Čajlaković, voditelj odsjeka prodaje, prijema, smještaja i centralnog naručivanja u Thalassotherapiji Crikvenica. Potom je Tribina nastavljena prezentacijom predstavnice Ministarstva turizma koja je ukratko predstavila programe Ministarstva s ciljem povećanja i poboljšanja uvjeta za osobe s invaliditetom. Naime Hrvatska, kao rijetko koja zemlja, ima velik potencijal za daljnji razvoj zdravstvenog turizma stoga su ovakve tribine ključne za razvoj tih potencijala.

Informativan dio manifestacije potom su zamijenili svečani trenuci dodjele nagrada, priznanja i zahvalnica višegodišnjim i zaslužnim članovima UIR Zagreba kao i brojnim pojednicima, institucijama i drugim pravnim osobama zaslužnima za doprinos radu i rastu te promociji UIR Zagreba. Tom je prigodom UIR Zagreba dodijelila dvije nagrade, 58 zahvalnica i 116 priznanja. 

"Godišnja nagrada Udruge invalida rada Zagreba" ove je godine dodijeljena Stanku Svečaku, zaposlenom djelatniku u UIR Zagreba kao stručni suradnik, a zahvaljujući velikom angažmanu i doprinosu inovativnim idejama prilikom organizacije klupskih i ostalih aktivnosti UIR Zagrebaupravo s ciljem unapređenja rada UIR Zagreba.

"Naj volonter" ove je godine dodijeljena Dragici Pongrac koja je odabrana je zahvaljujući značajnom doprinosu prilikom izbora novog zaposlenika UIR Zagreba i organizacije edukacijskih sastanaka volontera te zahvaljujući brojnim pohvalama članova koji pohađaju radionicu "Umijeće življenja" koju vodi Karla Dragica Pongrac, a kojima ističu njezinu savjesnost u pristupanju problemima, omogućavanje slobode svakom članu za samostalno izražavanje te poticanje na međusobno podržavanje, savjetovanje i podršku.

Fotografije s obilježavanja možete pronaći u našoj fotogaleriji: Fotogalerija, a video uratke u videogaleriji: Videogalerija.

 

Ovim putem zahvaljujemo svim medijima koji su naša događanja popratili:

internet portalima:

In Portal - 26.09. Članak i 27.09. Članak i 1.10. Članak

Treća dob Članak

i televizijskim kućama:

HRT - Zagrebačka panorama - Prilog

Z1 TV - Prilog

te radio postaji Radio Sljeme.


 

 

 

 

 

 

 

2017. godina

25. rujna 2007. godine tadašnji i sadašnji Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, prerezao je vrpcu na ulaznim vratima prostorija u Novoj cesti 86 te tim činom službeno otvorio vrata UIR Zagreba za nastavak rada u većim, prostranijim i adekvatnijim prostorima. Ujedno je toga dana Milan Bandić proglašen počasnim Predsjednikom UIR Zagreba, a dr. Zvonimir Šostar počasnim članom UIR Zagreba.

Zbog ipak ograničenih kapaciteta, dva je dana kasnije organizirano otvorenje za članove UIR Zagreba i upravo je taj dan, 27. rujna, nedugo zatim Skupština UIR Zagreba proglasila Danom UIR Zagreba.

U duhu 10. obljetnice rada i djelovanja u novim prostorima te povodom 51. obljetnice UIR Zagreba, 2017. je godine UIR Zagreba organizirala trodnevni program pod pokroviteljstvom Ministarstva za demografiju, mlade i socijalnu politiku.

 

U ponedjeljak, 25. rujna u klupskim prostorijama UIR Zagreba (Nova cesta 86) organizirana je proslava kojom prigodom se, nakon kratkog govora dopredsjednice Nade Vorkapić, pedesetak članova UIR Zagreba i ostalih uzvanika družilo gotovo tri sata uz glazbu i ples.

 

U utorak, 26. rujna održan je svečani koncert kojom prigodom su nastupili pjevački zbor UIR Zagreba "Kolibrići" i harmonikaški orkestar Hrvatskog grafičkog glazbenog društva "Sloga". Koncert je održan u dvorani Doma sindikata grafičara, Breščenskoga 4, Zagreb. Obzirom da je ulaz bio slobodan za sve, okupilo se preko stotinjak uzvanika.
Pjevački zbor "Kolibrići" oformljen je 2013. godine, a nastupa na brojnim javnim i internim manifestacijama. Svojim nastupima uveseljava i korisnike domova za starije osobe u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, ali i šire. Voditelj zbora je Zoltan Vukelić, a pratnje na gitarama su Dario Fadljević i Miralem Štrkonjić. Zbor je samostalno izveo sljedeći repertoar: "Djevojko mala", "Dolina našeg sna", "Ovo nije moje vrijeme", a uz pratnju mandolinista sljedeći: "Runolist" iz mjuzikla "Moje pjesme, moji snovi", "La musica di notte", "Vuprem oči".
Harmonikaški orkestar jedna je od triju sekcija Hrvatskog grafičkog glazbenog društva "Sloga" osnovanog 1866.godine. Društvo neprekidno djeluje već 151 godinu, posjeduje ogromnu notnu arhivu, a kroz razne sekcije uključivalo je preko tisuću ljudi. Dirigent orkestra, Mladen Landau, 2015. godine obilježio je punih 60 godina članstva u društvu, od čega je 50 godina dirigent Harmonikaškog orkestra. Repertoar je bio kako slijedi:
Tomaso Albinoni "Adagio u G-molu", Petar Iljič Čajkovski "Barcarolle" (lipanj) Op.37b, No.6, Astor Piazzolla "Libertango", Scott Joplin "Zabavljač", Renato Bui "Uz malo swinga", Zvonko Špišić "Suza za zagorske brege".
Zbor i orkestar zajednički su nastupili sljedećim izvedbama: "Dobro mi došel prijatel"; "Karašica"; "Pak sam ti srčeko ranil".

 

U srijedu, 27. rujna, obilježen je i Dan UIR Zagreba uz tribinu na temu "Socijalno poduzetništvo". Tom je prigodom Ana Tomašković, dugogodišnja suradnica i prijateljica UIR Zagreba, preuzela ulogu moderatora, a potom i voditeljice cijelog programa obilježavanja. Sudionici i teme tribine bili su sljedeći: dopredsjednica Udruge invalida rada Zagreba Nada Vorkapić u kratkim je crtama predstavila "Povijest i budućnost UIR Zagreba", pravna savjetnica Hrvatske udruga poslodavaca Milica Jovanović osvrnula se na iskustva HUP-a s temom "Poslodavci i zapošljavanje osoba s invaliditetom", potom je predsjednik Udruge osoba s invaliditetom Križevci Petar Gatarić prezentirao projekt pod nazivom "Chocolateria Cris", a za kraj tribine ravnatelj ustanove URIHO Josip Držaić uzvanicima je opisao "Iskustva zapošljavanja u zaštitnim radionicama".

Po završetku tribine, kao zahvalu za razne doprinose u radu UIR Zagreba, a ujedno i kao dodatnu motivaciju, UIR Zagreba dodijelila je tri nagrade, 38 zahvalnica i 73 priznanja.

"Nagrada za životno djelo Marija Topić" dodijeljena je posthumno Zlatku Bočkalu koji je 2013. godine nakon iznenadne smrti dotadašnje predsjednice Marije Topić, nakon funkcije dopredsjednika preuzeo ulogu predsjednika, a koju je vrlo savjesno i odgovorno odrađivao do vlastite iznenadne smrti u kolovozu ove godine. Članom UIR Zagreba postao je 1982. godine, a tijekom dugog niza godina svojim je radom i zalaganjem u velikoj mjeri doprinio radu i ostvarivanju ciljeva UIR Zagreba.

"Godišnja nagrada Udruge invalida rada Zagreba" dodijeljena je Aniti Kaiser, zaposlenoj djelatnici UIR Zagreba koja je trajno doprinijela radu i funkcioniranju UIR Zagreba svojim velikim i vrlo kreativnim zalaganjem prilikom organizacije aktivnosti brojnih aktivnosti.

Nagrada "Naj volonter" dodijelila se Miri Peršić, zaposlenoj djelatnici, ujedno i volonterki UIR Zagreba, za velik angažman prilikom vođenja kreativnih radionica i radionica ručnih radova te osmišljavanje i izradu kreativnih i unikatnih promotivnih materijala za UIR Zagreba, kostima za razne manifestacije u izvedbi članova UIR Zagreba te raznih potrepština za ukrašavanje samih prostorija UIR Zagreba.  Fotografije s obilježavanja možete pronaći u našoj fotogaleriji: Fotogalerija., a video uratke u videogaleriji: Videogalerija. 

 

Ovim putem zahvaljujemo svim medijima koji su naša događanja popratili: In Portal, Portal Treća dob, Portal Nacional.hr, Portal PolitikaPlus, HRT - Zagrebačka panorama, Jabuka TV - Serbus, Radio Sljeme, Radio Laganini FM.

 


 

 

 

 

 

 

 

2016. godina - 50. obljetnica Udruge invalida rada Zagreba

Ova je godina za Udrugu invalida rada Zagreba bila vrlo značajna i tijekom cijele 2016. godine sva su događanja ujedno bila u znaku 50. rođendana.

Svoju bogatu povijest, dugu pola stoljeća, UIR Zagreba dostojno je obilježila četverodnevnim programom pod pokroviteljstvom Ministarstva socijalne politike i mladih. Opširnije.

 

Obilježavanje je započelo u srijedu, 21. rujna otvorenjem izložbe fotografija članova članova UIR Zagreba izrađenih i obrađenih u okviru klupskih radionica kojim povodom se okupilo tridesetak uzvanika. Izložba je bila postavljena gotovo dva mjeseca u klupskim prostorijama UIR Zagreba uz slobodan ulaz za sve zainteresirane građane.

 

Potom je u petak, 23. rujna uslijedio svečani koncert uz nastup pjevačkog zbora UIR Zagreba "Kolibrići" i harmonikaškog orkestra Hrvatskog grafičkog glazbenog društva "Sloga" u dvorani Doma sindikata grafičara, a kojom prigodom se okupilo se preko stotinjak uzvanika.

Pjevački zbor "Kolibrići" inače postoji od 2013. godine, a nastupa na brojnim javnim i internim manifestacijama. Svojim nastupima uveseljava i korisnike domova za starije i nemoćne osobe u Gradu Zagrebu, Zagrebačkoj županiji, ali i šire. Voditelj zbora je Zoltan Vukelić, a pratnje na gitarama su Dario Fadljević i Miralem Štrkonjić.
Repertoar je bio kako slijedi:
Jalta Jalta: "Neka cijeli ovaj svijet"; tradicionalne hrvatske pjesme: "Da mi je s tobom proći Mare", "Lepe ti je Zagreb grad", "Vuprem oči"; "Klinček stoji pod oblokom"; "Ribari".

Harmonikaški orkestar jedna je od triju sekcija Hrvatskog grafičkog glazbenog društva "Sloga" osnovanog 1866.godine. Društvo neprekidno djeluje već 150 godina i posjeduje ogromnu notnu arhivu, a ono što ga čini posebnim je preko tisuću ljudi koji su prošli kroz razne sekcije društva tijekom stoljeća i pol. Dirigent orkestra, Mladen Landau, 2015. godine obilježio je punih 60 godina članstva u društvu, od čega je 50 godina dirigent Harmonikaškog orkestra.
Repertoar je bio kako slijedi:
Nino Rota "Amarcord", melodije iz istimenog filma; Dmitrij Šostakovič "Valcer br.2 iz Jazz Suite"; John Lennon i Paul McCartney "Kad budem 64"; Henry Schneiders "Minuche"; Georges Boulanger "Moj zov"; Ljubo Kuntarić "Sretan put"; Arsen Dedić "Vraćam se"; Zvonko Špišić "Suza za zagorske brege".

Repertoar zajedničkih izvedbi zbora i orkestra: "Dobro mi došel prijatel"; "Karašica"; "Spoved", "La musica di notte".

 

Upravo kao zahvalu za razne doprinose u radu UIR Zagreba, a ujedno i kao dodatnu motivaciju, UIR Zagreba je 2016. godine osmislila dodjelu nagrada, priznanja i zahvalnica.

Po prvi su puta dodjeljene tri nagrade. DOBITNICI NAGRADA:

Nagrada za životno djelo Marija Topić posthumno je dodjeljena Mariji Topić kao dodatna zahvala i priznanje njezina angažmana i doprinosa u radu i djelovanju UIR Zagreba, ali i poboljšanju kvalitete života invalida rada i ostalih osoba s invaliditeotm, zatim Ivanu Laziću i Josipu Petraču, jedinim živim članovima od samog osnutka UIR Zagreba do danas koji su i dalje aktivni u radu i djelovanju UIR Zagreba).

Godišnja nagrada Udruge invalida rada Zagreba dodjeljena je Tugomiru Eršeku s obzirom na velik doprinos i zalaganje prilikom organizacije Memorijala Marije Topić, kao i prilikom organizacije klupskih i ostalih aktivnosti koje je UIR Zagreba organizirala tijekom proteklog jednogodišnjeg razdoblja te Anamariji Lazić radi značajnog doprinosa u usklađivanju ustroja Stručne službe UIR Zagreba s novim Statutom, kao i poseban angažman prilikom novog ustroja i njegovom provedbom te angažman prilikom uvođenja novog kanala komuniciranja s članovima UIR Zagreba putem SMS poruka.

Nagrada Naj volonter dodjeljena je volonterima koji svoje slobodno vrijeme nesebično odvajaju za pomoć članovima vodeći neku od radionica: Samiji Bejtović - vježbe istezanja, Asti Kovačić - radionice engleskog i talijanskog jezika i Zoltanu Vukeliću - pjevački zbor UIR Zagreba "Kolibrići").

Osim nagrada, dodijeljene su zahvalnice i priznanja - 41 zahvalnica pojedincima i institucijama te 80 priznanja članovima UIR Zagreba za dugogodišnje neprekidno članstvo.


DOBITNICI ZAHVALNICA:

Zahvalnice za doprinos radu i funkcioniranju Udruge invalida rada Zagreba: Zdravko Klanjčić, Danica Brdar, Nikola Dragaš, Jelica Čačić, Jozo Tolić
Zagrebački električni tramvaj, Gradsko društvo Crvenog križa Zagreb, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske toplice, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Daruvarske toplice, Thalassotherapia Crikvenica - Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju PGŽ, Kuglana "Zagreb", Streljački klub "Kustošija", Ustanova za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom - URIHO, Studij socijalnog rada, Rekreacijsko športski centar Jarun, Dom za starije i nemoćne osobe "Ježdovec", Grad Velika Gorica - Upravni odjel za društvene djelatnosti, Grad Zaprešić -Ured društvene djelatnosti, Općina Stupnik, Općina Luka, Općina Jakovlje, Općina Brdovec, Hrvatski autoklub

Zahvalnice za doprinos u promicanju prava i interesa invalida rada i osoba s invaliditetom: Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Hrvatski savez udruga invalida rada, Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, Ministarstvo socijalne politike i mladih, Ured pravobraniteljice

Zahvalnice za promicanje rada Udruge invalida rada Zagreba: Milan Bandić, Višnja Fortuna, Marinka Bakula-Anđelić, Marija Mustač, Ana Tomašković, Milan Čaić
Radio Sljeme, Radio 92 FM, Portal In-Portal, Portal Zagreb.info, Portal Zagrebinfo.hr, Hrvatska radio televizija, televizija Jabuka TV, Z1 televizija

 

DOBITNICI PRIZNANJA:

Priznanja za 50 godina članstva u Udruzi invalida rada Zagreba: Ivan Lazić, Josip Petrač

Priznanja za 40 godina članstva u Udruzi invalida rada Zagreba: Barbara Antolašić

Priznanja za 30 godina članstva u Udruzi invalida rada Zagreba: Stjepan Andrašek, Zvonimir Bartolić, Muharem Ćenanović, Milica Drčić, Stjepan Fabijanić Bofanec, Ružica Gvozdenović, Stjepan Hrastović, Emilija Kekez, Zlatko Kukec, Ivan Mišljenović, Viktor Perđun, Olga Petrović, Josip Pomper, Ante Pranić, Nikola Škevin, Biserka Vitković

Priznanja za 20 godina članstva u Udruzi invalida rada Zagreba: Damiru Bačiću
Mario Balenović, , Danic,  Benaković, Marija Blažević Cvitak, Marica Blažinović, Vinko Borić, Danica Bučkal, Jure Bugarin, Marija Bulović, Jadviga Bužan, Božo Čavić, Zdenka Crnić, Milanka Divjakinja, Nikola Drvodelić, Matija Glavač, Dragan Habdija, Pavao Horvat, Ivan Horvatić, Zlata Hruševar, Anica Jagić, Višnja Jednaković, Mile Jelovac, Renata Jurkin, Franjo Kapitan, Marija Kedžo, Mirna Khoury, Nada Krišto, Josip Križanić, Vesna Lahovsky, Mijo Lipić, Marko Ljesar, Nikola Lukiček, Jovan Majnolović, Drago Malenica, Stevan Manojlović, Olga Martinec, Milka Pavić, Dragica Pavlek, Jadranka Pavlek, Vesna Petrović, Silvestra Posarić, Stjepan Požgaj, Ana Ralić, Ružica Rubinić, Mario Sačer, Kata Sorić, Dragan Strgar, Stanko Šir, Višnja Škvorc, Zorka Špoljar, Zvonimir Triplat, Ana Tumbri, Nevenka Turek, Ljubica Turek, Dragutin Valek, Živana Vidović, Mirica Vuksan, Katarina Živković, Ivanka Žnidarec

Svečana dodjela organizirana je u subotu, 24. rujna u hotelu Antunović, kojom prigodom je UIR Zagreba prezentirala i svoj rad kroz 50-ogodišnju bogatu povijest pred 200-tinjak uzvanika: članova, partnera, suradnika i prijatelja UIR Zagreba te obitelji Marije Topić. Događanju je prisustvovao i Gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić, ujedno i počasni predsjednik UIR Zagreba. Tom je prigodom prvi puta prikazan i promo video, izrađen upravo povodom 50. obljetnice, a koji je dostupan i u elektroničkom formatu: Video.

Fotogalerija.

 

Svečana dodjela organizirana je u subotu, 24. rujna u hotelu Antunović, kojom prigodom je UIR Zagreba prezentirala i svoj rad kroz 50-ogodišnju bogatu povijest pred 200-tinjak uzvanika: članova, partnera, suradnika i prijatelja UIR Zagreba te obitelji Marije Topić. Događanju je prisustvovao i Gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić, a koji je ujedno i počasni predsjednik UIR Zagreba. Tom je prigodom prvi puta prikazan i promo video, izrađen upravo povodom 50. obljetnice. Tom je prigodom premijerno prikazan i promotivni video uradak UIR Zagreba koji možete pegledati klikom na crveni gumb: Video.

Kao posljednje od četverodnevnih događanja, a upravo na Dan UIR Zagreba, 27. rujna, organizirana je promocija brošure izrađena povodom 50. obljetnice UIR Zagreba. Događanje je održano u klupskim prostorijama UIR Zagreba, Nova cesta 86, Zagreb pred nešto više od četrdeset uzvanika. Osim u tiskanom izdanju, brošura je objavljena i u elektronskom formatu i možete ju preuzeti klikom na crveni gumb: Brošura  ili prelistati ovdje:

 

I ovim putem zahvaljujemo svim članovima, partnerima, suradnicima, medijima i svim ostalim gostima i prijateljima koji su se u velikom broju odazivali našim događanjima organiziranim povodom 50. obljetnice te na taj način uveličali jubilarni rođendan UIR Zagreba.


 

 

 

 

 

 

 

 

2015. godina

Obzirom na prošlogodišnje pozitivne reakcije i povratne informacije vezane za organizaciju Okruglog stola, povodom obilježavanja Dana UIR Zagreba 2015. godine također smo se odlučili za isto.
Vodeći se podatkom da je otprilike 10% članova UIR Zagreba još uvijek radno sposobno, ove je godine za Okrugli stol odabrana tema 'Zaštita na radu', a s ciljem pružanja što je moguće boljih i kvalitetnijih informacija, kako o osiguravanju same zaštite na radu od strane poslodavca, tako i njenom provođenju te eventualnim sankcijama u suprotnim situacijama.
Po završetku Okruglog stola, obilježavanje Dana UIR Zagreba nastavili smo sa domjenkom, uz glazbu već dobro nam poznate grupe Romansa.
Kao i prijašnjih godina, Dan UIR Zagreba obilježili smo u hotelu Holiday uz pokroviteljstvo Ministarstva socijalne politike i mladih.

Okrugli stol, kojem je prisustvovalo otprilike 130 uzvanika, započeo je u 11,10 sati nakon odslušane državne himne s nekoliko uvodnih riječi od strane moderatorice Okruglog stola, Ane Tomašković, voditeljice i urednice emisije za osobe s invaliditetom ' Normalan život', koja se i ove godine na naš poziv odazvala s veseljem i dobrom voljom, odradivši svoj dio posla volonterski, ali nadasve profesionalno.

Prve pozdravne riječi svim je prisutnima uputio Zlatko Bočkal, Predsjednik UIR Zagreba, uz kratak osvrt na aktivnosti i rad UIR Zagreba. Nakon održane minute šutnje u sjećanje na sve preminule članove, prisutnima se obratio Boris-Jakov Geričić, zamjenik Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom uz čestitku povodom rođendana UIR Zagreba te pohvalu za izbor, kako teme tako i samih govornika. Potom je prisutne pozdravila Marija Mustač u svojstvu izaslanice Gradonačelnika i predstavnice Grada Zagreba istaknuvši važnost odabrane teme za integraciju osoba s invaliditetom. Prije službenog dijela Okruglog stola, završnu pozdravnu riječ održala je Maja Sporiš, zamjenica Ministrice socijalne politike i mladih, osvrnuvši se na neke od brojnih aktivnosti Ministarstva socijalne politike i mladih čiji je cilj poboljšanje statusa osoba s invaliditetom.

  • Potom je svaki od govornika obrazložio svoj dio teme Zaštita na radu, uz već unaprijed dobro pripremljene PowerPoint prezentacije:
  • Leke Sokolaj, dipl. iur., izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada,
  • Ljubica Lukačić, dipl. iur., zamjenica ravnatelja i Ivan Oreč, stručnjak zaštite na radu pri Ustanovi za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO),
  • Đuro Čižmar, dipl.ing. strojarstva, Voditelj službe za nadzor zaštite na radu na radilištima i u rizičnim djelatnostima pri Inspektoratu rada u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava,
  • prim.dr.sc. Marija Zavalić, dr.med., ravnateljica Hrvatskog zavoda za zaštitu zdravlja i sigurnost na radu.

Leke Sokolaj upozorio da je na potrebu dopune Zakona o radu vezanu za nastanak ozljede na radu nastale na putu s posla i na posao te na važnost provedbe kampanji prevencija nastanka ozljeda na radu i profesionalnih oboljenja. Ukazao je i na obaveze radnika, njihovih predstavnika i udruga kada je u pitanju poduzimanje mjera zaštita na radu, kao i na važnost i obavezu razumne prilagodbe poslodavca za osiguravanje nediskriminacije osoba s invaliditetom.

Ljubica Lukačić ukratko se osvrnula na način na koji se URIHO kao zaštitna radionica brine o osobama s invaliditetom kada je u pitanju zaštita na radu odnosno na koji način se ozljede na radu svode na minimum. Također se osvrnula i na propise vezane za način zapošljavanja osoba s invaliditetom, kao i na postupak kroz koji osobe s invaliditetom same trebaju proći prilikom zapošljavanja.
Ivan Oreč nadovezao se kratkom prezentacijom o obavezama poslodavca koje trebaju odraditi prilikom zapošljavanja osoba s invaliditetom pružajući pritom primjer na koji je to način odradio URIHO. Tako se, između ostalog, osvrnuo na prilagodbu građevina osoba s invaliditetom te prilagodbu prostoru naglaskom na važnost kvalitetne obuće prilagođene vremenskim uvjetima.

Đuro Čižmar osvrnuo se na provedbu Zakona o zaštiti na radu, ustroju Inspektorata rada, subjektu nadzora te samog inspekcijskog nadzora i inpekcijskih mjera. Na samom kraju prezentacije ukazao je na najčešće nezakonitosti s kojima se Inspektorat rada u svom nadzoru susreće.

Marija Zavalić u svojoj je prezentaciji ukazala na temelje naše zaštite zdravlja i sigurnosti na radu te pojasnila neke od zabluda, kao npr. da osobe s invaliditetom mogu raditi niz poslova koji se ubrajaju u poslove s posebnim uvjetima rada te da kod osoba s invaliditetom radna sposobnost opada za sve poslove i da to automatski dovodi do pogoršanja učinkovitosti i smanjene produktivnosti. Ukazala je i na odnos radnik-poslodavac te važnost prilagodbe radnog mjesta u slučajevima kada osoba zbog invaliditeta nije u mogućnosti obavljati posao na siguran način.

Zahvaljujući ne samo zanimljivoj temi, već i zanimljivim prezentacijama svih govornika, po završetku prezentacija, preostalo je vrlo malo vremena za postavljanje pitanja. No, to je vrijeme vrlo kvalitetno iskorišteno za jedan vrlo konkretan savjet vezan za (pre)dugo bolovanje osobe s invaliditetom te jednu životnu priču, ujedno i vrlo dobar i pozitivan primjer, u kojem su podrška obitelji i poslodavca imale vrlo jak utjecaj na ishod ostanka osobe s invaliditetom na tržištu rada.

Po završetku Okruglog stola uslijedio je domjenak uz nastup pjevačkog zbora UIR Zagreba – Kolibrići te svirku grupe 'Romansa' koja nas je zabavljala sve do 17,00 sati.

Ovom prilikom zahvaljujemo i medijima koji su ovaj, za nas značajan događan, popratili: Radio Sljeme, Večernji.hr, Zagreb.info, In Portal i H-Alter.org.

Fotogalerija


 

 

 

 

 

 

 

 

2014. godina

Unatrag dvije godine, osim samog druženja članova, partnera, suradnika i prijatelja, Dan UIR Zagreba obilježio se i organizacijom prezentacija i rasprava vezanih za tematike zanimljivih i korisnih osobama s invaliditetom.

Nakon dvije uzastopne tematske konferencije, 2014. godine organiziran je Okrugli stol na temu 'Zaštita zdravlja osoba s invaliditetom', nakon čega je uslijedio domjenak uz glazbu i ples. Cjelokupna manifestacija održala se u hotelu Holiday, a pokrovitelj događanja, kao i prethodne dvije godine, bilo je Ministarstvo socijalne politike i mladih, koje na žalost niti ove godine nije bilo u mogućnosti poslati predstavnika zbog prevelikog broja obaveza.

Nakon odslušane državne himne, a u planirano vrijeme, u 11,05 sati, sa nekoliko kratkih uvodnih riječi svima prisutnima obratila se Ana Tomašković, voditeljica i urednica emisije za osobe s invaliditetom 'Normalan život', u ulozi moderatora Okruglog stola.

Potom je sve prisutne pozdravio Zlatko Bočkal, Predsjednik UIR Zagreba, zamolio za minutu šutnje u sjećanje na preminule članove, a potom održao kratku prezentaciju o UIR Zagreba, njenom osnutku i aktivnostima.

Nakon toga, zaredalo se nekoliko govornika sa svojim prezentacijama, a koji su se odazvali pozivu za sudjelovanjem na Okruglom stolu zahvaljujući uvijek aktualnoj i zanimljivoj temi:

  • Marinka Bakula-Anđelić, pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom,
  • prof.dr.sc. Mirna Šitum, pročelnica Gradskog ureda za zdravstvo,
  • dr.sc. Tomislav Benjak, dr.med, voditelj Službe za javno zdravstvo i Hrvatskog registra o osobama s invaliditetom pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo,
  • Kristina Vitas, mag.phar. MBA, Služba za lijekove i medicinske proizvode pri Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, Marica Roginić, dr.med., Odjel za medicinska vještačenja i Dijana Vuksan, dipl.iur., Služba za zdravstveno osiguranje i normativnu djelatnost,
  • Dunja Skoko Poljak, voditeljica Službe za javno zdravstvo pri Ministarstvu zdravlja.

Zahvaljujući zanimljivoj temi, gostima su, nakon odrađenih prezentacija, postavljena brojna pitanja, dati primjeri iz vlastitih iskustava, kao i razna mišljenja i sugestije.

Okruglom stolu prisustvovalo je otprilike 150 uzvanika, a po njegovu završetku u 13,20 sati, uslijedio je domjenak uz svirku glazbenog sastava 'Romansa' te nastup plesnih parova UIR Zagreba, kao i pjevačkog zbora 'Kolibrići'. Proslava je završila prema predviđenom planu, u 17,00 sati.


 

 

 

 

 

 

 

 

2013. godina

Nastavno na ideju iz 2012. godine, i 2013. godine povodom obilježavanja Dana UIR Zagreba organizirana je tematska konferencija na kojoj su gosti predavači bili Marica Mirić, članica Predsjedništva Europskog foruma za osobe s invaliditetom (EDF, The European Disability Forum) i Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Sa nekoliko kratkih uvodnih riječi, konferenciju je otvorio Predsjednik Zlatko Bočkal nakon održane himne, kao i minute šutnje u sjećanje na preminule članove, a posebice pok. Predsjednicu, gospođu Mariju Topić.
Iako je pokroviteljstvo događanja prihvatilo, kao i prošle godine, Ministarstvo socijalne politike i mladih, ove godine nisu bili u mogućnosti poslati predstavnika zbog prevelikog broja obaveza.
Nakon uvodnih riječi Predsjednika Zlatka Bočkala, prisutnima se obratio i Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, ujedno i počasni Predsjednik UIR Zagreba.

Konferenciji je prisustvovalo gotovo 150 uzvanika, a istu su popratili i mediji: Večernji list, Antena Zagreb, ZG radio, Jabuka TV i Hrvatska radiotelevizija. Među uzvanicima, konferenciji su se odazvali Marija Mustač, Načelnica odjela za zaštitu osoba s invaliditetom pri Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Josip Petrač, Predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada. Iz drugih udruga invalida rada odazvali su se predstavnici udruga iz Duge Rese, Karlovca, Koprivnice, Kutine i Donje Stubice.

Nakon pozdravnog govora, a prema predviđenom vremenu, Marica Mirić, članica Predsjedništva Europskog foruma za osobe s invaliditetom (EDF, The European Disability Forum), uz Power Point prezentaciju, u nekoliko je osnovnih i kratkih crta prezentirala temu pod nazivom Položaj osoba s invaliditetom i udruga osoba s invaliditetom u Europskoj Uniji.
Potom je Anka Slonjšak, Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, također uz Power Point prezentaciju, prezentirala temu pod nazivom Inkluzivni dodatak ne smije biti socijalna naknada.
Iako je nakon svake prezentacije bilo predviđeno vrijeme za pitanja i odgovore te unatoč činjenici da su teme vrlo aktualne i kvalitetno prezentirane, iznenađujuća je činjenica da sudionici nisu postavili niti jedno pitanje vezano za bilo koju od ponuđenih tema.

Po završetku tematske konferencije, uslijedio je domjenak koji je započeo svirkom Harmonikaškog sastava HGGD Sloga, a čija tri člana su ujedno i članovi UIR Zagreba što je ujedno bio i povod njihovoj prvoj izvedbi – kompoziciji "Adagio" skladatelja Albinonia, koju su izabrali u znak poštovanja i kao posljednji pozdrav pok. Mariji Topić.
Potom su dio klupskih aktivnosti UIR Zagreba demonstrirale plesačice plesne grupe sa plesnom točkom Can Can, a potom i članovi Pjevačkog zbora UIR Zagreba sa pjesmom. Nakon toga glavu riječ preuzeo je bend Romansa te su uz dobru svirku i još bolju atmosferu članovi UIR Zagreba i njihovi gosti obilježili i proslavili Dan UIR Zagreba.

Zapisnik sa tematske konferencije možete preuzeti u .pdf formatu:

Zapisnik


 

 

 

 

 

 

 

 

2012. godina

Obzirom na veliku potrebu za boljim i detaljnijim upoznavanjem sa Zakonom o socijalnoj skrbi te još veću potrebu za upoznavanjem sa prijedlogom Zakona o udrugama osoba s invaliditetom od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, Dan Udruge invalida rada Zagreba 2012. godine obilježili smo tematskom konferencijom.

Konferenciju je sa nekoliko kratkih uvodnih riječi otvorila Marija Topić, Predsjednica Udruge invalida rada Zagreba.

Potom je prisutne u ime pokrovitelja, Ministarstva socijalne politike i mladih, pozdravila Bojana Antić-Brzica, viša stručna savjetnica, uz čestitku za 46. obljetnicu UIR Zagreba.

Na kraju pozdravnog govora prisutnima se u ime grada Zagreba sa nekoliko riječi hvale i čestitku obratila i izaslanica Gradonačelnika, Marija Mustač, Načelnica odjela za zaštitu osoba s invaliditetom pri Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom.

Nakon pozdravnog govora, a prema predviđenom vremenu, Anica Ježić, viša stručna savjetnica pri Ministarstvu socijalne politike i mladih, uz Power Point prezentaciju, u nekoliko je osnovnih i kratkih crta predstavila Zakon o socijalnoj skrbi te najavljene izmjene i dopune istog, a nakon čega je preostalo vrijeme iskorišteno za pitanja i odgovore.

Po završetku svih pitanja i odgovora, sve prisutne pozdravio je i Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, a potom čestitao UIR Zagreba na dugogodišnjem zalaganju za osobe s invaliditetom.

Također prema predviđenom vremenu, Leke Sokolaj, izvršni direktor Hrvatskog saveza udruga invalida rada ukratko je predstavio Nacrt prijedloga zakona o udrugama osoba s invaliditetom od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, a nakon čega je preostalo vrijeme iskorišteno za pitanja i odgovore.

Na temelju navedenih prezentacija te odgovora na postavljena pitanja, u konačnici su dobiveni konkretni zaključci koji će se tijekom mjeseca studenog 2012. godine proslijediti nadležnima.

Konferenciji je prisustvovalo stotinjak uzvanika, a istu su popratili i mediji: ZG radio, Jabuka TV (Serbus i Zagrebancija) i Hrvatska radiotelevizija.

Po završetku tematske konferencije, uslijedio je domjenak kojem su se priključili i ostali članovi UIR Zagreba te je tako Dan UIR Zagreba obilježilo i proslavilo nešto više od 200 uzvanika sa područja cijele Republike Hrvatske.

Zaključci i Zapisnik sa tematske konferencije možete preuzeti u .pdf formatu:

Zaključci

Zapisnik


 

 

 

 

 

 

 

 

2011. godina

45. obljetnica i Dan Udruge invalida rada Zagreba

Na ovogodišnji Dan Udruge invalida rada Zagreba proslavila se i 45. obljetnica UIR Zagreba, a za čiju organizaciju su pripreme započele tijekom mjeseca lipnja ove godine. Svi članovi Upravnog odbora bili su zamoljeni da se uključe u pripreme, no na žalost uključio se samo jedan član te Predsjednik Nadzornog odbora.

Član Upravnog odbora Stjepan Čehulić osigurao je izvođače Bend "Suha Grla"dok je Predsjednik Nadzornog odbora Ivan Lazić pronašao prostor u Domu kulture Prečko te izvođače Mješoviti zbor Prečko 50+, KUD Vedar osmijeh i KUD Žumberčani.

Osim navedenih, u programu je sudjelovala i plesna grupa UIR Zagreba pod vodstvom voditeljice Kluba invalida rada Anite Kajser-Brezak. U programu je također sudjelovao i član Udruge Danijel Uštar zabavljajući goste tijekom trajanja domjenka.

Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Trešnjevka-sjever, Saša Molan, osigurao nam je korištenje prostora Doma kulture Prečko bez ikakve novčane naknade.

Pokrovitelj obilježavanja 45. obljetnice UIR Zagreba bio je Gradonačelnik Grada Zagreba, gospodin Milan Bandić, koji na žalost nije bio u mogućnosti osobno nazočiti svečanosti.

Na samu svečanost bilo je pozvano oko 400 gostiju među kojima 272 člana UIR Zagreba po odluci Upravnog odbora, odnosno koji su redoviti članovi UIR Zagreba od njenog osnutka do 1991. godine. Pozvano je i 36 srodnih udruga sa područja cijele Republike Hrvatske te partneri i suradnici, ali i sam Predsjednik Republike Hrvatske te Predsjednica Vlade Republike Hrvatske. Ujedno su pozvani i gosti iz partnerske civilne organizacije ORFEUS iz Republike Češke. Po završetku svečanosti možemo procijeniti da se istoj odazvalo 270 uzvanika uključujući i izvođače.

Prije početka svečanosti, svi članovi srodnih udruga izvan Grada Zagreba te gosti iz Republike Češke imali su priliku organizirano razgledati i pod stručnim vodstvom upoznati Grad Zagreb. Stručno vodstvo donirala je Turistička zajednica Grada Zagreba.

Prilikom samog otvorenja svečanosti, sa nekoliko riječi prisutnima se obratila Predsjednica UIR Zagreba Marija Topić, a potom i Načelnica Odjela za osobe s invaliditetom, gospođa Marija Mustač.
Iako Predsjednica Vlade Republike Hrvatske nije bila u mogućnosti osobno nazočiti, u njeno ime prisutne je pozdravio Ministar zdravstva i socijalne skrbi, gospodin Darko Milinović.

Predsjednik Republike Hrvatske, dr. Ivo Josipović također nije bio u mogućnosti osobno nazočiti svečanosti, no u njegovo ime prisutne je pozdravila njegova savjetnica za društvene djelatnosti, gospođa Zrinka Vrabec Mojzeš.

Na samom kraju pozdravnih govora, sve prisutne je pozdravila i Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom, gospođa Anka Slonjšak, a i Predsjednik Hrvatskog saveza udruga invalida rada, gospodin Josip Petrač.

U okviru programa, osim navedenih izvođača, podijeljena su priznanja dugogodišnjim članovima UIR Zagreba, zahvalnice pojedincima i institucijama te je dodijeljena plaketa Gradonačelniku Grada Zagreba, gospodinu Milanu Bandiću. Između podjele navedeniih priznanja i zahvalnica sve su prisutne uveseljavali ranije navedeni izvođači, dok su po završetku programa svi uživali družeći se uz laganu muziku i domjenak.


 

 

 

 

 

 

 

 

2010. godina

Dan Udruge invalida rada Zagreba, 27. rujna smo u 2010. godini, kao i u 2009. godini, obilježili sa tradicionalnim susretom invalida rada "Jarun 2010" koji smo ove godine organizirali po 15. puta.

Kao i dosadašnjih godina, oba događanja organizirali smo ispred Yacht cluba (Dom Tehnike), u subotu 25. rujna.

Pokrovitelj susreta, kao i prošle godine, bio je Gradonačelnik Grada Zagreba koji nam se, na žalost, nije mogao pridružiti na samom događanju. Iz tog razloga, u ime Gradskog poglavarstva, sve prisutne je pozdravila Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Višnja Fortuna te na taj način službeno otvorila naše događanje..

Ovogodišnjem događaju odazvali su se predstavnici Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, potpredsjednica Gradske Skupštine Grada Zagreba, predstavnici Hrvatskog saveza udruge invalida rada i Zajednice saveza organizacija invalida Hrvatske, članovi naše Skupštine te poslovni inozemni i tuzemni partneri i suradnici. Tako je sveukupno događaj uveličalo oko 450 osoba.
Unatoč prohladnom i kišovitom vremenu, susretu se odazvao i velik broj invalida rada iz 12 srodnih udruga sa područja cijele Republike Hrvatske te još veći broj invalida rada, članova naše Udruge.

Zbog kišovitog vremena, ove smo godine prvi puta na Jarunu organizirali postavljanje šatora.

Kvalitetan i obilan obrok za ručak pripremio je poslovni partner iz restorana Rody iz Donje Stubice. Uz konobare, ručak su posluživali i studenti te volonteri u organizaciji Društva Crvenog križa Zagreb.
Obzirom da je ove godine organiziran 15. susret invalida rada, hrana i piće bili su besplatni za sve pristune odnosno o trošku Udruge.

Cijeli događaj glazbom je pratio music show band DUC.

Kao i svake godine, popratili su nas i mediji: Radio Sljeme, Otvoreni radio te Zagreb.hr dok je Zagrebački radio ugostio našeg predstavnika u svojoj emisiji tjedan dana prije samog događanja.


 

 

 

 

 

 

 

2009. godina

Dan Udruge invalida rada Zagreba, 27. rujna smo u 2009. godini obilježili zajedno sa 14. tradicionalnim susretom invalida rada "Jarun 2009", u subotu 26. rujna, na Jarunu, ispred Yacht cluba (Dom Tehnike).

Pokrovitelj susreta bio je Gradonačelnik Grada Zagreba, a sve prisutne je u ime Gradskog poglavarstva, obzirom na odsustvo Gradonačelnika, pozdravila Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Višnja Fortuna.

Susretu se odazvalo 136 osoba iz 18 srodnih udruga s područja cijele Republike Hrvatske (Varaždin, Požega, Slavonski Brod, Križevci, Krapina, Duga Resa, Koprivnica, Karlovac, Karlovačka županija, INA, Županja, Rijeka, Samobor i Sveta Nedjelja, Kutina, Pula, Donja Stubica, Pakrac-Lipik, Sisak).

Osim članova naše i srodnih udruga, susretu su prisustvovali i predstavnici Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, članovi naše Skupštine te poslovni partneri. Tako je sveukupno događaj uveličalo oko 380 osoba.

Na samom skupu Pročelnicu Višnju Fortunu proglasili smo počasnim članom naše Udruge, a Pročelniku Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje dr. Zvonimiru Šostaru uručili smo Zahvalnicu za veliku dobrotu i pomoć koju nam je pružio tijekom prošlog mandata.

Dobru hranu pripremio nam je Dobri dom, a posluživali su je članovi Gradskog Društva Crvenog križa Zagreb. Sve prisutne uveseljavao je glazbeni sastav Potepuhi, a dobar štimung je uz glazbu omogućila i Karlovačka pivovara.

Kao i svake godine, popratili su nas i mediji: Večernji list, Zagreb.hr i Z1.


 

 

 

 

 

 

 

2008. godina

Udruga invalida rada Zagreba 2008. godine je po prvi puta obilježila Dan Udruge (27. rujna).
Tom prigodom Udruga je u srijedu, 24. rujna 2008. godine organizirala 1. Redovnu Skupštinu u popodnevnim satima. U večernjim satima Gradsko Poglavarstvo Grada Zagreba omogućilo je našim članovima prisustvovanje kazališnoj predstavi "Dok nas smrt ne rastavi" u kazalištu "Kerempuh".

Pokrovitelj obilježavanja Dana Udruge bio je Gradski ured za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje.
Prije početka predstave kratke uvodne govore održali su Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje dr. Zvonimir Šostar te Predsjednica Udruge invalida rada Zagreba Marija Topić.
Po završetku predstave uslijedio je domjenak u samom kazalištu.

Na naše zadovoljstvo, predstavi se odazvao velik broj naših članova i gostiju pa je tako bilo prisutno oko 300 osoba. Među ostalim uvaženim gostima, pozivu su se odazvale i Saborska zastupnica Ljubica Lukačić te Načelnica Odjela za zaštitu osoba s invaliditetom Marija Mustač.

Važni datumi

We use cookies on our website. Some of them are essential for the operation of the site, while others help us to improve this site and the user experience (tracking cookies). You can decide for yourself whether you want to allow cookies or not. Please note that if you reject them, you may not be able to use all the functionalities of the site.

Ok